Pereiti į pagrindinį turinį

Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys

2012-11-07 15:52
Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys Devyniolikmetis tiki: nors vieną ranką jis valdys

Devyniolikmetis Martynas Girulis šiandien grįžo iš Austrijos, kur jam buvo atlikta unikali parengiamoji bioninio rankos protezo transplantavimo operacija. Laukia dar dvi ir išsipildys lietuvio svajonė – valdyti ranką.

Svajonė pradėjo pildytis

M.Girulis iš Pagėgių yra trečiasis pasaulyje žmogus, kuriam bus transplantuotas bioninis rankos protezas. Savos rankos jis iki šiol negalėjo valdyti.

„Skauda koją ir kelį, stengiuosi judėti iš lėto. Bet mano svajonė jau pradėjo pildytis“, – santūriai šypsojosi Martynas. Antradienr jis su tėvais trumpam sustojo Kaune, važiuodamas iš Vienos.

Austrijos sostinėje pagėgiškiui į ranką buvo persodinti kojos nervai ir raumenys, nes rankos buvo per silpni. „Operacija buvo labai sėkminga. Gydytojas mus namo išleido savaite anksčiau ir dar su daina“, – džiaugėsi Martyno mama Danguolė Girulienė.

Inovatyvias operacijas atliekančius gydytojus Austrijoje Martynas susirado pats, naršydamas internete. Klaviatūra jis naudojasi kojomis. „Seniai žinojau, kad tikrai valdysiu nors vieną ranką“, – sakė vaikinas, sergantis reta įgimta liga – artrogripoze. Ji yra pažeidusi jo pečių, alkūnių, riešų, čiurnų raumenis.

Siūlė palikti gimdymo namuose

Vos gimus Martynui jo tėvams gydytojai siūlė naujagimį palikti, nes šis sunkiai sergąs, tačiau Giruliams net tokia mintis nebuvo šovusi į galvą.

Beveik visus pirmus trejus gyvenimo metus berniukas praleido sugipsuotas, tačiau tai nepadėjo atitiesinti ligos susuktų pėdų.

„Sugipsuotas kojas vaikui labai skaudėjo. Naktys buvo bemiegės. Jį beveik visada reikėjo supti“, – pasakojo D.Girulienė.

Mama negali pamiršti sūnaus noro apsimauti nusižiūrėtus batukus. „Kai jam buvo apie dvejus su puse metukų, parduotuvėje pamatė batukus. Nors jų nešioti negalėjo, bet nusipirkome. Žadėjome, kad apsimaus juos, kai išgis. Martynas miegodavo tuos batus pasidėjęs šalia“, – kalbėjo moteris.

Teko mesti mokslus

Pirmuosius tvirtus žingsnius sūnus pradėjo žengti būdamas šešerių. Po daugybės operacijų vaikinas jau gali vaikščioti, tačiau rankos liko bejėgės. Pavyzdžiui, net ir valytis dantis jam padeda namiškiai.

Nepaisant to, jis mokėsi įprastoje vidurinėje mokykloje, mokslai sekėsi gana gerai. Martynas šiemet būtų baigęs 12 klasę, tačiau mokėsi tik 10 metų.

Prieš porą metų, kai mama tvarkė jo invalidumo pašalpai gauti reikalingus dokumentus, teko pasirinkti – pinigus ar išsilavinimą. „Be to, buvo labai šalta žiema, jis pašalo silpnesnę savo ranką, ją ėmė labai skaudėti“, – apgailestavo mama.

Mokslus Martynas planuoja būtinai tęsti. Jį traukia studijos, susijusios su informacinėmis technologijomis.

„Jis nesėdi vietoje, ko nori, tą pasiekia, tačiau yra labai taikaus, gero charakterio. Didelis optimistas, net ir mus ramina, kad viskas bus gerai“, – gyrė sūnų D.Girulienė. Vis dėlto atskleidė, kad bėdų su Martynu jai kyla dėl šio pedantiškumo.

„Reikia kiekvieną pūką, plauką nuimti. Mudu dėl to šito kartais ir susipykstam“, – išdavė mama.

Užsiminus apie savą šeimą, Martynas teigė: „Svajonių yra daug. Viskas savo laiku. Dabar svarbiausia turėti ranką.“ Jis teigė ateityje norėtų vairuoti nedidelį automobilį, dirbti, pasirūpinti ne tik savimi, bet ir kitiems padėti.

Bus amputuojama ranka

Į Austriją šeima grįš po pusmečio, kai bus pasirengę antrajam etapui. Tuomet kompiuteriniu simuliatoriumi bus bandoma, kaip Martynui mintimis sekasi valdyti bioninę ranką.

Vėliau bus amputuojama ranka ir atliekama galutinė operacija – kaulo su sriegiais implantacija. Ant jo bus prisukama bioninė ranka.

„Nebijau to, o laukiu. Aš esu bebaimis“, – tikino vaikinas. Martyno tėvai jaudinasi ne tik dėl būsimų operacijų sėkmės, bet ir dėl to, kaip už jas susimokėti. Pastarajai operacijai, kuri kainavo 21 tūkst. eurų, ir kelionėms pas medikus jie išleido visas žmonių suaukotas lėšas ir pinigus, gautus pardavus ūkį.

Už rankos amputaciją teks pakloti apie 11 tūkst., o bioninė ranka atsieis 50 tūkst. eurų.

Pardavus ūkį, Martyno mama niekur nedirba, tėtis Rimas įsidarbino vairuotoju. Vaikinas dar turi dvi vyresnes seseris. Šios yra sukūrusos šeimas ir gyvena atskirai.

Martyno tėvai planuoja parduoti dar likusį traktorių ir tikisi geros valios žmonių pagalbos.


Martyno Girulio paramos fondo rekvizitai

Adresas – Mokyklos g. 6, Mociškių k., Vilkyškių sen., Pagėgiai

Fondo kodas – 302744171

Banko sąskaita – LT797300010130920989

Bankas – Swedbank AB

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų