Vienoje seniausių šalies gamyklų – kitokia pažintis su Lietuvos istorija Pereiti į pagrindinį turinį

Vienoje seniausių šalies gamyklų – kitokia pažintis su Lietuvos istorija

2016-12-29 16:24

Netoli Kauno autobusų stoties įsikūręs „Stumbro“ muziejus siūlo išskirtinę progą išgirsti gausybę profesionalios informacijos apie gamyklos istoriją ir užeiti į pašaliniams nepasiekiamas vietas. Tai intriguojanti galimybė sužinoti daugiau apie įvairių gėrimų istoriją, jų gamybos ypatybes ir pramonės evoliuciją.

Tokia edukacine ekskursija susigundo išties daugybė žmonių –  vien šiais metais nusprendusiųjų šitaip praleisti laiką 110-ąjį jubiliejų šiemet švenčiančios „Stumbro“ gamyklos muziejus suskaičiuoja net 5 tūkst.

Žvilgsnis į praeitį

Vienos didžiausių Baltijos šalyse stipriųjų alkoholinių gėrimų gamyklų – „Stumbro“ muziejus, veikiantis nuo 2009-ųjų, savo lankytojams siūlo išties didelį spektrą žinių. Pats muziejus lankytojus neretai itin sudomina gėrimų, kurių jau seniai nebėra prekyboje, etikečių ir suvenyrinių buteliukų kolekcija. Ši muziejaus ekspozicijos dalis paprastai sudomina kiek vyresnio amžiaus lankytojus, kurių dabar jau tik prisiminimuose išlikę gėrimai buvo tarp populiariausiųjų. Tai tik nedidelė dalis čia kaupiamos istorijos ir žinių.

„Pasitikę svečius pirmiausia supažindiname su alkoholio gamybos istorija. Papasakojame apie tai, kaip žmogus pasigamino pirmuosius produktus – alų, vyną, midų, kaip įvairiose teritorijose susiklostė skirtingos natūralaus rūgimo produktų gaminimo tradicijos. Juk ir žvėreliai kartais stabteli surūgusių vaisių paragauti, taigi ir žmogus suprato, kad tas surūgęs produktas yra kažkoks kitoks – kitokio aromato, skonio, ir taip prasidėjo visa alkoholinių gėrimų gamybos istorija. Tai įvyko maždaug 10 000 m. pr. Kr. Mesopotamijos teritorijoje, dabartiniame Egipte, kai imta gaminti alų“, – apie svaigiųjų gėrimų gamybos pradžią pasakoja muziejaus vadovė Vidmantė Mickevičienė. „Lietuvoje pirmasis alkoholinis gėrimas buvo midus, išgautas natūraliai iš medžio drevėje po lietaus surūgusio medaus“, – lietuviško produkto gaminimo pradžią primena muziejaus vadovė.

Juk ir žvėreliai kartais stabteli surūgusių vaisių paragauti, taigi ir žmogus suprato, kad tas surūgęs produktas yra kažkoks kitoks – kitokio aromato, skonio, ir taip prasidėjo visa alkoholinių gėrimų gamybos istorija.

Muziejuje eksponuojamas autentiškas distiliavimo aparatas, naudojamas norint išgauti stipresnį alkoholį. Čia galima sužinoti ne kasdien girdimą informaciją apie įvairias su gėrimais susijusias legendas, jų gamybos istoriją, jos subtilybes. Galima rasti ir įvairių istorinių tekstų, pasakojančių, kaip, priklausomai nuo politinės situacijos, kito „Stumbro“ gamyklos veikla, iškarpų iš tų laikų spaudos. Norint nukelti svečius į tarpukario laikus, muziejuje autentiškai įrengtas ir tuomečio gamyklos direktoriaus M.Vėlykio, kurio dėka ir buvo įkurtas „Stumbras“, kabinetas.

Gėrimų gamyba šiandien – iš arti

Ekskursijų metu pačiame muziejuje praleidžiama apie 40 min., o tuomet svečiai keliauja iš arti pažvelgti, kaip šiandien gaminami itin populiarūs taurieji gėrimai.

„Atvykusius svečius supažindiname su mūsų istorija, „Stumbro“ gamyklos istorija –  tai kartu tam tikra dalimi yra ir Kauno istorija. Tada užsivelkame baltus chalatus, užsidedame kepuraites ir einame stebėti gamybos proceso, – apie organizuojamų ekskursijų eigą pasakoja V.Mickevičienė. – Lankytojai iš arti pamato, kaip produktai yra gaminami, kaip išvysta dienos šviesą, išgirsta, kaip pilstymo linijoje barška buteliai, vėliau užpildantys parduotuvių lentynas.“

Čia galima pamatyti ir tai, kaip prieš pasiekdamas parduotuvių lentynas, pasitelkiant auksą, sidabrą ir platiną, yra filtruojamas alkoholis, pasakojami kiti jo gamybos ypatumai. Ekskursijos dalyviams parodomos ir kitos „Stumbro“ gamyklos vietos, į kurias kitokiu būdu patekti paprastam praeiviui nepavyktų – pavyzdžiui, didžiuliai indai su žolėmis kvepiančia kruopščiai „Stumbro“ ištobulintų receptų augaline žaliava, iš kurios vėliau gaminami vartotojų pripažinti lietuviški gėrimai.

Degustacija muziejuje

Pamačius, kaip dienos šviesą išvysta „Stumbro“ produkcija, keliaujama ragauti pasirinktų gėrimų. Pasak muziejaus vadovės, prisidėti prie gėrimų degustacijos planavimo kviečiami ir  svečiai: „Galima ragauti skirtingą skaičių gėrimų, galima rinktis degustuoti vien tik trauktines ar skirtingų rūšių degtinę. Pasirinkimas priklauso nuo to, kokių gėrimų paragauti norima. Esame labai lankstūs ir stengiames kartu su klientu rasti jam tinkamiausią sprendimą.“

Profesionalios degustacijos metu ragaudami pasirinktus gamyklos produktus lankytojai išgirsta ir pamato, kokios natūralios sudedamosios dalys keliauja į jų ragaujamą gėrimą. Pasibaigus degustacijai svečiai muziejuje įrengtoje mažoje krautuvėlėje turi galimybę įsigyti patikusių gėrimų. Kai kurie iš jų randami tik čia, jų nėra prekybos vietose. Čia galima įsigyti gaminių ir iš limituotų partijų, ir garsiojo „Trejų devynerių“ ekstrakto, iš kurio gaminama daugeliui gerai žinoma trauktinė.

Šia „Stumbro“ muziejaus siūloma ekskursija skuba pasinaudoti tie, kuriems norisi sužinoti daugiau apie istoriją, neretai ji tampa vizito po išskirtines istorines miesto vietas dalimi. Ši galimybė siūloma savarankiškoms ar muziejui padedant jungtinėms grupėms nuo dešimties žmonių, tačiau erdvios muziejaus patalpos, esant reikalui, yra nesunkiai sutalpinusios ir daugiau kaip 100 žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra