Pereiti į pagrindinį turinį

Kada Kauno mokyklose išnyks giminių klanai?

2014-12-01 03:00

Kauno švietimo įstaigos kaip medus vilioja politikų ir valdininkų gimines, artimuosius ir draugus. Išjudinti šiuos klanus, misija atrodė neįmanoma, tačiau praėjusį penktadienį konkursas suteikė vilties, kad padėtis gali keistis.

A. Bagdonas
A. Bagdonas / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno švietimo įstaigos kaip medus vilioja politikų ir valdininkų gimines, artimuosius ir draugus. Išjudinti šiuos klanus, misija atrodė neįmanoma, tačiau praėjusį penktadienį konkursas suteikė vilties, kad padėtis gali keistis.

Sunervino dėmesys

Vakar savivaldybėje vyko "Saulės" gimazijos direktoriaus konkursas. "Kauno diena" rašė, kad šis postas, nepaisant gimnazistų tėvų nepasitenkinimo, ypač domino savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo Antano Bagdono žmoną Ilmantę.

Kai kurie atviro konkurso komisijos nariai vakar demonstravo nepasitenkinimą išvydę "Kauno dienos" žurnalistus. Pradėjusius laidyti įvairias replikas kolegas teko raminti savivaldybės administracijos direktoriui Dainiui Ratkeliui. Jis pripažino, kad konkursą gali stebėti visi norintieji.

Su I.Bagdone šiame konkurse susirungė Sonata Drazdavičienė. Abiem pretendentėms atsakius į komisijos klausimus, buvo akivaizdžiai matyti, kad Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo žmona nusileidžia konkurentei. Stebint Tėvų forumo atstovams ir "Kauno dienos" žurnalistams, komisijai neliko nieko kito, kaip paskelbti, kad I.Bagdonė surinko – 8,03 balo, o S.Drazdavičienė - 9.

Painus voratinklis

Nors I.Bagdonė ir netapo Saulės gimnazijos vadove, ji ir toliau liks dirbti savivaldybėje Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdyboje vyriausiąja specialiste. Negana to, paaiškėjo, kad švietimo įstaigose ir taip netrūksta A.Bagdono giminių ir artimųjų.

"Dėl to, kad aš esu vedėjas, mano giminės ar šeimos nariai su dubenėliu prie bažnyčios nesėdės", – "Kauno dienai" rėžė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Aiškėja, kad A.Bagdonas tikrai myli savo artimuosius.

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo dukra Vaida Budreckienė Kunigaikščio Vaidoto mokykloje-daugiafunkciame centre įdarbinta direktoriaus pavaduotoja ugdymui. Sklando kalbos, kad ji pretenduoja užimti S.Lozoraičio mokyklos direktoriaus postą, nes dabar šiai įstaigai kaip tik ieškoma naujo vadovo.

Jos vyras Vidas Budreckas dirba kūno kultūros mokytoju V.Kudirkos progimnazijoje, kuriai vadovauja jo uošvė, buvusi A.Bagdono sutuoktinė Danguolė Bagdonienė. Tiek ji, tiek jos žentas V.Budreckas dar spėja darbuotis ir Suaugusiųjų mokymo centre. D.Bagdonienė šios ugdymo įstaigos pedagogų sąraše įrašyta kaip biologijos mokytoja, o V.Budreckas – kaip kūno kultūros mokytojas.

Gen. P.Plechavičiaus kadetų mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Ingrida Levickienė yra A.Bagdono dukterėčia, jo sesers dukra.

Savivaldybėje puse lūpų užsimenama, kad ir pats A.Bagdonas dairosi į vienos Kauno gimnazijos vadovo kėdę, nes jau ne vienus metus trunkantis vadovavimas Švietimo ir ugdymo skyriui nesitęs amžinai.

Giria, kad išsilavinę

A.Bagdonas neneigė savo giminystės ryšių su I.Levickiene, V.Budreckiene ir V.Budrecku. Paklaustas, ar turi daugiau artimųjų ir giminaičių, dirbančių miesto švietimo ir ugdymo įstaigose, A.Bagdonas neslėpė: "Sesuo dirba Vaišvydavos mokykloje direktoriaus pavaduotoja ūkio reikalams jau labai seniai. O daugiau jau lyg ir visus išvardijote. O sakykite, ką, negalima? Aš visus esu deklaravęs, kaip ir priklauso."

Pasak Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo, visi išvardytieji yra baigę Pedagoginį universitetą. "Jie yra mokytojai. Tai kuo jiems dirbt? Gerai, kad turi išsilavinimą ir stažą, kad ne kokie chaltūrščikai, kurie nežinia kuo užsiima", – atkirto A.Bagdonas.

Ar tiesa, kad jo dukra pretenduos užimti S.Lozoraičio mokyklos vadovo postą? "Kažkokia nesąmonė. Girdėjau, sakė, kad ir aš į J.Jablonskio gimnaziją eisiu. Niekur aš neisiu. Jeigu savivaldybės administracijos tarnyba samdo mane šitam darbui, tai ir dirbu, ko čia man lakstyti. O darbas čia labai sunkus", – neoficialias švietimiečių kalbas neigė A.Bagdonas.

Jei galima, tai galima

Darbas mokyklose, nepaisant pastaruoju metu garsiai skambančių mokytojų nusiskundimų darbo sąlygomis ir atlyginimais, vilioja ne vien A.Bagdono gimines ir artimuosius.
Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos vadovo Virginijaus Mažeikos žmona Vilma Mažeikienė dirba Kauno J.Basanavičiaus gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui. Savivaldybėje sklando kalbos, kad jos pavardė taip pat minima tarp pretendentų į vienos iš Kauno mokyklų direktoriaus postą.

"Mano žmona po studijų baigimo 20 metų dirba toje pačioje mokykloje. Interesų konfliktą aš esu deklaravęs viešai, kaip ir priklauso. Jokiame konkurse užimti direktoriaus pareigas dabar ji nedalyvauja", – lakoniškai pakomentavo V.Mažeika.

Paklaustas apie giminaičių ir artimųjų įsidarbinimą švietimo ir ugdymo įstaigose,  valdybos vadovas nedaugžodžiavo. "Bet kurią situaciją vertinčiau teisės aktų aspektu. Jeigu tai galima pagal teisės aktus – tai galima, jei negalima – tai negalima. Kaip valstybės tarnautojas, aš turiu vykdyti teisės aktų reikalavimus, jų laikytis ir neinterpretuoti", – pareiškė V.Mažeika.

Kartu su I.Bagdone viename kabinete dirbanti ir besibičiuliaujanti Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos vyriausioji specialistė Nerija Baltrėnienė, pasak "Kauno dienos" šaltinių, dairosi į "Aušros" gimnazijos vadovo vietą, nors oficialiai naujo vadovo konkursas dar nėra paskelbtas. Ji yra savivaldybės kontroliuojamos bendrovės "Kauno vandenys" generalinio direktoriaus Lino Baltrėno žmona.

Kaip pasakoja "Saulės" ir "Aušros" gimnazijų bendruomenių atstovai, tikrinant ir vertinant "Saulės" gimnaziją dalyvavo ir rezultatus pristatė I.Bagdonė, o "Aušros" gimnazijoje tuo rūpinosi N.Baltrėnienė. Beje, šios gimnazijos mokiniams neoficialiai jau užsimenama, kas galėtų pakeisti dabartinę vadovę. Su pačia N.Baltrėniene susisiekti nepavyko.

Moko vesti pamokas

I.Bagdonė ir N.Baltrėnienė ne tik dirba kartu. Internete gausu informacijos apie jų kartu parengtus ir jau ne vienus metus vedamus seminarus bei mokymus pedagogams įvairiose Lietuvos vietose.

Bendražygės moko pedagogus, kas yra gera pamoka ir kaip pasiruošti išoriniam mokyklos auditui. Dažniausiai tokie mokymai vyksta darbo dienomis.

Tos pačios Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos žinioje esančio Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotoja Nomeda Prevelienė dar spėja dirbti ir mokytoja. Suaugusiųjų mokymo centre ji turi 8 val. per savaitę ir moko lietuvių kalbos.

Tai patvirtinęs ne kartą skandalingai išgarsėjęs centro direktorius Vitalijus Vėteris problemos neįžvelgia. "O ko gi vakare keturių valandėlių neužsidirbti? Jie visi vakare sąžiningai ateina į darbą ir nieko neprikibsi", – tikino V.Vėteris.

Spalvingos istorijos

"Ten vyksta atviras biudžeto lėšų švaistymas. Tai pinigų plovykla", – taip apie Suaugusiųjų mokymo centrą 2010-aisiais kalbėjo tuometis savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius po to, kai nuolat politikų užtarimo sulaukdavęs V.Vėteris atsidūrė teisėsaugos akiratyje. Teismas iki šiol dar nėra baigęs narplioti šios istorijos, kurioje V.Vėteriui krito šešėlis dėl kyšių ėmimo ir neskaidrios veiklos.

Suaugusiųjų mokymo centre V.Vėterio pavaduotoju ūkio reikalams dirba Valentinas Grybėnas. Jo žmona Nijolė Stasė Grybėnienė ne vienus metus vadovavo Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus Ūkio poskyriui.

 

Šio darbo N.S.Grybėnienė turėjo atsisakyti po to, kai įkliuvo Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams, per kelis mėnesius surinkusi daugiau nei 70 tūkst. litų kyšiais. "Kauno diena" rašė apie prieš teismą stojusią buvusią Kauno savivaldybės tarnautoją, kuri atskleidė, kad kyšiai jos darbe buvo kasdienybė.

Dar viena giminė?

Ne vienus metus miesto tarybos narė Loreta Kekienė dirbo matematikos ir ekonomikos mokytoja Suaugusiųjų mokymo centre. Dabar ši politikė užima solidžias Plėtros skyriaus vadovės pareigas savivaldybės kontroliuojamoje bendrovėje "Kauno autobusai". Suaugusiųjų mokymo centre ir toliau technologijų mokytoju dirba jos sutuoktinis Rimantas Kekys. Technologijų jis moko ir J.Jablonskio gimnazijoje, kur taip pat vadovauja techninio modeliavimo būreliui.

Kekių gausa Suaugusiųjų mokymo centre išties stebina. Vaclovas Kekys šioje įstaigoje moko biologijos, jo žmona dr. Janina Katarina Kekienė yra matematikos mokytoja, o jų sūnus Liudvikas Kekys moko informacinių technologijų.

Suaugusiųjų mokymo centro direktorius V.Vėteris neslėpė žinantis, kad jo vadovaujamame centre dirba Kekių šeima, tačiau apie jų giminystės ryšius su tarybos narės L.Kekienės vyru tikino nieko niekada negirdėjęs. Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas A.Bagdonas išsisuko teisindamasis, kad nenori nieko blogo kalbėti apie tarybos narius.
L.Kekienė tikino esanti labai užsiėmusi ir nerado laiko atsakyti į žurnalistų klausimus. Jos vyras R.Kekys giminystės ryšių su kolegomis mokytojais negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti. "Bandome aiškintis", – šyptelėjo mokytojas, tikinęs, kad su Kekių šeima susipažino tik Suaugusiųjų mokymo centre.

Tvirtos nuomonės neturi

Pasiteiravus, ar normalu, kad miesto mokyklose tapo įprasta įdarbinti giminaičius, draugus ir artimuosius, Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas A.Bagdonas, neskubėjo vertinti.

"Nenorėčiau to niekaip vertinti. Aš jums pasakysiu – įstatymas to nedraudžia. Jeigu pagal viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą savivaldybės direktorius leidžia nusišalinti priimant sprendimus, tai ir galima. Dar, rodos, prieš trejus metus išleidome įsakymą ir supažindinome visus, kad privaloma nusišalinti nustatyta tvarka", – apie formalumus kalbėjo Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas.

Užsiminus, kad tas nusišalinimas yra tik formalumas, o paskui kasdien vienoje įstaigoje įsidarbinusiems giminaičiams ar artimiesiems vis tiek reikia kartu dirbti ir spręsti problemas, A.Bagdonas pridūrė: "Tada vadovas nepriima įsakymų dėl atostogų, dėl piniginių priedų skyrimo ir panašių dalykų, susijusių su giminaičiais. Toje pačioje įstaigoje aš įžvelgiu komplikuotą situaciją, kadangi vis tiek darbuotojas gali ir klaidų padaryti, ir neatsargumų visokių būna, bet žiūrint kuo jie ten dirba."

Ima daug laisvadienių

Pasiteiravus, ar valstybės tarnautojai, dirbantys savivaldybėje, darbo metu gali važinėti po Lietuvą ir vesti seminarus pedagogams, savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis problemos neįžvelgė.

"Jeigu jos nepasiėmusios laisvų dienų, neturėtų važinėti. Žinau, kad jos aktyvios ir ima daug laisvų dienų, kad galėtų vesti visokius mokymus", – aiškino D.Ratkelis. Anot jo, valstybės tarnautojas turi teisę imti nemokamų atostogų arba tokia veikla užsiimti išnaudojant kasmetes atostogas.

Ar tai, kad I.Bagdonė ir N.Baltrėnienė dažnai nebūna darbe, netrukdo atlikti tiesiogines pareigas? "Tiesioginiai vadovai leidžia", – nuo konkretaus atsakymo išsisuko savivaldybės administracijos vadovas.

Pasak D.Ratkelio, ir dirbti mokytoju valstybės tarnautojams niekas nedraudžia, jeigu darbo valandos nesutampa. "Valstybės tarnautojas teikia prašymą, komisija svarsto ir administracijos direktoriaus įsakymu leidžiame dirbti metams", – procedūrą nupasakojo direktorius. Anot jo, tuo pasinaudojančių valstybės tarnautojų savivaldybėje – vos keletas.


Komentaras
Švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Valys Venslovas

Kauno mokyklose ir darželiuose tikrai yra susiformavęs giminių klanas. Pasaulyje lyg ir buvo įprasta, kad prosenelis, senelis tėvas dirbo metalurgijos arba kalnakasių pramonėje, tai panaši situacija yra ir Kauno švietimo sistemoje. Jeigu pažiūrėsime į ugdymo įstaigas, tai tikrai giminių giminaičiai dirba. Ir jeigu ne aukštesnės kvalifikacijos specialistai, tai sargai, kurių dabar nebėra, ūkvedžiai, kiemo darbininkai, staliai, elektrikai ir taip toliau. Dažniausiai tai ne atsitiktiniai žmonės, o artimais ryšiais susiję su šių įstaigų vadovais. Tokie dalykai dominuoja, kur pareigoms užimti nereikia konkurso. Ten, kur vyksta konkursas, jeigu žmogus ir turi Bagdono ar Kupčinsko pavardę, tai neatspindi jo kompetencijos. O kad kažkas tuo piktinasi, tai normalu – juk lietuviai esame, tai nacionalinis bruožas. Konkurso metu mokyklos bendruomenė taip pat dalyvauja ir vertina. Neabejoju, kad tai objektyviai sprendžiama. Pavaduotojus mokyklų direktoriai renkasi savo nuožiūra. Galime pažiūrėti primityviai: pavaduotoju galima pasirinkti ir bet kokį kvailį, bet tada pats direktorius turės arti. Jeigu pavaduotojas kompetentingas, nuo direktoriaus pečių daug kas nukrenta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų