Pereiti į pagrindinį turinį

"Humanitas" palieka savo namus

2016-05-16 16:00

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rūmuose, K.Donelaičio gatvėje, veikęs knygynas "Humanitas" palieka savo namus, kuriuose užaugo ir skaitė ne viena studentų karta. Akademinio knygyno tuštėjančiame pastate neliks liepą.

Kraustysis kitur

"Žmonės kauniečiai! Uždaromas VDU esantis "Humanitas" knygynas. Universitetas čia niekuo dėtas, nebent netiesiogiai prisideda savo "plėtros", t.y. statybų ir pastatų naudojimo politika. Kas nori dar nusipirkti filosofijos ir kultūros knygų Kaune, paskubėkite", – tokiu įrašu savo paskyroje "Facebook" pasidalijo VDU dėstytoja Marija Oniščik.

Knygyno "Humanitas" vadovė Žaneta Povilaitė patvirtino, kad K.Donelaičio g. 52 VDU rūmuose knygyno nebeliks. "Mūsų nebebus šiame pastate, bet mes keliamės į kitas patalpas kitapus gatvės – K.Donelaičio g. 61. Akademinėmis knygomis prekiausime ten", – sakė Ž.Povilaitė. Ten veikia "Humanito" kalbų mokymo literatūros knygynas "Kalbų centras".

Kol laukiama, ką permainų vėjai atpūs į Centrinį knygyną Laisvės alėjoje, žinia, kad uždaromas akademinis knygynas VDU rūmuose privertė sunerimti nekomercinių knygų mylėtojus. Akademinis knygynas "Humanitas" garsėjo tuo, kad čia ir studentai, ir dėstytojai, ir įvairių sričių specialistai galėdavo gauti tokių leidinių, kuriais neprekiauja komerciniai knygynų tinklai.

Studentai – kitais keliais

Ar pasikeis knygų pasiūla akademiniam knygynui persikėlus į naujus namus? "Čia mes galėdavome pasiūlyti ir grožinės, ir akademinės literatūros. Persikraustę prekiausime pačia geriausia akademine literatūra, tais leidiniais, kuriuos išleidžia mažos leidyklėlės, kurių knygų nėra didžiuosiuose knygynuose. "Kalbų centre" negalėsime sutalpinti visko – nebus grožinės literatūros, bet mūsų kitame knygyne – Senamiestyje, Vilniaus gatvėje, gausu ir grožinės, ir meno, ir kitokios literatūros", – paaiškino Ž.Povilaitė.

Pasak jos, vis dėlto bus atsižvelgiama ir į pirkėjų pageidavimus. Jeigu knygyno lankytojai norės įsigyti vienokią ar kitokią grožinės literatūros knygą, knygynas žada pasirūpinti, kad naujausius ir geriausius grožinės literatūros kūrinius pirkėjai galėtų įsigyti K.Donelaičio gatvės knygyne. "Tiesiog neturėsime tiek daug knygų, kiek jų turime dabar, nes čia buvo ir sandėliai", – apgailestavo knygyno vadovė.

VDU rūmuose "Humanitas" knygomis ir kitais leidiniais dar prekiauja, o visiškai išsikraustyti ketina liepos viduryje. "Tai mūsų įmonės sprendimas vien dėl to, kad labai sumažėjo apyvarta. VDU iš čia iškelia fakultetus, yra nauji rūmai V.Putvinskio gatvėje, o šiame pastate rugsėjo 1 d. nebebus jokio fakulteto. Nebėra studentų srauto ir mums nebėra prasmės čia likti", – išsikraustymo priežastis atskleidė knygyno vadovė. Anot jos, knygyne studentų gerokai sumažėjo, kai iš šių rūmų VDU iškraustė Socialinių mokslų fakultetą o Laisvės alėjoje, "Pažangos" rūmuose, nebeliko Menų fakulteto – jis perkeltas į Senamiestį.

"Supratome, kad nebėra žmonių – mes vienos knygyne. Nebėra prasmės, todėl kooperuojamės su kolegėmis kitoje gatvės pusėje. Knygynas nedingsta, akademinės knygos tikrai bus pardavinėjamos, tik dabar yra nutrūkęs naujų knygų gavimas, kol persikraustysime, o prekyba tebevyksta, nors ir ne taip sparčiai, kaip anksčiau", – pridūrė Ž.Povilaitė.

Ieškos kito?

VDU rektorius prof. Juozas Augutis tikino, kad universitetui priklausantis pastatas K.Donelaičio gatvėje tikrai netaps tuščiu vaiduokliu.

"Tuščias jis tikrai neliks, atvirkščiai – pagražės ir bus puikiai atrodantis universiteto pastatas. Tai nėra tas pastatas, kuris nebūtų reikalingas universitetui", – pastebėjo rektorius.

J.Augutis priminė, kad ten lieka labai svarbus universiteto padalinys – biblioteka. "Įvairias tarnybas esame suspaudę ir išbarstę po visą miestą. Nors fakultetai išsikelia, auditorijos, biblioteka, skaitykla lieka. Turime vilčių, kad pavyks atlikti to pastato renovaciją ir tai bus toks mūsų korpusas Kauno centre, kur nebus konkretaus fakulteto, bet bus įvairių aplink išsidėsčiusių fakultetų auditorijos ir pagrindinės universiteto tarnybos", – ateities planus atskleidė VDU rektorius.

Ar universiteto bendruomenei nebus skriaudos, išsikrausčius akademiniam knygynui? "Ne, manau, kad tas klausimas dar neišspręstas. Jeigu nebus "Humanito", gal kalbėsimės su kitais knygynais. Apie šį mūsų centrą sukasi patys didžiausi studentų srautai, čia biblioteka ir skaitykla. Stengsimės išlaikyti vietą ir savo knygoms platinti, ir kitiems leidiniams. Jeigu nesutarsime su "Humanitu", ieškosime kitų variantų", – žadėjo J.Augutis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų