Pereiti į pagrindinį turinį

Kristaus prisikėlimo bažnyčioje D. Beinarytė vargonais nebegros

2013-11-30 20:00

Nuo gruodžio 1-osios Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčioje ilgametę jos vargonininkę Danguolę Beinarytę bus galima sutikti tik kaip eilinę tikinčiąją. Žinoma moteris šių maldos namų vargonus ir chorą patikės jaunam kolegai Ramūnui Baranauskui.

Danguolė Beinarytė
Danguolė Beinarytė / A. Ufarto/BFLnuotr.

Nuo gruodžio 1-osios Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčioje ilgametę jos vargonininkę Danguolę Beinarytę bus galima sutikti tik kaip eilinę tikinčiąją. Žinoma moteris šių maldos namų vargonus ir chorą patikės jaunam kolegai Ramūnui Baranauskui. 

Teko plėšytis per kelis darbus

„Apsisprendžiau išeiti. Nulėmė tai, kad visur nebespėju, fiziškai visų darbų nebeįveikiu. Turėjau ko nors atsisakyti. Be to, bažnyčioje šalta, o šaltis sveikatos nestiprina“, – portalui kaunodiena.lt sakė D. Beinarytė.

Kaunietė teigė daugybę metų neturėjusi galimybės normaliai pailsėti. „Reikėdavo dirbti ir visus sekmadienius, šventines dienas. Dėl to nukenčia ir šeima, namai, ir draugai“, – vardijo vargonininkė.

Ji norėtų paprasčiausiai atsisėsti ir visiškoje tyloje paklausyti, kaip čiulba paukšteliai. „Aš taip lekiu, kad dienos šviesos nematau. Įeinu į kabinetus, užsidarau duris ir dirbu, dirbu, ištisai dirbu. Nebematau, kas vyksta aplinkui“, – pripažino kaunietė.

D. Beinarytė apgailestavo, kad visuomet tekdavo plėšytis per kelis darbus. „Gaila, kad mūsų valstybėje žmogus negali išgyventi dirbdamas viename darbe. Todėl turi eiti per kelias vietas, išdalinti save, o tai  neleidžia pasiekti aukščiausių rezultatų kurioje nors vienoje terpėje“, – įsitikinusi pedagogė.

Ji lieka vadovauti Kauno technologijos universiteto akademiniam chorui „Jaunystė“ bei mokytojauti Kauno A. Kačanausko muzikos mokykloje, kur jaunimui ir vaikams padeda siekti chorinio, solinio ir estradinio dainavimo meistriškumo. Taip pat neapleidžia ir Burgundiškojo choro, su kuriuo prieš dvejus metus triumfavo TV projekte „Chorų karai“.

Nepakeičiamų nėra

Iš viso bažnyčioje D. Beinarytė vargonais grojo 29 metus. Prisikėlimo bažnyčioje ji vargonavo pastaruosius 12 metų, o prieš tai – Kauno šv. Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje. 

„Joje tėtušiui padėjau groti nuo 13 metų“, – kalbėjo žinomo vargonininko, chorvedžio, kompozitoriaus Pranciškaus Beinario dukra.

Muzikė įsitikinusi, kad bažnyčiai šios permainos bus tik į gerą. „Nepakeičiamų nėra. Mane pakeisiančiam vaikinukui linkiu sveikatos, ištvermės ir Dievo palaimos. Gal jis veiklai turės daugiau laiko, nei rasdavau aš? Gal pritrauks daugiau jaunimo?“ – vylėsi žinoma moteris.

R. Baranauskas iki šiol dirbo Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Ji džiaugėsi, kad ir jos sesuo Areta, brolis Arnoldas, ir dukra Marija moka groti vargonais. Tačiau artimieji jos pareigų Prisikėlimo bažnyčioje perimti nenorėjo. „Jie žino, ką tai reiškia“, – juokėsi pašnekovė.

Kurioje bažnyčioje būna šilta?

„D. Beinarytė nėra vienintelė mūsų vargonininkė. Normalu, kad ji išeina”, – sakė Prisikėlimo bažnyčios raštinės vedėja.

Ji nenorėjo aptarinėti D. Beinarytės išėjimo priežasčių. Kai paminėjome, kad viena jų – šaltis, pašnekovė teigė šiuo klausimu nenorinti kalbėti, o klebonas yra užimtas.

Paklausėme, ar tiesa, kad bažnyčioje tikrai šalta. „O kurioje bažnyčioje būna šilta?” – į klausimą klausimu atsakė raštinės vedėja.