Pereiti į pagrindinį turinį

Aleksote nugriovė paveldo saugomą angarą

2017-04-09 12:00

Kauniečiai sunerimo, kad Aleksote neliko paveldo saugoto Lietuvos aeroklubo angaro. S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo vadovai tikina, kad pastatas buvo avarinės būklės ir žada jį atstatyti.

Paslaptingas griovimas

"Kauno dienai" kauniečiai piktinosi, kad ekskavatoriai su žeme sulygino buvusį Lietuvos aeroklubo angarą, esantį netoli S.Dariaus ir S.Girėno gatvės bei patenkančio į aerodromo teritoriją.

"Skubos tvarka buvo nugriautas istorinis Lietuvos aeroklubo angaras. Jis buvo Valstybės saugomas nekilnojamosios kultūros paveldas", – stebėjosi Nerijus K.

Kauno aeroklubo atstovai tikino, kad apie nugriautą angarą sužinojo prieš kelias dienas, tačiau kas už tai atsakingas, neaišku.

Panašios pozicijos laikėsi ir Lietuvos aeroklubas, kuriam ir priklauso nugriautas angaras.

"Žinau tik tiek, kad ten buvo dar Antano Smetonos laikų Lietuvos aeroklubo angaro liekanos, daugiau nei pamatai. Ir jis šią savaitę dingo. Aš nežinau, kas jį nugriovė. Manau, kad aerodromo administracija turėtų žinoti, nes pats Lietuvos aeroklubas nieko nežino", – teigė Kauno aeroklubo direktorius Algimantas Žentelis.

Iš angaro buvo likę tik likučiai – kelios aptrupėjusios sienos kolonos ir stogo detalės.

"Su mumis nebuvo derinta. Tiesiog prieš gerą mėnesį su aerodromo vadovybe kalbėjome, kad ten tam tikri dariniai yra avarinės būklės, reikėtų tai rekonstruoti, nes šiemet klubas švenčia 90-metį. Tame angare ir prasidėjo mūsų veikla. Tačiau, kad vyks griovimai nebuvome informuoti, – sakė Lietuvos aeroklubo prezidentas Gintaras Kalinauskas. – Dabar keista situacija, nes angaras buvo kultūros paveldo saugomas objektas."

Avarinė būklė

Pasak S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo direktoriaus Vyto Skučo, iš angaro buvo likę tik likučiai – kelios aptrupėjusios sienos kolonos bei stogo detalės. Praėjusį savaitgalį statinio būklė pablogėjo, todėl nuspręsta jį visiškai nugriauti. Anot jo, po pastatą dažnai landžiodavo benamiai, todėl buvo baisu, kad gali įvykti nelaimė.

"Ten buvo sutrūkinėjusi kolonas laikanti armatūra. Per savaitgalį jos dar pagriuvo. Ten beveik nieko nebuvo likę. Nebuvo nei grindų, nei lubų, tik vertikalios konstrukcijos. Paveldo surašytame akte nurodoma, kad objektas avarinės būklės. Tikrai nėra nugriauti kažkokie vertingi dalykai. Buvome pradėję viską derinti, bet tas angaras pats nugriuvo, tad mes tik sulyginome, kad griuvenų nebūtų, – aiškino aerodromo vadovas. – Juk tai pavojinga. Pro tuos aštrius armatūros griaučius landžioja vaikai, armatūrą rankioja benamiai."

Nugriovė nelegaliai?

Jis tikino, kad su Kultūros paveldo departamentu angaro nugriovimo darbai buvo suderinti. Aerodromas buvo gavęs paveldo ekspertizės aktą, kuriame nurodoma, kad pastatas yra avarinės būklės.

"Rėmų kolonų darbo armatūra yra gerokai pažeista korozijos, apsauginis betono sluoksnis supleišėjęs, vietomis susisluoksniavęs ir nukritęs. Dalis gelžbetoninių kolonų yra suirę, gresia konstrukcijų griūtis", – skelbiama bendrovės "Ekspertika" atliktame angaro ekspertizės akte.

Vis dėto Kultūros paveldo departamento specialistai aiškino, kad atlikta ekspertizė nėra tas pats, kas leidimas griauti, todėl detaliau aiškinsis susidariusią situaciją.

"Mūsų žiniomis, leidimai griauti angarą nebuvo išduoti, todėl informavome Valstybinę teritorijų planavimo ir statybų inspekciją dėl savavališkų griovimo darbų. Mes patys pasikviesime S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo vadovą, kad paaiškintų situaciją. Tuomet spręsime, ką daryti toliau", – sakė Kultūros paveldo departamento vyriausiasis valstybinis inspektorius Liutauras Tarbūnas.

Atstatys naują

V.Skučas tikino, kad su paveldo sergėtojais buvo aptaręs, kad reikia objektą atstatyti. Tokią poziciją palaikė ir objekto ekspertizę atlikę specialistai. Jie išvadose pažymėjo, kad karkaso defektai jau yra labai dideli, todėl remontas, rekonstrukcija sunkiai įmanoma, tad rekomenduojama pastatą nugriauti. Vis dėlto ekspertai pažymėjo, kad pastatas turi būti griaunamas laikantis paveldosaugos įstatymų.

"Iki šiol niekas šiuo pastatu neužsiėmė. Lietuvos aeroklubo angaras jau seniai buvo nugriuvęs, todėl nėra daug ką čia kalbėti. Šalia anksčiau stovėjo aeronautikos stoties pastatas. Mes jau turime tarpukario brėžinius, pagal kuriuos bandysime atstatyti. Tokia kryptimi judėsime ir dėl buvusio angaro", – kalbėjo S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo direktorius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų