Pereiti į pagrindinį turinį

„Jaunimo linijos“ 30-mečio proga – ypatinga dovana Kaunui

2024-06-03 10:10

Emocinę paramą jauniems žmonėms teikianti „Jaunimo linija“ pernai minėjo 30-metį, kai ši organizacija veikia Kaune. Ta proga ant „Aušros“ gimnazijos atsirado prasmingą žinutę siunčiantis piešinys „Apsikabinimas“.

Piešinio idėja

Ant „Aušros“ gimnazijos sienos nutūpė naujasis Kauno akcentas. Piešinį „Apkabinimas“ kūręs menininkas Tadas Šimkus perteikė dviejų žmonių emocijas, kuriose ir šviečia saulė, ir kartais lyja lietus, tačiau apkabinimas padeda įveikti emocinius šuolius.

„Apsikabinimas – toks kasdienis ir įprastas simbolis. Piešinio idėja gimė iš pokalbių su „Jaunimo linija“, paskambinę į šią liniją jaunimas jaučiasi tarsi apkabintas, kai sulaukia paramos. Būtent tai simboliškai čia ir pavaizdavau“, – kalbėjo gatvės menininkas.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Jis aiškino, kad piešinyje matyti du kontūrai – viena linija brėžiamas apsikabinimas, šviesioje linijoje matyti ir saulė, lietus, debesys, kurie tarsi simbolizuoja žmogaus vidinę būseną, kuri gali būti labai įvairi.

Piešinio idėja gimė iš pokalbių su „Jaunimo linija“, paskambinę į šią liniją jaunimas jaučiasi tarsi apkabintas, kai sulaukia paramos.

„Nors tema sudėtinga, tačiau norėjosi viską paprastai perteikti, kad jaustųsi lengvumas, tačiau piešinio dydis kuria stiprią emociją. Šiaip gatvės menui nereikia instrukcijų. Šioje vietoje yra daug pravažiuojančių žmonių, kurie akies krašteliu pažiūrės, gal kiti ir apsikabins. Svarbu tai, kad atsiradus piešiniui, keičiasi ir pati miesto aplinka, net Centrinis paštas jau atrodo kiek kitaip“, – tikino T. Šimkus, piešinį kūręs maždaug savaitę.

Piešinio vieta parinkta neatsitiktinai. „Aušros“ gimnazijoje dienas leidžia daug Kauno jaunimo, J. Gruodžio gatvėje veikia dar kelios švietimo įstaigos, tad jaunų žmonių čia tikrai netrūksta, o piešinys tarsi primins, kad jie visada gali kreiptis į „Jaunimo liniją“ ir gauti emocinę pagalbą.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Svarbi misija

„Jaunimo linija“ atliepia į tūkstančių jaunų žmonių skambučių, todėl šios organizacijos atstovai džiaugėsi, kad dabar Kaune bus ir viešas priminimas, kad jauni žmonės nėra vieni, jie rūpi kitiems ir visada gali pasikalbėti.

„Per dieną vidutiniškai sulaukiame apie 120 kreipimųsi. Mes emocinę paramą teikiame ne tik skambučiais, bet ir susirašinėjame. Jauni žmonės į mus kreipiasi dėl santykių su tėvais, bendraklasiais ar meilės, taip pat turime vienišumo temą. Viena dažniausių temų – savižala ir savižudybės, tada jaunimas ieško pagalbos. Visoje Lietuvoje turime daugiau nei 400 savanorių, vien Kaune apie 150 savanorių neatlygintinai teikia emocine pagalbą“, – kalbėjo „Jaunimo linijos“ Kauno padalinio vadovas Mykolas Kriščiūnas.

Pasak jo, organizacija inicijavo piešinio atsiradimą ir labai smagu, kad miestas per „Kauno akcentų“ programą įgyvendino „Apsikabinimo“ idėją. Tai tarsi dovana Kaunui.

„Apsikabinimas yra toks neoficialus „Jaunimo linijos“ pasisveikinimas, nes jis parodo ryšį su kitu žmogumi. Labai džiaugiuosi, kad piešinys įgavo tokią formą, nes jis sudarytas iš linijų, kurios simboliškai perteikia ir mūsų veiklą. Linija gyvenime būna te tik tiesi, bet ir vingiuota, galima išgyventi įvairias emocijų fazes. Taip pat labai smagu, kad piešinys atsirado pačioje miesto širdyje“, – teigė M. Kriščiūnas

Regimanto Zakšensko nuotr.

Norėjosi įprasminti

Kauno miesto atstovai taip pat džiaugėsi bendryste su „Jaunimo linija“ ir tikisi, kad piešinys realiai paskatins apsikabinti, pasijausti geriau.

„Pernai „Jaunimo linija“ minėjo veiklos Kaune 30-metį. Žinome, kaip svarbu yra psichologinė parama, kurią jie suteikia miestiečiams, todėl net nekilo abejonių, kad piešinio nereikėtų. Per „Kauno akcentų“ programą mieste jau įgyvendinome apie 120 akcentų, kurie pasakoja Kauno istoriją, dabar ji pasakos ir apie ilgametę organizaciją. Matant šio piešinio meninę kokybę, tinkamai parinktą vietą, neabejojame, kad jo žinutė pasieks tiek kauniečius, tiek miesto svečius“, – kalbėjo Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų