Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune tęsėsi "neįgalių" vairuotojų medžioklė

2014-09-26 10:25

Kauno automobilių stovėjimo aikštelėse, esančiose prie didžiųjų prekybos centrų, restoranų ir kitų masinio susibūrimo vietų žvalgytos neįgaliųjų transportui statyti skirtos vietos.

Ketvirtadienio pavakarę Kauno automobilių stovėjimo aikštelėse, esančiose prie didžiųjų prekybos centrų, restoranų ir kitų masinio susibūrimo vietų žvalgytos neįgaliųjų transportui statyti skirtos vietos. Tikrinta, ar sveikieji nepiktnaudžiauja tik neįgaliesiems skirtomis zonomis.

Prevencinė akcija „Atspėk mano negalią!“ surengta pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos „Baltai Juoda” ir KTU organizacijos „Tvirtovė“. Prie iniciatyvos prisidėjo savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovai. Kaune akcija organizuota antrą kartą.

Lipdukai – 14 pažeidėjų

Akcijos metu Kaune nustatyta 14 pažeidėjų, automobilius pastačiusių neįgaliųjų vietose, tačiau teisės tam neturinčių. Daugiausia apsimetusių neįgaliais vairuotojais rasta prie didžiųjų Kauno prekybos centrų: „Megos“, „Akropolio”, „Molo” ir „Hyper Maximos”.

Ant prasižengusiųjų automobilių buvo klijuojami specialūs akcijos lipdukai bei užduodamas klausimas: „Kokią negalią turi, kad statai automobilį būtent čia?”. Pažeidėjai buvo drausminami prevenciniu pokalbiu. Visų jų transporto priemonės buvo fotografuojamos ir siunčiamos Kelių policijai.

Paklausti, ar sklandžiai klojosi akcija, akcijos dalyviai išskyrė tik vieną emocingesnį atvejį, kuomet prie Kauno prekybos centro „Molas“ sutiktas pažeidėjas kaip užstrigusi plokštelė teiravosi: „Jūs ką ... (keiksmažodis – aut. past.) neturit ką veikt? Neturit ką veikt? Neturit ką veikt?“ Jam buvo paaiškinta akcijos esmė bei raginta daugiau neprasiženginėti.

Nori skatinti pilietiškumą

Pasak organizacijos „Baltai Juoda” saugumo padalinio vadovo Ovidijaus Gudaičio, Kaune iniciatyva kartota, nes problema vis dar aktuali.

„Po pirmos „Atspėk mano negalią!“ akcijos praėjus daugiau nei mėnesiui (pirmoji vyko rugpjūčio 13 d. – aut. past.) iš neįgaliųjų dar sulaukiame nusiskundimų apie pažeidėjus. Toliau siekiame didesnio visuomenės supratimo. Tai reikia aktyviai puoselėti, ir mes pasiryžę tęsti pilietinę misiją”, – užtikrino O. Gudaitis.

Prie „Megos“ sutiktas neįgaliojo vežimėlyje sėdintis Ramūnas Verbavičius džiaugėsi jaunimo aktyvumu ir tikino, kad tokių akcijų labai reikia.

„Tikrai sunervina, kai vyksti į neįgaliųjų zoną, o visos vietos būna užstatytos sveikų vairuotojų. Tokių akcijų kaip ši dėka pažeidėjai tikrai pajaus gėdą ir antrą kartą, tikiu, taip jau nebesielgs. Viešinti ir gėdinti – stipriausias ginklas“, – įsitikinęs vyras.

Kita problema pašnekovas įvardijo atvejus, kuomet sveikieji taip užtveria neįgaliųjų automobilių dureles, jog neįmanoma įsikelti vežimėlio į vidų.

„Kartą buvo taip užstatytos mano automobilio durelės, kad net praeivių teko prašyti, jog išvairuotų automobilį. Tik tuomet galėjau į jį patekti“, – teigė pašnekovas, pridūręs, jog pastebėjp tendenciją: Lietuvos „neįgalieji“ važinėja prabangiomis mašinomis.

Lygindamas situaciją su užsienio valstybėmis, kur nuolat keliauja dalyvauti sportinėse varžybose, R. Verbavičius tikino tokių pažeidėjų ten nesutikęs.

Jei reikės – kartos vėl

Organizacijos „Baltai Juoda“ vadovas Paulius Klikūnas teigė, kad akcija „Atspėk mano negalią!” bus kartojama vėl, tai priklausys nuo poreikio.

„Visos pilietinės akcijos daromos atsižvelgiant į poreikį, o jį mums geriausiai gali įvardinti patys neįgalieji. Jeigu jei pasakys, kad problema dar egzistuoja ir reikia padėti – tuomet žinoma, mes būtinai kartosime!“, – patikino P. Klikūnas.

Primintina, kad KET numato: transporto priemonėms, nepažymėtoms neįgaliųjų asmenų automobilių statymo kortele arba skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“, draudžiama stovėti vietoje, kurioje gali stovėti tik tokiais ženklais pažymėtos transporto priemonės. Už pažeidimą numatoma 100-300 Lt bauda arba gali būti atimta teisė vairuoti transporto priemonę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų