Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune grybais apsinuodijo beveik vien moterys

2012-10-04 13:32
Kaune grybais apsinuodijo beveik vien moterys
Kaune grybais apsinuodijo beveik vien moterys / Shutterstock nuotr.

Kauno vyrai atidžiau nei moterys renka grybus arba jų visai nevalgo. Tokia išvada peršasi peržiūrėjus šių ir praėjusių metų apsinuodijimų grybais Kauno mieste statistiką.

Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausiosios specialistės Kristinos Mikalauskienės duomenimis, pernai grybais apsinuodijo trys kauniečiai, šiemet – vos vienas.

Šių metų rugpjūčio pabaigoje šviežiais grybais apsinuodijo 18-metė. Pernai dėl apsinuodijimo šviežiais grybais į medikus kreipėsi 24 metų kaunietė, o bėdų dėl šaldytų baravykų kilo 23 metų moteriai. Dar vienas asmuo apsinuodijo savo ruoštais grybais.

„Visi atvejai pasibaigė laimingai. Šį rudenį negavau nei vieno pranešimo apie apsinuodijimus grybais“, – kalbėjo K. Mikalauskienė.

Vilniaus ligoninėse šiemet gydytos kelios dešimtys grybais apsinuodijusių žmonių. Bent vienas žmogus mirė.

Apsinuodijama suvalgius ne tik nuodingų, bet ir valgomų grybų, jei jie yra seni, sukirmiję.

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuras įspėja, kad kiekvienas apsinuodijimas grybais turi būti vertinamas kaip potencialiai pavojingas gyvybei, dėl jo būtina pasitarti su medikais.

Specialistai rekomenduoja susirūpinti, jei po kelių valandų ar net sekančią dieną po to, kai buvo valgyta grybų, atsirado pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir pilvo skausmai.

Tai pirmieji ir dažniausi apsinuodijimo nuodingais grybais požymiai. Tiesa, tokie pat negalavimai gali atsirasti tiesiog persivalgius ar prisivalgius ne nuodingų, bet nevalgomų grybų, vadinamų šungrybių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų