Tęsia šeimos tradiciją
Tušti šampano buteliai išradingų žmonių rankomis prikeliami naujam gyvenimui. Jie virsta šviestuvais, vazomis, sienelėmis, o retsykiais ir statiniais. 55-erių Eldaras iš 12 tūkst. tuščių šampano butelių surentė namą, o Lazdijų policijos komisariato pareigūnas Dalius – įspūdingo dydžio Kalėdų eglę.
Kaunietis Mantas taip pat užsiima tuščių butelių gaivinimu, tiesa, prieš paleisdamas juos naujam gyvenimui, negailestingai, tarsi chirurgas, perrėžia aštriais diskais. Taip gimsta kvapnios žvakės ir išskirtinės žvakidės.
„Nuo ko viskas prasidėjo? Pirmiausia atsirado dvaras su 660 obelų sodu. Pradėjome eksperimentuoti, gaminti sidrą. Tada atsirado butelių“, – Mantas Jakelis juos nusprendė užpildyti vašku, kurį prisijaukino dar vaikystėje.
Tuo metu, kai kiti vaikai žaidė kieme, jis smalsiai stebėjo žvakių fabrike besisukantį savo senelį. Vėliau – tėtį. Aštuoniolikmetis pratęsė šeimos tradiciją, tačiau nusprendė tai daryti savarankiškai, su „Reused“ vardu. Kaip sako Mantas, „Reused“ – tai antrą, trečią, ketvirtą ar šimtąjį kartą panaudoti daiktai, pritaikyti kitai paskirčiai.
Pats surenka tarą
Su Mantu susitikome Linkuvos gatvėje, kur prieš kelias savaites duris atvėrė Kvapnių dovanų namai. Vos peržengusi slenkstį paskendau šafrano, kardamono, juodųjų serbentų, pačiulių, baltojo muskato, jazminų ir samanų aromatų debesyje, kuris persekiojo mane iš paskos dar ilgą laiką. Mantas juokavo, kad po dienos darbų namų garaže, kuriame įkūrė savo dirbtuves, jam nereikia nei parfumuoto vandens, nei kvepalų – nuo jo dvelkia prancūziškais prabangiais aromatais, kuriuos jis lašina į vašką.
Tiesa, pirmiausia Mantas imasi butelių. Kol nepradėjome gilintis į gamybos procesus, klustelėjau, kokiais keliais jį pasiekia stiklinė tara. Pradžioje tuščius vyno, putojančio vyno ir šampano butelius jaunuoliui atiduodavo „Vieno prancūzo sandėliuko“ šeimininkai. Išsiplėtus pažinčių ratui, išsiplėtė ir taros surinkimo žemėlapis.
„Kas porą savaičių pravažiuoju pro kokius penkis punktus – vynines, šampanines, restoranus ir susirenku tuščius butelius“, – pasakojo jaunasis verslininkas.
Surinkti buteliai prieš virsdami į žvakes ir žvakides išplaunami, tada specialiomis staklėmis su deimantiniais diskais pjaunami skersai arba išilgai, šlifuojami. Vėliau kaitinamas rapsų vaškas, kuris papildomas kvapais, atkeliavusiais tiesiai iš Prancūzijos. Natūralus vaškas pilamas dviem sluoksniais. Šiame etape smeigiamas ir medvilninis knatas.
„Pirmas sluoksnis sustingsta per kelias valandas. Antras, plonesnis, sluoksnis stingsta greičiau – apie pusvalandį, valandą. Tada žvakes uždengiu kamštiniais dangteliais“, – paruošta žvakė, anot M. Jakelio, dega apie 50 valandų.
Pasirinkimai: vieni klientai žvakes perka dėl kvapo, kiti – dėl butelio etiketės. Edgaro Cickevičiaus nuotr.
Subtilūs kvapai
Manto gaminamos žvakės skleidžia dešimt skirtingų aromatų. Vienas primena skrudintos karamelės viliones, kitas nukelia į mišką, saulėtą vasaros dieną, trečias tarsi seka pasaką „Tūkstantis ir viena naktis“.
„Buvo 100 skirtingų kvapų pavyzdžių. Rinkomės patys, davėme draugams pauostyti ir įvertinti. Atrinkome tai, kas visiems patiko labiausiai“, – M. Jakelis džiaugėsi į šį procesą įtraukęs ir savo artimuosius.
Kiekvienas jų dabar turi savo mėgstamiausią aromatą. Kuris jų labiausiai patinka Mantui? „Kardamonas gintare“, turtingas kardamono, gintaro, muskato, vanilės, medienos, cinamono ir imbiero atspalviais. Bent kelis kartus kyštelėjau nosį arčiau žvakių buteliuose. Ilgą laiką ieškojusi šviesos ir šilumos šaltinio savo namams supratau, kad kiekvienam aštuoniolikmečio kurtam darbui juose rasčiau vietą. Ne tik dėl išskirtinės išvaizdos, bet ir dėl subtilaus kvapo.
Paprastai sakome, kad imtų tą žvakę, kurios kvapas pirmas patiko labiausiai.
„Šios žvakės nėra namų kvapas, jos labiau skirtos uždegti, tarkim, ant pietų stalo. Todėl nenorėjau, kad savo aromatu jos užgožtų maisto kvapus“, – kalbėjo M. Jakelis.
Žmonės žvakes renkasi labai individualiai. Vieniems labai svarbu kvapas. Tokie klientai parduotuvėje praleidžia daugiau laiko. Jie uodžia visas žvakes paeiliui po kelis kartus, kol galiausiai randa tą vienintelę.
„Kuo daugiau uosto, tuo sunkiau išsirinkti. Paprastai sakome, kad imtų tą žvakę, kurios kvapas pirmas patiko labiausiai. Priešingu atveju pradedi galvoti, impulsas yra tikresnis. Ta emocija, kuri pagauna čia ir dabar, yra pati tikriausia“, – M. Jakelis pastebėjo, kad vis daugiau klientų ateina jau žinodami ko nori. – Taip, turiu ne vieną ir ne dešimt nuolatinių klientų, kurie grįžta vėl ir vėl. Atgalinis ryšys yra pati maloniausia viso gamybos proceso dalis.“
Rūpi tvarumas
Tiesa, yra žmonių, kuriuos vilioja ne tik kvapai, bet ir stiklinės talpyklos. Todėl jei tik lentynoje pasirodo ypatingesnis butelis, jo akimirksniu nelieka. Mantui yra tekę vašką lieti ir į klientų atneštą tarą.
„Būna, ateina žmonės su savo buteliais ir sako: gėriau šį gėrimą vieną kartą gyvenime, daugiau turbūt neteks. Butelis stovi, išmesti gaila, padarykite ką nors iš jo“, – „Saulės“ gimnazijos dvyliktokas pastebėjo ir kitą tendenciją. Pastaruoju metu atsiranda vis daugiau žmonių, kurie atneša papildyti anksčiau įsigytas, jau išdegintas žvakes. Tvariu verslu užsiimančiam jaunuoliui gera žinoti, kad jo idėjos artimos ir kitiems.
Perdirbtų butelių panaudojimas žvakėms kurti, anot jaunuolio, yra puikus būdas mažinti atliekų kiekį. Tuštiems gėrimų buteliams suteikiamas antras šansas. Tai sumažina poreikį gaminti naujus stiklo gaminius, taupo išteklius ir mažina energijos sunaudojimą, reikalingą gamybos procesams. Be to, kiekviena žvakė perdirbtame butelyje yra unikali, su savo savo istorija, forma ir spalva.
Didelis susidomėjimas
Paklaustas, ar jo namuose kvepia žvakėmis, Mantas paneigė posakį, kad batsiuvys vaikšto be batų. Sūnui paantrino ir mama, kuriai pastaruoju metu tenka susidurti su kitais iššūkiais.
„Grįžtu namo, pasigaminu vakarienę, su lėkšte pasivaikštau ir galiausiai nusprendžiu valgyti atsistojusi, nes visur pilna dėžučių. Ypač šiuo laikotarpiu“, – anot jaunuolio mamos, žmonėms pabodo kalėdinės kojinės ir puodeliai, todėl jie vis dažniau ieško išskirtinių dovanų.
Sužinojusios apie gimnazisto aistrą, ne vieną žvakę įsigijo mokytojos, bendramoksliai. Nemenką užsakymą jaunuoliui pateikė Kauno valstybinės filharmonijos melomanai. Pastarieji užsiprašė ir personalizuotų etikečių.
„Sugalvokite savo tekstą ir mes jį perkelsime ant etiketės. Užsakymus galima atlikti ir internetu, ir parduotvėje. Turime spausdintuvą, todėl darbą atliksime vos per kelias minutes“, – tie, kurie nenori jokių etikečių, anot M. Jakelio, taip pat ras ką įsigyti.
Visas Manto gaminamas žvakes ir žvakides galima užsisakyti internetu. Daugėja ir fizinių vietų, kuriose prekiaujama jaunuolio gaminiais. Visai neseniai prekybos ir pramogų centre „Mega“ iškilo salelė su „Reused“ produkcija, ją galima įsigyti Kauno senamiestyje, vyno mėgėjų erdvėje „Vieno prancūzo sandėliukas“, kai kuriuose gėlių salonuose, vyno, šampano namuose, nuo balandžio iki spalio mėnesio – Žemosios Panemunės dvare ir žinoma Kvapnių dovanų namuose.
(be temos)