Pereiti į pagrindinį turinį

Išgirdo žydų bendruomenės prašymą

2014-10-07 16:00

Vienintelėse Kaune H. ir O.Minkovskių g. veikiančiose žydų kapinėse baigiama užlaidoti visa teritorija, tačiau jau parengta šių kapinių plėtra.

Vienintelėse Kaune H. ir O.Minkovskių g. veikiančiose žydų kapinėse baigiama užlaidoti visa teritorija, tačiau jau parengta šių kapinių plėtra.

Pasak miesto žydų bendruomenės pirmininko Gerco Žako, jo tautiečiai neturi priekaištų Kauno miesto savivaldybei, kurios įmonė "Kapinių priežiūra", vadovaujama Algirdo Virbicko, prižiūri neveikiančias žydų amžinojo poilsio vietas Žaliakalnyje, Vilijampolėje, Panemunėje. Šioms žydų kapinėms suteiktas istorijos ir kultūros paminklo statusas.

"Girdi miesto savivaldybė ir mūsų prašymus padidinti laidoti skirtą plotą Žemojoje Fredoje veikiančiose žydų kapinėse. Anksčiau tų vietų atsirado, kai buvo išlyginta ir sutvarkyta kapinių teritorija, kurioje iki 1956 m. stovėjo žydų laidojimo apeigoms skirtas pastatas – jame Žydų laidotojų brolija parengdavo velionį laidoti, susukdavo jo kūną į drobulę. Tačiau dabar ir ši teritorija baigiama užlaidoti. Todėl svarbu, kad "Kapinių priežiūra", šių kapinių vedėjas Edmundas Mikalauskas rado ir parengė naujiems laidojimams kitą, maždaug 0,2 ha plotą", – kalbėjo G.Žakas, rodydamas į didžiulę išlygintą kapinių teritoriją. Jos pakraštyje stovi paminklinis akmuo, užrašas kuriame byloja, kad čia 1958 m. buvo perlaidoti Rumšiškių žydai.

"Kaip žinia, į tą pačią kapavietę galima laidoti po 25 metų, o žydai į šią kapinių teritoriją buvo perlaidoti beveik prieš 60 metų. Kadangi jų kapų nematyti, ryžomės šį plotą sutvarkyti taip, kad jame dabartinių žydų šeimos galėtų laidoti savo artimuosius: išlyginome vietovės žemės paviršių, išrovėme menkaverčius krūmus, juos išvežėme, o netrukus pasėsime sutvarkytame plote žolytę, kuri, tikiuosi, sužaliuos pavasarį", – vardijo atliktus darbus "Kapinių priežiūros" direktoriaus pavaduotojas Valdemaras Olšauskas.

Prieš septynerius metus Kauno krašto judėjų religinės bendruomenės buvęs pirmininkas Josifas Tacas yra teigęs, kad šios kapinės pradėjo veikti XVIII a. pabaigoje. Dabar šios kapinės pašaliečiams nepastebimos – jos įsiterpusios siaurame ruože tarp bendrovės "Kauno grūdai" teritorijos su pastatais ir aukšto Aleksoto šlaito, bet į kapines kelią rodo aiški nuoroda iš H. ir O.Minkovskių g.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų