Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečiai dar neskuba rūpintis Kalėdų vaišėmis

2015-12-12 16:22

Likus beveik dviem savaitėms iki Kalėdų, Kauno Žaliakalnio turguje šventinio šurmulio dar nesijaučia. Šeštadienį beveik visi mėsos pardavėjai pripažino, kad pirkėjų antplūdžio teks laukti iki kito savaitgalio.

Prekyba vangi

Prie mėsos paviljono lauke žąsimis, antimis, vištomis ir kiaušiniais prekiaujanti ūkininkė Irena iš Piliuonos sakė, kad didesnio pirkimo tikisi kitą savaitę. Šeštus metus iš eilės paukštiena prekiaujanti moteris tikino, kad prekyba kol kas sekasi vangiai.

Prieš kiekvienas Kalėdas ūkininkė stengiasi pasiūlyti ančių ir žąsų – populiariausių patiekalų šventiniam stalui. Moteris teigė net specialiai ūkyje pasisėjusi krienų – taip pat reikalingo produkto per Kalėdas.

Anot jos, kainos šiemet tikrai neišaugusios – tiesiog litai buvo paversti eurais. Žąsį pas Ireną galima buvo nusipirkti už 7,5 eur už kilogramą, antį – už 6,5 eur, vištą – už 3,8 eur. Žąsis moteris teigė maitinanti kviečiais, sėlenomis ir žirniais.

Šalimais moters stovėjusi kita ūkininkė ant prekystalio turėjo milžinišką – 11 kg sveriantį kalakutą. Nuo šeštadienio ryto iki pusiaudienio nė vienas kaunietis nebuvo susigundęs jo įsigyti.

Siūlo už mažesnę kainą

Priešais šias dvi ūkininkes tokia pačia paukštiena prekiavo 18 metų žąsis ir antis auginanti Irena Petkevičienė. Kartu su vyru prižiūrimame ūkyje už Mastaičių ūkininkai kasmet prieš Kalėdas turi pasiūlyti 120 žąsų ir tiek pat ančių.

Anot moters, šiemet prekyba ne tokia intensyvi: „Pernai visai turguje nestovėjome, viską pardavėme per užsakymus. Šiemet užsakyta 70 žąsų, todėl pabandėme pirmą kartą atvažiuoti čia“. Nuo beveik 7 val. ryto turguje stovintys sutuoktiniai po pietų jau krovėsi daiktus į mašiną – per dieną jie buvo pardavę tik dvi žąsis ir tris antis.

Pas I.Petkevičienę maždaug 5 kilogramus sveriančią žąsį galima buvo nusipirkti po 7,3 eur už kg , antį – po 6 eur už kg. „Pamačiau, kad pas kitus brangiau, bet man svarbiausia – kuo greičiau parduoti. Gal kiti perpardavinėja, o aš pati auginu, pati parduodu, tai galiu ir kainas mažesnes laikyti“, - sakė moteris.

Anot jos, kad žąsis būtų skani, reikia jai duoti obuolių, avižų ir žolės. „Čia kaip ir lašiniai. Jeigu duosi kiaulei miltų, žolės ir runkelių, tai iš karto pamatysi, kokie skanūs lašiniai“, - sakė I.Petkevičienė. 18 metų ūkininkaujantys sutuoktiniai turi ir savo nuolatinius pirkėjus. Pas juos į ūkį pirkti paukštienos atvažiuoja ir miestiečiai, ir iš Kauno rajono, ir net iš Marijampolės.

Kalėdos – tik su žąsimi

„Man be žąsies – ne šventė“, - sakė tris vaikus ir tris anūkus turinti moteris. Paprastai tokiam svečių kiekiui ji kepa vieną žąsį ir vieną antį – jų pilnai užtenka. Ūkininkė neištveria nepasidalinusi ir skanios žąsies receptu.

„Iš anksto pasiruošiu tokius prieskonius, kuriais kelioms dienoms žąsį užmarinuoju. Tai vasariniai, švelnesni česnakai, pipirai, druska, lauro lapai ir kvapieji pipirai. O prieš pat kepimą aptepu plonu garstyčių ir medaus sluoksniu. Kiši į duonkepį arba orkaitę, žąsį įdėjus į „rankovę“. Kepi 3 val. 200 laipsnių temperatūroje. Tada tokia plutelė susidaro ir skonis būna nerealus“, - dalinosi patirtimi I.Petkevičienė.

Į žąsies vidų moteris teigė nieko nededanti, nebent apvirtų ryžių. „Bet svarbiausia – kepti ne mažiau 3 valandų. Nes jei mažiau, mėsa tamposi, būna nesultinga – nieko gero“, - patarė ūkininkė, kurios svajonė, kad turgus kažkada taptų vieta, kur visi prekiautų savo produkcija.

Pirkėjų sumažėję

Vienas kitas pirkėjas rinkosi mėsą turgaus paviljone po stogu. Veršiena ir aviena prekiaujantis Marius teigė pirkimu nesiskundžiantis, nors pirkėjų dar nėra labai daug. Kainų jis taip tikino nepakėlęs, be to, iš patirties jau žino, kad prieš šventes žmonės labai netaupo.

„Žmonės vis tiek būna pasiruošę, pasitaupę, kad šventėms geresnės mėsos nusipirktų“, - sakė Marius.

Kiauliena prekiaujantis Antanas sakė kainų ne tik nepakėlęs, bet ir nuleidęs: „Konkuruojame su parduotuvėmis: jie sumažina kainas – mes irgi. Dabar parduotuvėse didžiulės akcijos, jei pas mus būtų brangiau, niekas nepirktų“.

Anot jo, prieš šventes paklausiausia šviežia mėsa yra šoninė, sprandinė, karbonadas. Daugiausia pas jį lankosi nuolatiniai klientai, tačiau vyras pastebi, kad pirkėjų yra sumažėję. „Valgo žmonės kiaulieną kaip ir anksčiau, tačiau panašu, kad daug išvažiavusių yra“, - sakė pardavėjas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų