Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip Kauno universitetai ruošiasi rugsėjui?

2024-08-17 02:00

Kaune įsikūrę universitetai visą vasarą pluša, kad žinių ištroškę jaunuoliai galėtų mokytis ir gyventi atnaujintose erdvėse. „Kauno diena“ pasiteiravo, kokių pokyčių studentai sulauks rudenį.

Nuolatinis atnaujinimo procesas

Kauno technologijos universiteto (KTU) atstovai dienraščiui teigė, kad mokymosi ir gyvenamosios erdvės atnaujinamos, tobulinamos ne tik vasarą. Šis procesas esą vyksta nuolat.

„Vienas artimesnių planų – pėsčiųjų takų sutvarkymas nuo Ąžuolyno iki Studentų gatvės“, – apie tai, kad remontas vyksta ne tik vidaus erdvėse, kalbėjo KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas.

Jis nurodė, kad 2023 m. pradžioje KTU atidarė modernizuotą vieną iš dvylikaaukščių bendrabučių Gričiupio gatvėje, kuris atnaujintas pertvarkant vidaus erdves.

„Modernizacijos projektas vykdytas atsižvelgiant į šiuolaikinio studento poreikius, kai mokymosi, darbo ir poilsio zonos yra individualios, o laisvalaikio erdvės skirtos dviem ar trims gyventojams. Tai ne pirmas modernizuotas KTU bendrabutis. Anksčiau tokia modernizacija atlikta dviejuose bendrabučiuose, įsikūrusiuose Studentų gatvėje“, – apie tai, kad dalis KTU studentų jau turėjo galimybę sulaužyti stereotipą esą bendrabučiuose negalima gyventi patogiai, kalbėjo M. Lapinskas.

KTU atstovas pridūrė, kad universiteto bendrabučių modernizavimo procesas tikrai nesustojęs.

„Šiuo metu vykdome ir kito dvylikos aukštų Pašilės gatvės bendrabučio modernizacijos procesą, taip pat jau turime parengę ir trečiojo bendrabučio modernizacijos projektą. Tikslaus termino, kada šie renovacijos darbai pereis į tą etapą, kai renovuojamų bendrabučių gyventojai turės išsikraustyti, dar nėra. Tačiau renovacijos procesą vertiname labai atsakingai – suprantame, kad renovuoti bendrabučiai yra aktualūs studentams kuo greičiau, tačiau kartu įvertiname, kad vieno bendrabučio renovacija vienu metu yra palankiausias sprendimas, nes taip galime užtikrinti, kad kuo mažiau studentų vienu metu patirtų nepatogumų dėl persikraustymo“, – kodėl atnaujinama po vieną bendrabutį, o ne visus iš karto, aiškino M. Lapinskas.

„Kadangi KTU universitetas – bene vienintelis, ne pirmi metai nesusiduriantis su vietų trūkumu, studentams, kurių bendrabučiuose vykdomi darbai, pasiūlome alternatyvias gyvenamąsias vietas. Kalbant apie tolesnius planus, jei pavyks užsitikrinti finansavimą, planuojame modernizuoti ir kitus Vydūno alėjos, Studentų ir Pašilės gatvių bendrabučius“, – pridūrė KTU atstovas.

Strategija: Pašilės gatvėje esantis KTU bendrabutis atnaujintas pernai, dabar darbai vyksta kitame, taip siekiant sumažinti kraustymosi nepatogumų. / Kauno technologijos universiteto nuotr.

Dėmesys bendrabučiams

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) akcentavo, kad taip pat skiria didelį dėmesį studentų apgyvendinimo erdvėms. Šią vasarą statybininkai atnaujina labiausiai nugyventus bendrabučius, tačiau universitetas iki rugsėjo pradžios siekia atnaujinti ir įvairias mokslo erdves.

„Kaip ir kiekvienais metais LSMU daug dėmesio skiria apgyvendinimo ir studijų reikmėms skirtų patalpų remontui. Šuo metu įrenginėjamos naujos laboratorijos, simuliacijų centrai, gerinamos ir planuojamos įrengti studentų saviruošos erdvės ir kita smulkioji architektūra“, – kaip gerina studentų gyvenimo ir mokymosi sąlygas, „Kauno dienai“ komentavo LSMU Vidinės ir išorinės komunikacijos skyriaus vadovas Tautvydas Bulvičius.

Jis aiškino, kad LSMU studentams apgyvendinti yra paruošęs devynis bendrabučius. Visiška arba dalinė renovacija jau atlikta dviejuose bendrabučiuose.

„Šiuo metu trims bendrabučiams rengiami remonto projektai, per kuriuos bus atliktas fasadų šiltinimas, vidaus patalpų apdaila, dalinis perplanavimas, patalpų pritaikymas žmonių su negalia poreikiams, pastatų inžinerinių sistemų keitimas, teritorijos sutvarkymas. Taip pat vienam iš bendrabučių yra paskelbtas paprastojo remonto rangos konkursas, kuriame bus keičiama didžioji dalis pastato inžinerinių sistemų, remontuojamos bendro naudojimo patalpos, sanitariniai mazgai ir virtuvės, tvarkoma teritorija. Planuojame atlikti ir šiuo metu rengiame projektą vieno iš bendrabučių dalies pastato remonto darbams, taip pat bendrabučio pastato cokoliui sutvarkyti“, – kokie darbai vyksta, dėstė T. Bulvičius.

Patogu: atnaujintame bendrabutyje sutvarkytos ir bendrosios erdvės, ir kambariai. / Kauno technologijos universiteto nuotr.

Rugsėjį lauks naujakurių

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) atstovai „Kauno dienai“ taip pat vardijo, kuriuose bendrabučiuose ir kiek studentų galės mėgautis geresnėmis gyvenimo sąlygomis.

„Per vasarą atnaujinamas bendrabučio, įsikūrusio Akademijos miestelyje, Universiteto gatvėje, pirmas aukštas. Čia bus suremontuoti 24 kambariai ir bendro naudojimo erdvės (koridoriai, virtuvės, sanitariniai mazgai ir kt.), atnaujinti baldai ir buitinė technika, kurie pagerins 37 studentų gyvenimo kokybę. Šiuos darbus planuojama užbaigti iki rugsėjo pradžios“, – nurodė VDU atstovai.

Taip pat atnaujinami ir dar vieno Akademijoje esančio bendrabučio (Studentų g. 1) pirmas ir ketvirtas aukštai, kur bus suremontuoti 35 kambariai, bendro naudojimo erdvės. Čia taip pat senus baldus ir buitinę techniką pakeis nauji.

„Taip bus pagerinta 70 studentų gyvenimo kokybė“, – pridūrė VDU atstovai, pažymėję, kad ir šio bendrabučio naujakuriai jau rugsėjį galės įsikelti į dažais kvepiančius studijų namus.

VDU vasaros laiką išnaudoja ir mokslo erdvėms atnaujinti. Štai jau užbaigiami mokslo paskirties pastato (S. Daukanto g. 28) paprastojo remonto darbai. Čia remontuojamų patalpos plotas – 2,2 tūkst. kv. m.

„Šiose erdvėse montuojama įranga ir baldai hibridinėms laboratorijoms ir entreprenerystės auditorijoms. Be to, jau užbaigiami administracinės paskirties pastato (S. Daukanto g. 27) paprastojo remonto darbai“, – apie tai, kad veiksmo universiteto erdvėse šiuo metu netrūksta, komentavo VDU.

Pokyčiai: LSU taip pat atnaujina sporto sales, baseinus ir kitas erdves, tad dabar universitete karaliauja statybininkai. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Fasado grožis

Lietuvos sporto universitetas (LSU) įsikūręs greta Dariaus ir Girėno stadiono ir naujai kylančio lengvosios atletikos maniežo, kuriai neseniai suteiktas prezidento Valdo Adamkaus vardas. Tad natūralu, jog taip pat norisi apsivilkti naują rūbą, kad Ąžuolyno pašonėje būtų reprezentuojamas sportas ir atletai galėtų ugdyti geriausias savo kompetencijas.

„LSU šiemet atnaujins centrinių rūmų (Sporto g. 6) fasadą, auditorijas ir sporto salę. Ant A. Stanislovaičio lengvosios atletikos maniežo (Aušros g. 42) stogo jau įrengta 400 kWh saulės jėgainė, iš kurios gauname elektrą jau nuo šių metų kovo. Be to, bus atnaujintos auditorijos, taikomosios fizinės veiklos studijų pastate (Perkūno al. 3) bus atnaujinta vėdinimo sistema“, – pagrindinius pokyčius vardijo LSU Infrastruktūros ir paslaugų centro vadovas Andrius Gavorka.

Jis pridūrė, kad jau renovuoti du III rūmų (Perkūno al. 3A) irklavimo baseinai, dvi mažos sporto salės, įrengtos rūbinės ir dušai.

„Viskas pritaikyta žmonių su negalia sportui. Atnaujintas ir apšiltintas pastato stogas. Be to, I bendrabutyje (Perkūno al. 3) remontuojamas penktas ir antras aukštai, bus pakeisti visi pastato langai, atnaujintos pastato elektros skydinės“, – komentavo A. Gavorka.

Visus pagrindinius darbus LSU planuoja užbaigti iki rugsėjo 2-osios, tačiau darbai, kurie netrukdys mokymosi procesui, bus užbaigti iki metų pabaigos. Šiemet LSU vadovybė remonto darbams skyrė apie 1 mln. eurų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų