Pereiti į pagrindinį turinį

Be slaugytojų neįsivaizduoja savo gyvenimo

Dalis Kauno rajono šeimų ir vienišų gyventojų jau neįsivaizduoja savo gyvenimo be dienos socialinės globos ir slaugos paslaugų namuose. Tai galimybė sulaukti praktinės pagalbos buityje, slaugytojo, kineziterapeuto vizitų už simbolinį mokestį arba nemokamai.

Būtų prapultis

Šeimoje atsiradus sunkiam ligoniui, aukštyn kojom apvirsta ne tik jo, bet ir visos šeimos gyvenimas. Tad dienos socialinės globos ir slaugos namuose paslaugos yra gyvybiškai svarbios.

64 metų Ana Kostickienė – iš dalies paralyžiuota. Vienos rankos visai nevaldo, kitos judina tik du pirštus. Iš pradžių nepakeldavo ir kojų. Moteris netekusi ir dalies atminties. Tai insulto padariniai.

"Tokių pacientų, ypač kai Anai buvo blogiau, praktiškai negalima palikti vienų. Dabar jau palyginti vienas malonumas būti su ja – galima ir pasišnekėti", – moters pažanga džiaugėsi Kauno rajono socialinio paslaugų centro slaugytojos padėjėja Agnė Siutilienė.

Ji su paciente ne tik pabendrauja, bet ir apžiūri žaizdas, patepa jas, moterį pamaitina, nuprausia. "Konkretaus darbų plano nėra", – sakė padėjėja. Ana – ne vienintelis jos pacientas. Tądien ji turėjo aplankyt keturis. Grafikas suderinamas pagal pacientų artimųjų poreikius ir socialinių darbuotojų galimybes.

"Slaugytojų padėjėjos geros, rūpestingos. Kiekvieną dieną mane maudo, dantis išvalo. Jos ne tik slaugo, bet ir užsiima su manimi, parodo ką nors per televiziją, pačios pažiūri kartu, paskaito, pasišnekame. Išverda valgyti, pavalgydina. Išeidamos pabučiuoja. Be jų būtų prapultis", – brangino pagalbą A.Kostickienė.

Pažanga akivaizdi

Anos sūnus Gintautas Kostickis pasakojo, kad savaitgaliais mama rūpinasi jis ir brolis  su šeimomis. "Darbo dienomis padėjėjos atvažiuoja. Būna, kad ne tik prižiūri mamą, bet ir jos kambarį sutvarko, išplauna grindis, kitus darbus padaro. Iš šalies atrodo, kad su ja kalbasi ne kaip su paciente, o su drauge ar giminaite. Jos pamokė, kaip tinkamai mamą paversti, pakelti. Jėgų turiu, bet reikia žinoti, kaip elgtis su paralyžiuotu žmogumi, kad jam nepakenktum", – pasakojo vyras.

Pagalbos į savivaldybę ši šeima kreipėsi prieš pusantrų metų. "Slaugytojų padėjėjoms padedant mamos būklė per metus smarkiai pagerėjo. Skiriasi kaip diena ir naktis. Prieš metus net vilties neturėjome, kad ji sėdės, o dabar pasvajojame ir apie tai, kad atsistos", – džiaugėsi G.Kostickis.

Slaugytojos padėjėja A.Siutilienė pasakojo turinti ir sunkesnių ligonių. "Vienas paauglys visiškai paralyžiuotas. Susikalbėti tenka tik akimis. Dabar jau su juo apsiprantu, imu jį suprasti. Kita močiutė visai nekalbanti. Su Ana irgi buvo itin sunku, kol vaistus gydytojai pritaikė. Užgrūdino ji mus, dabar su ja lengva", – pakartojo A.Siutilienė.

Bendruomenės slaugytojai ar jų padėjėjai prižiūri, kad pacientams neatsirastų žaizdų, pragulų, būtų laiku vartojami vaistai, matuoja kraujospūdį, kūno temperatūrą, padeda judėti ir kita. Kineziterapeutas pamoko ir padeda atlikti kvėpavimo, aktyvius ir pasyviuosius pratimus.

"Smagiausia, kai matai, kad žmogui pagerėja, kai keičiasi emocinė aplinka, bendravimas su šeimynykščiais", – sakė socialinio darbo organizatore Andželika Petraitienė.

Padės ir toliau

"Dienos socialinė globa ir slauga namuose – tai visuma paslaugų, kuriomis siekiama sudaryti sąlygas sunkią negalią turinčiam asmeniui kuo ilgiau savarankiškai gyventi savo namuose, palengvinti jo buitį, stiprinti jo gebėjimus ir savarankiškumą, užtikrinti, kad būtų teikiamos jo socialinius ir slaugos poreikius atitinkančios paslaugos, o šeimos nariams – palengvinti šeimos nario priežiūrą, derinti profesinį ir šeimos gyvenimą", – pasakojo A.Petraitienė.

Artimieji mokomi, kaip tinkamai prižiūrėti slaugomą asmenį, o galėdami jį palikti namuose, gali derinti socialinio gyvenimo, šeimos ir darbo įsipareigojimus.

Integralios pagalbos plėtros programą Kauno rajono socialinių paslaugų centras 2013–2015 m. vykdė įgyvendindamas Europos socialinio fondo finansuojamą projektą "Kompleksinės integralios pagalbos asmens namuose modelio sukūrimas ir plėtra asmenims, turintiems sunkią negalią, ir jų šeimoms Kauno rajone".

Pasibaigus projektui, integrali pagalba asmens namuose Kauno rajono gyventojams teikiama ir toliau.

Šias paslaugas gali gauti Kauno rajono gyventojai, kuriems nustatytas nuolatinės slaugos poreikis. Slaugos ir kineziterapijos paslaugos namuose teikiamos, jei paskiria šeimos gydytojas (gydantis gydytojas).

Socialinės globos ir slaugos paslaugoms namuose teikti Kauno rajono socialinių paslaugų centras įsigijo automobilių, įrangos ir priemonių, skirtų mobiliųjų specialistų komandų darbui organizuoti, gavo licencijas bendruomenės slaugai ir kineziterapijai teikti. Specialistams suorganizuoti kvalifikaciniai mokymai.

Padeda didesniam ratui

Be dienos socialinės globos ir slaugos namuose teikiamos ir tik pagalbos namuose paslaugos.

 

Abiejų šių rūšių paslaugų kasmet sulaukia vis daugiau žmonių, nes plečiamas socialinių paslaugų spektras. Pavyzdžiui, pernai integralias dienos socialinės globos paslaugas gavo 59 Kauno rajono gyventojai, turintys sunkią negalią, ir 53 jų šeimos nariai. Pagalbos į namus paslaugos pernai teiktos 205 Kauno rajono gyventojams.

"Atsižvelgiame į Lietuvoje vykstančius socialinius pokyčius, susijusius su gyventojų emigracija. Didėjant šiam skaičiui, vis daugiau vyresnio ir senyvo amžiaus asmenų lieka be artimųjų ir jų pagalbos. Todėl tikėtina, kad šios paslaugos gavėjų skaičius didės ir toliau", – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės vadovai.

Integrali dienos socialinė globa namuose teikiama pagal nustatytą poreikį nuo 2 iki 8 valandų per dieną iki penkių kartų per savaitę, neįskaitant savaitgalių, švenčių dienų. Kalbant apie tik pagalbą į namus, socialinio darbuotojo padėdėjas vienam žmogui per savaitę skiria individualiai pagal žmogaus poreikius, bet ne daugiau kaip 10 valandų per savaitę.

"Dažniausiai prašoma nupirkti vaistų, maisto produktų, pagaminti maistą, sutvarkyti namus", – pasakojo pagalbos į namus socialinio darbo organizatorė Dovilė Šatinskienė.

Suranda meistrus

Prireikus pagalbininkas gali padėti ir išsimaudyti, apsirengti, pakeisti patalynę, užregistruoti pas gydytoją, palydėti į gydymo įstaigą ir iš jos, atnešti malkų, vandens.

"Padedame buityje, tad neretai mūsų prašo, pavyzdžiui, nuravėti daržą. Paaiškiname, kad tokios paslaugos neteikiame, nes ji tiesiogiai nesusijusi su socialine gerove. Tačiau žmogaus bėdoje nepaliekame – surandame, kas galėtų jam padėti", – kalbėjo D.Šatinskienė.

Reikalui esant, surandame, kas galėtų išvalyti krosnį, suorganizuojame transportą, jeigu žmogui reikia kažkur nuvykti. "Iškūrenti krosnį moka ir gali visi socialiniai darbuotojai. Jie visi gyvena rajone, tokia buitis jiems yra įprasta", – sakė D.Šatinskienė.

Teikiamos ir bendrosios socialinės paslaugos, tokios kaip laikraščių, žurnalų skaitymas, konsultavimas, informavimas, tarpininkavimas, atstovavimas ir kitos, kurios padeda pažeidžiamiausiems visuomenės nariams įveikti iškilusias problemas.

Socialinių darbuotojų lankokiems žmonėms svarbi ir galimybė tiesiog pabendrauti, išsikalbėti. "Aktualiausia pokalbių tema – politika. Žmonės mėgsta pasiguosti arba pasidžiaugti politikos įvykiais. Didžiuojasi anūkų pasiekimais, pasakoja, koks sode užderėjo derlius", – pasakojo D.Šatinskienė.


Kur ir kas gali kreiptis?

Dėl pagalbos ar slaugos namuose į seniūniją kreiptis gali ne tik pats į bėdą papuolęs žmogus, jo artimieji, bet ir kaimynas ar bet kuris kitas asmuo, pastebėjęs, kad žmogui sunku verstis vienam. Tada seniūnijos darbuotojai įvertina situaciją, ir jeigu žmogus sutinka priimti pagalbą – ji teikiama.

Dienos socialinė globa

Asmuo, pageidaujantis gauti dienos socialinės globos paslaugas, turi kreiptis į savo gyvenamosios vietos seniūnijos socialinio darbo organizatorių ir pateikti šiuos dokumentus:

prašymą skirti dienos socialinę globą asmens namuose; asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (pasą arba asmens tapatybės kortelę);

pažymas apie gaunamas pajamas už tris paskutinius mėnesius iki kreipimosi dienos;

neįgaliojo pažymėjimą;

pensininko pažymėjimą, darbingumo lygio pažymą;

specialiojo nuolatinės slaugos poreikio nustatymo pažymą (SP-1);

medicinos dokumentų išrašą (F 027/a) su šeimos gydytojo išvadomis;

gali būti prašoma pateikti ir kitus dokumentus.

Dienos socialinės globos 1 valandos kaina yra 2,52 Eur. Mokėjimo dydį sudaro asmens (šeimos) pajamos ir valstybės biudžeto specialioji tikslinė dotacija socialinei globai organizuoti. Vieno gyvenančio asmens mokėjimo už vieną kalendorinį mėnesį teikiamą dienos socialinę globą dydis neturi viršyti 20 proc. asmens pajamų. Asmens, gyvenančio šeimoje, kurios pajamos vienam šeimos nariui neviršija valstybės remiamų pajamų trigubo dydžio, mokėjimo už vieną kalendorinį mėnesį teikiamą dienos socialinę globą dydis neturi viršyti 20 proc. asmens pajamų. Asmens, gyvenančio šeimoje, kurios pajamos vienam šeimos nariui viršija valstybės remiamų pajamų trigubą dydį, mokėjimo už vieną kalendorinį mėnesį teikiamą dienos socialinę globą dydis neturi viršyti 50 proc. asmens pajamų. Slaugos ir kineziterapijos paslaugos yra teikiamos nemokamai.

Pagalba namuose

Kreipdamasis dėl pagalbos namuose asmuo seniūnijai turi pateikti:

asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (pasą, asmens tapatybės kortelę, leidimą laikinai gyventi Lietuvoje (ne ES valstybių narių piliečiams);

neįgaliojo (pensininko) pažymėjimą;

kitus dokumentus, atsižvelgiant į aplinkybes.

Asmeniui (šeimai), gaunančiam(-iai) socialinę pašalpą, arba asmeniui (šeimai), kurio pajamos (vidutinės šeimos pajamos, tenkančios vienam šeimos nariui) mažesnės už valstybės remiamų pajamų dvigubą dydį (204,00 Eur), pagalba į namus teikiama nemokamai.

Asmenys (šeimos), kurių pajamos viršija valstybės remiamų pajamų dvigubą dydį, už pagalbos į namus paslaugas moka 1,18 Eur už val. Konkretus mokestis apskaičiuojamas individualiai ir neturi viršyti 5 proc. asmens (šeimos) pajamų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų