Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip atrodo būstas neįgaliesiems?

2016-12-29 16:15

Minint Tarptautinę neįgalių žmonių dieną Rotušės aikštėje vyko iniciatyva "Aš ir Tu – tai Mes". Žmonės sustojo ant aikštės grindinio nupiešto trafareto, kuriame išryškėjo asmuo ir šalia esantis ženklas "Neįgalusis". Judėjimo negalią turintį vaiką į renginį atvežę suaugusieji atlaidžiai šyptelėjo: "Vis dar jaučiame neįgaliųjų integracijos trūkumus."

Pritaikyti patogumui

Lietuva jau ne vieną dešimtmetį stengiasi sudaryti kuo palankesnes sąlygas neįgaliesiems. Nueitas ne vienas žingsnis nuo pradžios, kai judėjimo negalią turintys žmonės prie Socialinės rūpybos skyriaus pastato demonstravo vieno laiptelio kliūtį. Laiptelio, kurio sveikieji nė nefiksuoja ir nejunta, o neįgaliajam – tolygų kalnui.

Tam, kad neįgalieji galėtų turėti tokias pat galimybes – savarankiškai gyventi, mokytis, dalyvauti visuomeninėje veikloje, darbinėje, sporto ir laisvalaikio programose – kuriamas neįgaliųjų poreikius tenkinantis paslaugų tinklas. Vienas iš tokių rūpesčių yra pritaikyti būstą, atitinkantį konkretaus neįgaliojo poreikius.

Kauno miesto savivaldybė šiemet užsibrėžė tikslą – pritaikyti 27 butus, kuriuose gyvena vienokią ar kitokią negalią turintys žmonės, pagal jų poreikius. Ši užduotis teko savivaldybės kontroliuojamai bendrovei – UAB Kauno būtų ūkis.

"Kauno miesto savivaldybei UAB Kauno butų ūkis pateikė pasiūlymą dėl būsto pritaikymo neįgaliesiems darbų, buvo gautas Viešųjų pirkimų tarnybos pritarimas ir pasirašyta sutartis", – proceso pradžią prisiminė UAB Kauno butų ūkis generalinis direktorius Marijus Zaborskas.

Pasak generalinio direktoriaus, pagrindiniai būsto pritaikymo neįgaliesiems darbai įgyvendinami taip, kad neįgalus žmogus be papildomų trukdžių galėtų naudotis savo namais, laisvai judėti, patekti į balkoną, į vonią, išvažiuoti į lauką. Svarbiausia, kad neįgaliam žmogui būtų kuo patogiau gyventi.

Prašė ir gavo

Irena Žilevičienė šypsodamasi atvėrė namų duris. Moteris nuoširdžiai džiaugėsi pokyčiais, kurie prasideda jau namo laiptinėje. I.Žilevičienė su judėjimo negalią turinčia 20-mete dukra Simona gyvena pirmame aukšte. UAB Kauno butų ūkis pastangomis laiptinėje įrengtas keltuvas.

Tai ne vienintelis patogumas sunkios lemties paliestai šeimai. Paplatintos ir buto durys, kad keltuvu neįgaliojo vežimėlyje pirmuosius laiptus įveikusi Simona galėtų be vargo patekti į namus.

I.Žilevičienė mielai aprodė savo namus: anksčiau įėjimas į vonios kambarį buvo iš koridoriaus pusės. Dabar į šią patalpą patenkama pro specialiai paplatintas duris tiesiai iš kambario. Vietoj vonios įrengtas dušas ir speciali dušo kėdė.

"Jau išbandėme. Žymiai patogiau ir paprasčiau nei iki šiol. Labai džiaugiamės", – atviravo I.Žilevičienė. Prieš metus moteris kreipėsi į Kauno savivaldybės socialinės rūpybos skyrių, parašė prašymą ir štai prieš šv.Kalėdas darbai jau buvo baigti.

20 metų tokių patogumų nebūta. "Mes ir nesikreipėme pagalbos. Kol vyras buvo gyvas, vis sakydavo, kad jis stiprus ir gali panešioti. Kai mirė, man vienai ne taip ir lengva", – viena likusi I.Žilevičienė likimu nesiskundė, atvirkščiai, moteris dėkojo darbą organizavusiai bendrovei.

Maloni naujiena

UAB Kauno butų ūkis generalinio direktoriaus pavaduotoja Regina Grigonienė pabrėžė, kad pritaikant butus neįgaliesiems labai svarbu kalbėtis su paslaugos gavėjais. Juk svarbiausia, kad vykdomi darbai pagal parengtą projektą suteiktų neįgaliesiems daugiau mobilumo ir patogumo.

"Butų pritaikymo neįgaliesiems projektai bendrovei yra naujiena, tačiau turime didelę profesinę patirtį namų bendrojo naudojimo objektų priežiūros administravimo, elektros įrenginių eksploatavimo, šilumos įrenginių eksploatavimo, statinio statybos, remonto darbų srityse," – pasakojo UAB Kauno butų ūkis generalinio direktoriaus pavaduotoja R.Grigonienė.

R.Grigonienė "Kauno dienos" žurnalistus palydėjo į dar vienus namus. Trečiame aukšte gyvenanti Rasa jau dešmt metų ligos pasodinta į neįgaliojo vežimėlį. Per savaitę kartą arba du moteris turi leistis laiptais žemyn, o vėliau aukštyn, todėl priversta nuolat prašyti giminių ar kaimynų pagalbos.

Dabar Rasos namuose stovi specialus įrenginys, kuriuo naudojantis pakaktų tik vieno žmogaus pagalbos nusileisti laiptais žemyn ir pakilti aukštyn. "Tik šiandien atvežė, tad dar net nežinau kaip naudotis", – šyptelėjo šeimininkė. Tuo metu bendrovės darbuotojų įrengtais porankiais Rasai jau teko naudotis. Moteriai parūpinta ir speciali kėdė, kuri įsistato į vonią ir pasikelia iki vartotojui reikiamo aukščio.

Rasa jau išmėgino ir iš kambario į balkoną paplatintomis durimis ir pažemintu slenksčiu. Su neįgaliojo vežimėliu ten gali patekti be aplinkinių pagalbos. "Tikiu, kad bus patogu", – specialiai jai pritaikytą butą ir priemones vertino Rasa.

Projektą tęs

Butų neįgaliesiems pritaikymo projektus kuravusi R.Grigonienė pastebėjo, kad kai kurias priemones teko keisti jau darbams įsibėgėjus. "Mes glaudžiai bendraujame su neįgaliaisiais ir atsižvelgiame į jų poreikius." – tvirtino generalinio direktoriaus pavaduotoja.

UAB Kauno butų ūkis administracija pasirengusi ir kitąmet tęsti būsto neįgaliesiems pritaikymo projektus. 50 – mažiausiai tiek neįgaliųjų sulauks geresnių gyvenimo sąlygų 2017 m.

"UAB Kauno butų ūkis pagrindinis tikslas – operatyviai, kuo palankesnėmis sąlygomis ir kuo patrauklesnėmis kainomis teikti kokybiškas ir profesionalias paslaugas, gerinti gyventojų gyvenimo kokybę, atsižvelgiant į jų interesus. Ilgalaikė bendrovės perspektyva – planuojama tapti pirmaujančia bendrove, operatyviai, kokybiškai teikiančia būsto priežiūros paslaugas, siekiant kurti ir įgyvendinti patogiausius gyventi būsto priežiūros sprendimus", – bendrovės poziciją paaiškino generalinis direktorius M.Zaborskas.


Komentaras

Marija Vyšniauskienė

Kauno savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja

Būstų neįgaliesiems pritaikymo projektą 60 proc. finansuoja valstybė ir 40 proc. – savivaldybė. Kiekvienais metais teikiame paraišką ir nurodome, kiek būstų reikėtų pritaikyti neįgaliesiems ir kiek galėsime. Kai savivaldybė teikė paraišką 2016 m., būstų pritaikymo neįgaliesiems paslaugą teikė VšĮ "Neįgalaus jaunimo užimtumo centras", todėl buvo pasirinkę 25 butus, nors eilėje buvo beveik 70 žmonių. "Neįgalaus jaunimo užimtumo centras" pats vykdė darbų ir įrangos viešuosius pirkimus. Pajėgumas buvo nedidelis. 2017 m. jau turėjome 50 žmonių, kuriems dar nepritaikyti būstai. Tokiam skaičiui būstų ir pateikėme paraišką. Tačiau įstatymai pasikeitė ir biudžetinė įstaiga jau nebegalėjo atlikti šitų darbų. Teko ieškoti, kam perduoti šitą paslaugos teikimą savivaldybės ribose. Apsidžiaugėme, kad yra Kauno butų ūkis. Tai nėra lengvai įgyvendinamas projektas. Asmenys neįgalūs, prie jų reikia taikytis, reikia taikytis prie jų buvimo namuose, kiti, kai vyko remonto darbai, ir gyveno tuose butuose, todėl reikėjo labai švariai viską daryti. Specifinis ir imlus darbas laiko požiūriu. Į tuščią butą atėjai, paplatinai ir išėjai, o čia teko derinti su nuolat gyvenančiu ir dar negalią turinčiu žmogumi. Ir viskas gerai, jokių nusiskundimų neturime, programą įvykdysime.

Bendrovė Kauno butų ūkis jau nuėjo išbandymų kelią – buvo ir nenumatytų grėsmių, su kuriomis jie susidūrė. Tokiais atvejais dar geriau, kai yra savivaldybės įmonė, gali kontroliuoti, prižiūrėti. Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu yra sudaryta komisija. Daug lengviau sukontroliuoti, kai viskas yra vienose rankose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų