Quantcast

Darbo inspekcija paaiškino, už ką Kauno klinikoms skirta bauda

  • Teksto dydis:

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) nustatė psichologinio smurto apraiškas ir darbo laiko pažeidimus Kauno klinikų Anesteziologijos klinikoje, ketvirtadienį pranešė nacionalinio transliuotojo LRT naujienų portalas. Dėl šių nusižengimų skirta ir bauda.

Apklausė anonimiškai

Portalui kauno.diena.lt VDI nurodė, kad Kauno klinikose pagal žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją dėl patiriamo psichologinio smurto buvo atliktas neplaninis patikrinimas atliktas.

„Siekiant įvertinti bendrą mikroklimatą, buvo atlikta Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos darbuotojų anoniminė apklausa. Joje dalyvavo 196 iš 304 darbuotojų (65 proc.). Apklausos rezultatai parodė, kad bendroji situacija dėl psichologinės atmosferos Anesteziologijos klinikoje nėra gera, stebimos psichologinio smurto (tiek horizontalaus, tiek vertikalaus) apraiškos darbuotojų kolektyve“, – dėstė VDI specialistai.

Atsižvelgiant į patikrinimo metu nustatytus probleminius klausimus, pateiktos rekomendacijos.

Be to, patikrinimo metu nustatyta, kad nors darbdavys ir ėmėsi būtinų priemonių smurto ir priekabiavimo prevencijai užtikrinti (patvirtinti lokaliniai teisės aktai, 2024 m. balandžio mėnesį Anesteziologijos klinikoje atliktas psichosocialinių rizikos veiksnių vertinimas, 2024 m. kovo viduryje organizuotas darbuotojams seminaras psichologinio smurto ir priekabiavimo prevencijos tema), tačiau VDI pareigūnų nuomone, šios priemonės nėra pakankamos darbuotojų psichologiškai saugios aplinkos užtikrinimui, todėl būtina kuo skubiau imtis veiksmingų priemonių užtikrinant, kad darbuotojai darbo aplinkoje nepatirtų psichologinio smurto.

„Atsižvelgiant į patikrinimo metu nustatytus probleminius klausimus, pateiktos rekomendacijos, susijusios su smurto ir priekabiavimo darbe prevencijos, tobulinimu bei darbuotojų saugos ir sveikatos užtikrinimu įstaigoje“, – nurodė VDI.

Už pažeidimus – bauda

VDI specialistai teigė, kad atlikus patikrinimą konstatuota, kad darbuotojams darbo laiko režimas nustatomas taip, kad yra pažeidžiamas maksimalus 60 valandų (įskaitant viršvalandžius ir darbą pagal susitarimą dėl papildomo darbo) per kiekvieną septynių dienų laikotarpį darbo laikas. Tuo pažeista Darbo kodekso 114 straipsnio 2 dalis.

„Dėl nustatytų pažeidimų Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos atsakingam asmeniui taikyta administracinio poveikio priemonė pagal Administracinių nusižengimų kodekso 96 straipsnio 2 dalį“, – už ką skirta nuobauda, komentavo VDI.

Minėtame straipsnyje nurodoma, kad darbo įstatymų, darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų pažeidimas užtraukia baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 240 iki 880 eurų.

ELTA skelbė, kad Kauno klinikos nurodė atidžiai vertinančios Darbo inspekcijos išvadas ir pateiktas rekomendacijas ir besistengiančios nuodugniai išanalizuoti problemų kilmę, kad imtųsi visų būtinų priemonių, užtikrinančių darbuotojų gerove.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mjo

mjo portretas
bauda nuo 240 iskaiciuos nuo darbuotoju po eura ar du jei didesne paskirs ir susimokes

Bla bla bla

Bla bla bla portretas
O kas pasikeis?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių