Pereiti į pagrindinį turinį

Įspėja: išblaivinimo namuose paslauga yra nelegali

2020-04-24 13:04

Vienas kaunietis bandė įrodyti, kad karantino metu privačios gydymo įstaigos negali teikti išblaivinimo namuose paslaugos, nes tai nėra reabilitacija ar būtina sveikatos pagalba. Pradėjus domėtis, paaiškėjo, kad tokia veikla iš viso yra nelegali.

Paslauga: išblaivyti pacientus galima tik gydymo įstaigoje, namuose tokia veikla neturėtų būti vykdoma. Paslauga: išblaivyti pacientus galima tik gydymo įstaigoje, namuose tokia veikla neturėtų būti vykdoma.

Susirūpino pažeidimais

"Kauno dienai" kaunietis Petras pasakojo, kad kai kurios mieste veikiančios gydymo įstaigos pažeidžia karantino sąlygas ir namuose teikia nebūtinas paslaugas. Vyras, remdamasis Vyriausybės nutarimais dėl karantino, siekė įrodyti, kad išblaivinimo paslauga namuose šiuo laikotarpiu yra neteisėta.

"Interneto portaluose yra skelbimų apie tokias paslaugas. Pagal skelbimų įkėlimo datas tampa aišku, kad paslaugos teikiamos ir karantino metu", – laiške dėstė kaunietis Petras.

Skelbimų portaluose galima rasti ne vieną gydytoją, kuris gali paciento namuose išvaduoti iš pagirių.

Jis nurodė, kad Vyriausybės nutarime skelbiama, jog karantino metu paslaugų namuose teikimas yra ribojamas, išskyrus ambulatorinės slaugos ir paliatyviosios pagalbos, kurių nesuteikus, atsirastų būtinosios medicinos pagalbos poreikis arba reikšmingai pablogėtų paciento būklė. Visos kitos medicinos paslaugos yra pripažįstamos kaip nebūtinos, todėl karantino metu negali būti teikiamos.

"Dėl šių Vyriausybės nutarimo pažeidimų kelis kartus kreipiausi 112 telefonu, bet rezultato nėra. Su manimi telefonu susisiekęs pareigūnas laikėsi nuomonės, kad ši veikla yra neuždrausta. Esą išblaivinimas yra reabilitacijos paslauga. Man nepavyko jo įtikinti, kad paskambintų Sveikatos ministerijos pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vedėjai, kuri paaiškintų pareigūnui, jog girtumas ir blaivinimo paslaugos pacientų namuose nėra reabilitacijos paslaugos, susijusios su gydymu, ir šios paslaugos karantino metu yra uždraustos", – toliau dėstė į redakciją parašęs vyras.

"Taigi šių paslaugų teikimas, skirtingai nei Vilniuje ir kituose miestuose, Kaune yra tęsiamas ir medikai, teikiantys šias paslaugas ne visada drausmingo kontingento namuose, sukelia didelį pavojų išplatinti virusą savo ligoninėse, poliklinikose, gali atsirasti tokie židiniai kaip Marijampolės ligoninėje, Nemenčinėje", – apie tai, kad apsilankęs pas neblaivų pacientą namuose gydytojas gali užsikrėsti koronavirusu ir jį paskleisti kitiems pacientams, svarstė kaunietis Petras.

Užtikrina saugumą?

"Kauno diena" skelbimų portaluose paieškojo, kas Kaune teikia išblaivinimo namuose paslaugas. Paskambinus keliais nurodytais numeriais, buvo patikinta, kad gydytojai laikosi visų saugumo reikalavimų, todėl viruso kitiems esą tikrai neperneš.

Viename populiariame skelbimų portale radome kelis skelbimus, įdėtus prieš kelias dienas. Dviejuose skelbimuose nurodyta, kad jis įdėtas iš Kauno, tačiau tekste nurodoma, kad išblaivinimo paslauga teikiama visoje Lietuvoje. Dar vienas skelbimas nurodė, kad tokia paslauga teikiama Panevėžyje.

Skelbimuose buvo nurodytos ir paslaugos kainos. Štai viename jų nurodyta, koks gydytojas teikia išblaivinimo paslaugą ir kiek tai kainuoja. Skelbimo tekste buvo parašyta, kad Kaune už tai, kad gydytojas atvažiuos į namus ir išblaivys pacientą, reikės sumokėti 100 eurų. Jei paslauga teikiama kituose Lietuvos miestuose – kaina auga. Jei miestas arčiau Kauno, išblaivinimas namuose kainuoja 120–140 eurų, jei teks važiuoti į Klaipėdą, pacientams tokia paslauga atsieitų 270 eurų. Kitame skelbime nurodyta, kad gydytojas esą padės namuose pagirių atsikratyti už maždaug 130–250 eurų.

Paskambinę skelbimuose nurodytais telefonais, paklausėme, kaip vyksta išblaivinimo procedūra namuose, ar saugu karantino metu teikti tokias paslaugas. Atsiliepusieji patikino, kad gydytojai pas pacientus vyksta su apsaugos kaukėmis, mūvi ir pirštines, todėl saugumas esą užtikrinamas. Tiesa, viena telefonu atsiliepusi moteris, matyt, gydytojo asistentė, svarstė, jei žmogus serga, galbūt reikėtų susilaikyti nuo išblaivinimo paslaugos ir palaukti, kol neturės temperatūros ar nesirgs kitomis ligomis.

"Kauno diena" taip pat pasiteiravo, ar tokia paslauga populiari, ar daug pacientų ja naudojasi. Telefonu atsiliepusi moteris teigė, kad užimtumas tikrai nemažas, tad leido suprasti, kad išsiblaivyti namuose nori nemažai pacientų. Tai reiškia, kad gydytojas per parą gali turėti gan daug artimų kontaktų.

Tikslina aplinkybes

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovai "Kauno dienai" nurodė, kad dėl išblaivinimo paslaugos teikimo namuose šiuo metu tikslinama informacija. Pareigūnai nurodė, kad daugiau skundų sulaukiama dėl kitokių karantino nesilaikymo pažeidimų.

Tokios paslaugos, kaip išblaivinimo namuose, apskritai nėra numatyta. Tad tokia veikla ir neturėtų būti vykdoma.

"Kauno apskrities VPK pareigūnai yra sulaukę pilietiškų gyventojų pranešimų apie galimai teikiamas išblaivinimo paslaugas karantino metu. Vadovaujantis šiuo metu galiojančiais teisės aktais ir gautu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro išaiškinimu, išblaivinimo / detoksikacijos paslaugos nepriskiriamos prie neatidėliotinų paslaugų, todėl jos negali būti teikiamos namuose karantino laikotarpiu. Asmenys, kuriems dėl alkoholio vartojimo pablogėja jų sveikatos būklė, turi kreiptis į skubią medicinos pagalbą", – rašoma dienraščiui atsiųstame komentare.

"Šiuo metu dėl gautos informacijos apie interneto portaluose esančius skelbimus, kuriuose reklamuojamos išblaivinimo paslaugos, yra atliekami patikslinimai, skelbimus įkėlę asmenys nustatyti ir artimiausiu metu bus priimti procesiniai sprendimai. Pirminiais duomenimis, matyti, kad skelbimai įkelti 2016–2019 m.", – aiškino Kauno VPK atstovai.

Jei bus nustatyta, kad paslaugos buvo teiktos karantino laikotarpiu, kai tai daryti jau buvo draudžiama, pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 45 str. 4 d. grėstų bauda nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų.

"Pastaruoju metu dauguma pranešimų, kurių sulaukiame, yra apie besibūriuojančius, grupėmis žaidžiančius ar sportuojančius asmenis. Apie įmones / įstaigas, galimai pažeidžiančias karantiną, per parą visoje apskrityje pastarosiomis dienomis sulaukėme vidutiniškai trijų keturių pranešimų.

Anksčiau, pirmosiomis savaitėmis, gyventojai informuodavo apie galimai neteisėtai veiklą vykdančias įstaigas ar vėliau apie įstaigas, kuriose nėra apsaugos priemonių, o pastarosiomis dienomis informacija mus pasiekia, kad galbūt nedėvimos medicininės kaukės", – komentavo VPK atstovai.

Nuo balandžio 3 d. iki balandžio 16 d. Kauno apskrityje už įvairius karantino režimo pažeidimus, pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 45 str. 4 d., policijos pareigūnai surašė 163 protokolus.

Nelegali veikla

Nors policijos pareigūnai nurodė, kad tikslinama informacija apie galimai teikiamas išblaivinimo paslaugas namuose, kitos institucijos laikėsi pozicijos, kad tokia veikla iš viso negali būti vykdoma. Tiek Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), tiek Kauno miesto savivaldybė nurodė, kad neišduodami leidimai verstis tokia veikla, todėl išblaivinimo namuose paslauga yra nelegali. Ji negali būti teikiame nei karantino, nei įprastu metu.

"Išblaivinimas priskiriamas ambulatorinėms priklausomybės ligų gydymo paslaugoms. Jos gali būti teikiamos gydymo įstaigose, turinčiose tam licenciją. Kitaip tariant, tokios paslaugos, kaip išblaivinimo namuose, apskritai nenumatyta. Tad tokia veikla ir neturėtų būti vykdoma.

Raginame žmones, esant poreikiui, kreiptis pagalbos į medikus ir nepasitikėti nelegaliai vienas ar kitas paslaugas siūlančiais asmenimis. Reikėtų atsakingai įvertinti, kad tai gali turėti ir rimtų padarinių sveikatai", – "Kauno dienai" nurodė SAM atstovai.

Miesto savivaldybė taip pat laikėsi tokios pozicijos, kad išblaivinimo paslauga namuose negali būti teikiama.

"Tai nelegali veikla, nes tokios licencijos neišduodamos. Įrodžius tokios rūšies pažeidimą, gali būti skiriama bauda asmenims nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų", – pažymėjo Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rimantas Vilimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų