Pereiti į pagrindinį turinį

„Sutartinai“ – baltiškumo, modernumo ir M. K. Čiurlionio pasaulėvaizdžių gijos

2024-10-01 09:30 diena.lt inf.

„Projektas „Sutartinai“ simbolizuoja amžiną gyvybės ratą, kurio nenutrūkstamos gijos susieja praeitį su dabartimi ir ateitimi. Čia sutartinių ritmai susilieja su Čiurlionio pasaulėvaizdžiu, simbolizuodami tautos sielą, kurios paveldas amžinas ir gyvas. Tai priminimas, kad tradicija nėra tik prisiminimas – ji plaka šiandienos širdyje, atgimsta šiuolaikiniame mene ir kviečia mus keliauti į priekį, kartu nešdama amžinąsias vertybes“, − sakė projekto „Sutartinai“ kompozitorius Donatas Bielkauskas.

Spalio 4 dieną Kauno kultūros centras kviečia į „Sutartinai“ – projekto „Skambantys raštai“ tąsą. Tai baltiškų simbolių ir M. K. Čiurlionio pasaulėvaizdžių kupina audiovizualinė instaliacija, kviečianti įsiminti bei išgyventi kultūros ir meno sintezę naujais, moderniais būdais. Projekto tikslas – skatinti tautinę savimonę per interaktyvų etninės kultūros ir nematerialiojo paveldo pristatymą.

Bendradarbiaujant su įvairių sričių menininkais, kuriama nauja audiovizualinė instaliacija, kurioje susijungs originali muzikinė kompozicija (kompozitorius D. Bielkauskas bei Kauno kultūros centro sutartinių giedotojų grupė „Sasutalas“, vad. Andrius Morkūnas), šokis (choreografė ir režisierė − Indrė Puišytė-Šidlauskienė, šokio trupė ULNA bei Miko Petrausko scenos menų mokyklos šokėjai), baltiškų simbolių grafinė animacija (dizainerė Aurėja Jucevičiūtė) ir tūrinis, M. K. Čiurlionio pasaulėvaizdį atspindintis tekstilinis objektas (KKC tekstilės studija „Gijų sodai“, vad. Agnietė Janušaitė-Vitkūnienė).

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Projekto režisierės I. Puišytė-Šidlauskienė teigimu, šis „kūrinys − įtraukiantis savo vizualumu. Žmonėms patinka tai, o čia jis groja pirmu smuiku. Žinoma nuostabi D. Bielkausko muzika, ULNA trupės ir Miko Petrausko scenos menų šokėjai, taip pat nepalieka abejingų.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Projektas yra atliepiantis M. K. Čiurlionio kūrybą, kuri žavi ne tik mūsų tautiečius. Bendra visuma sukuria įspūdingą reginį, kuris skirtas įvairaus amžiaus žmonėms, tiek vaikams, tiek senjorams“.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Renginys yra Kauno miesto muziejaus organizuojamo Istorijų festivalio, kurio šiųmetė tema „TRANSFORMACIJA: žmogus, miestas, gamta“, dalis.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų