Pereiti į pagrindinį turinį

Į Lapių sąvartyną bus vežamos šiukšlės iš Kaišiadorių

2009-06-15 18:25
Į Lapių sąvartyną bus vežamos šiukšlės iš Kaišiadorių
Į Lapių sąvartyną bus vežamos šiukšlės iš Kaišiadorių / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Aplink sąvartyną esančių Lapių seniūnijos gyvenviečių gyventojai priekaištauja Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) ir „Kauno švaros“ vadovams dėl netinkamos sąvartyno eksploatacijos, ten kylančių gaisrų, už jo ribų skraidančių šiukšlių, prastos geriamojo vandens kokybės šuliniuose.

Kauno miesto savivaldybė buvo įsipareigojusi daliai gyventojų atliekas vežti nemokamai. Tačiau nuo liepos 16 d. Lapių sąvartynas tampa regioninės reikšmės, todėl miesto vadovai nutrauks savo įsipareigojimus ir gyventojams už paslaugą teks mokėti.

Nuo minėtos datos Kauno apskrityje veiks Lapių ir Zabieliškių sąvartynai, į kuriuos bus gabenamos šiukšlės iš šešioms apskrities savivaldybėms priklausančių teritorijų. Anksčiau į Lapių sąvartyną patekdavo Kauno miesto ir rajono gyventojų šiukšlės.

Per dieną jis pasipildydavo apie 230 t atliekų. Sąvartynui tapus regioniniu, į jį šiukšlės bus vežamos dar ir iš Kaišiadorių rajono, todėl jas vežančios mašinos Lapių gatvėmis važinės dažniau, o sąvartynas augs dar greičiau.

Su nemalonia kaimynyste susitaikę lapiečiai prašo, kad kaip ir anksčiau daliai gyventojų šiukšlės būtų vežamos nemokamai. Be to, jie siūlo 50 ct už kiekvieną į sąvartyną atvežamą šiukšlių toną skirti Lapių bendruomenei ir taip kompensuoti patiriamus nepatogumus.

Gyventojai skundžiasi, kad mašinos su šiukšlėmis į sąvartyną važiuoja ir naktimis, nors sąvartyno darbo laikas jau būna pasibaigęs, bei prašo, kad šiukšlių vežėjai griežčiau kontroliuotų savo darbuotojus.

Galutinis sprendimas bus priimtas artimiausiame KRATC dalininkų susirinkime. Sprendimą dėl kompensacijos formos ir dydžio greta sąvartyno esančių Lapių seniūnijos gyvenviečių gyventojams priims šešių Kauno apskrities savivaldybių vadovai ir „Kauno švara“.