Pereiti į pagrindinį turinį

Kaunas perduoda kariuomenei Paieškos ir gelbėjimo tarnybos postą

2016-03-15 12:13
BNS inf.
Tomo Raginos nuotr.

Kauno miesto savivaldybė perduoda Lietuvos kariuomenei S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome pastatytus Karinių oro pajėgų aviacijos bazės paieškos gelbėjimo posto statinius. Statiniai kariuomenei pagal panaudos sutartį perduodami trejiems metams arba iki tol, kol objektas bus perduotas valstybės nuosavybėn.

„Vyriausybės sprendimas dažniausiai metus trunka, o pastatą reikia šildyti, išlaikyti, saugoti. Tai mes norim, kadangi pastatas jau pastatytas, tuoj bus priduotas statybų komisijai ir kad jį imtųsi eksploatuoti tas, kam jis ir priklauso“, – BNS sakė administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Perdavus paieškos ir gelbėjimo postą, kariuomenė įsipareigoja per 30 darbo dienų atlaisvinti ir Kauno miesto savivaldybei perduoti turtą Europos prospekte.

G.Petrausko teigimu, išsikėlus kariškiams, Europos prospekte atsilaisvins didelis angaras. Dėl to, kas bus daroma su šiuo objektu, bus sprendžiama kartu su visos teritorijos urbanizavimo projektu.

Pasak Karinių oro pajėgų vado pulkininko Audronio Navicko, į naująją vietą persikėlęs postas turės modernesnę infrastruktūrą, tačiau iš esmės jo funkcijos nesikeis.

„Iš esmės tai yra tikrai infrastruktūra, pagerinanti mūsų budėjimo sąlygas. Daugiau niekas ir nesikeis – kaip mes budėjome vienoje Veiverių gatvės pusėje, taip mes budėsime kitoje Veiverių gatvės pusėje, tik tiek, kad pačios sąlygos įgulai ir sraigtasparnio laikymui bus šiuolaikinės, atitinkančios keliamus reikalavimus“, – BNS sakė A.Navickas.

Nors savivaldybė yra pasirengusi objektą kariškiams perduoti kaip įmanoma greičiau, A.Navicko vertinimu, procesas gali užtrukti ir į naująją vietą persikelti planuojama artėjant vasarai.

„Išsikelti mums trisdešimt darbo dienų nereikės – kelios dienos, ir būsime naujoje vietoje. Kad tik savivaldybė būtų pasiruošusi perduoti“, – pridūrė jis.

Aerodrome įrengtas Karinių oro pajėgų Paieškos gelbėjimo postas buvo pradėtas statyti 2014 metų pabaigoje, projekto vertė siekia 13 mln. litų (3,7 mln. eurų).

Naujajame poste planuojama dislokuoti vieną MI-8 sraigtasparnį. Jis stovės projektuojamoje sraigtasparnių stovėjimo aikštelėje budėjimo režimu ir pakils į orą tik gavęs avarinio iškvietimo signalą. Į 50 metrų aukštį orlaivis pakyla per 8-10 minučių, tiek pat užtrunka ir jo nusileidimas. Planuojama, kad sraigtasparnis pakils apie 20 kartų per savaitę. Skrydžiai bus vykdomi iki 22 valandos, išskyrus ypatingus atvejus, kai bus gautas iškvietimas.

Kaune įkurtas Paieškos ir gelbėjimo tarnybos postas aptarnauja centrinę, rytinę ir pietinę Lietuvos dalį. Civilių žmonių gelbėjimo misijas vykdantis karinis sraigtasparnis, gavęs avarinio iškvietimo signalą, skuba į gelbėjimo operacijas, dingusių žmonių paiešką, transportuoja ligonių ir donorų organus, gesina gaisrus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų