Pereiti į pagrindinį turinį

Įsiminė ne tik vestuvės ant bažnyčios stogo

2016-01-01 19:30
Agnė Augonė
Agnė Augonė / Tomo Raginos nuotr.

Kauno savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Agnė Augonė ir džiūgauja, ir liūdi. 2015 m. Kaune sumažėjo skyrybų, tačiau daugiau užregistruota mirčių.

"Kaunas nuoseklus, didelių staigmenų nebuvo: ir gimimų skaičius, lyginant su užpraėjusiais metais, panašus", – prakalbus, kiek gimė kauniečių, pastebėjo A.Augonė.

2015 m. gimė 4 076, užpernai – 4 051 kauniečiai. 2015 m. gimė 2 110 (užpernai – 2 091) berniukų, 1 966 (1947) mergaitės. Jauniausiai mamai – 14, jauniausiam tėčiui – 16 metų. 2014 m. ir 2013 m. jauniausiai mamai buvo 15 metų. (Tekstas rengtas 2015 m. gruodžio 30 d. – aut. past.)

– 2015 m. vėl populiariausi vardai – Lukas ir Emilija?

– Luko tarp populiariausių vardų 2015 m. nėra. Populiariausias  – Matas. 2015 m. gimė 51 Matas, su juo konkuruoja Adomas – 47 ir Dovydas bei Domas – po 45. Taip pat populiarūs vardai – Dominykas ir Benas.

Emilija vėl populiariausia – 2015 m. gimė 48 Emilijos, vis dar populiarus vardas Kamilė, taip pat – Austėja, Luknė, Smiltė.

– Ar buvo keistų, netradicinių vardų? Ar Kaune gimė Betmenas ar Tarzanas?

– Vardo suteikimas – subtilus klausimas ir tėvams jų vaikų vardai gražiausi. O iš retesnių vardų – Urielis (arkangelo vardas, kuris reiškia Dievo šviesą arba ugnį).

Reti vardai – Vėjūnas, Baltrus (kilęs nuo vardo Baltramiejaus), Minaras. Vienam berniukui duotas vardas Armani. Ryšius su Artimaisiais Rytais turintis tėvelis, kuris gyvena Didžiojoje Britanijoje, savo ir kaunietės sūnui davė Huseino vardą.

Užsieniečiai tėvai – daugiausia Didžiosios Britanijos, Airijos, Norvegijos, Švedijos piliečiai. Tiesa, dauguma britų – išeiviai iš Pakistano, Libano. Beje, padaugėjo ir ukrainiečių.

Merginų retesni, bet gražūs vardai – Noela, Inta, Divėja. Šiemet daugėja įdomesnių, retesnių.

Tiesa, liūdina faktas, kad daugėja vaikams duodamų vardų, sąmoningai pamirštant lietuvišką rašybą. Argumentuojama, kad užsienyje, turint tokį vardą, sunku, todėl Sofija tampa Sophia ar Sophie, Maja – Maya. Užsienietiškos vardų rašybos daugiau pageidauja moterys.

– Kokias 2015 M. pastebėjote santuokų tendencijas?

– 2015 m. susituokė 2 356, užpernai – 2 322 poros. Populiariausi tuoktuvių mėnesiai – rugpjūtis, liepa, birželis.

Vis dar buvo porų, kurios pageidavo santuoką registruoti ypatingų skaičių dienomis – 2015 05 15, 2015 02 15.

Daugiausia per dieną porų tuokėsi rugpjūčio šeštadieniais – po 36. Tomis dienomis tuokti pradėdavome nuo 8.20 val., o baigdavome 16 val.

2015 m. tuokėsi trys nepilnamečiai. Buvo 94 poros, kurių vienas iš sutuoktinių – užsienietis. Nemažai kauniečių sudarė santuokas su Ukrainos piliečiais – tiek moterimis, tiek vyrais.

– Jaunikių ar nuotakų iš mums egzotiškų šalių, pavyzdžiui, Grenlandijos, Filipinų, Taičio, Kaune buvo?

– Nedaug. Labai įdomi buvo kaunietės ir nigeriečio santuoka. Įspūdingai atrodė pulkas nigeriečių, vilkėjusių itin spalvingais nacionaliniais drabužiais. Jų moterys galvas buvo apsirišusios panašiai į turbanus. Nigeriečiai buvo puikiai nusiteikę, daug šypsojosi.

Dar vienas lietuvis tuokėsi su mažos Afrikos tautelės atstove. Įdomi buvo santuoka, kai jaunuoliai atėjo vilkėdami kostiumais ir suknelėmis, o visi avėjo vienodo stiliaus sportiniais bateliais.

– 2015 m. Kaune tuokėsi nemažai garsių žmonių?

– Rūtos Meilutytės tėtis, įspūdingos buvo krepšininko Dariaus Songailos vestuvės. Šiemet tuokėsi vicemeras Povilas Mačiulis, dainininkė Ieva Zasimauskaitė su krepšinio treneriu Mariumi Kiltinavičiumi, "Kristi Andress" įkūrėjai – dizainerė Kristina Kalinauskaitė ir Andrius Sergejenka.

Kaune 2015 m. susituokė ir 49 metų dainininkė Erika, jos sutuoktiniui – 24 metai.

– Atvejų, kai toks didelis besituokiančiųjų amžiaus skirtumas, būna, bet paprastai – daug vyresnis vyras...

– Buvo, kai vyras vyresnis apie 20 metų. Buvo, kai vyrui 87, o moteriai per 50. Tačiau tai buvo šauni pora ir jei ne asmens dokumentai, tokio amžiaus skirtumo nė neįsivaizduotum.

Buvo kelios poros, kai moteris už vyrą vyresnė apie 10 metų.

Beje, tarp šių kardinaliai skirtingo amžiaus žmonių buvo jaučiami labai šilti jausmai, meilė ir pačios poros buvo jaunatviškos.

– Šiemet išsituokė daug kauniečių?

– Džiugu, kad ištuokų mažiau nei pernai. 2015 m. išsituokė 1 365 poros, užpraėjusiais metais – 1 459.

Liūdina  mirtys. Užpernai Kaune mirė 4 015, o 2015 m. – jau 4 316 žmonių. Jaunesni miršta vyrai.

– 2015 m. nuo liepos 1-osios pasikeitė Civilinis kodeksas, leidžiantis tuoktis, neprisirišant prie deklaruotos gyvenamosios vietos.

– Kažkokios tendencijos nesijautė. Tiesa, Kaune daugėja vadinamųjų išvažiuojamųjų santuokų. Populiariausia vieta – svetingumo kompleksas "Monte Pacis", vasarą populiaru tuoktis Botanikos sode, viešbučiuose.

Mums pačioms buvo įspūdinga ceremonija ant Jėzuitų bažnyčios stogo. Tuokėme jaunuosius, o čia pat meistrai, remontavę stogą, su apsaugos priemonėmis tabalavo kojomis.

– Tikimės, kad Kaune paskutinę akimirką nepabėgo nei nuotaka, nei jaunikis?

– Vasarą kasdien neatvyksta tuoktis 2–3 poros. Skambiname iš anksto, bet nė vienas nekelia telefono ragelio.

Tačiau paskutinę akimirką nepabėgo dar nė vienas iš besituokiančiųjų ir, laimė, beviltiškai laukiančiųjų savo antrosios pusės irgi dar nebuvo.