Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno arkikatedroje - naujos grindys

2009-03-31 16:48
Kauno arkikatedroje - naujos grindys
Kauno arkikatedroje - naujos grindys / bendrovės nuotr.

Baigtos rekonstruoti pačios didžiausios Kauno bažnyčios grindys. Atnaujintų grindų plotas siekia apie 2000 kv.metrų. Metus trukusių rekonstrukcijos darbų bendra vertė - apie 4,2 mln. litų, darbus atliko bendrovė „YIT Kausta“.  

Nuo 1413  metų gyvuojanti Kauno arkikatedra greitai švęs 600 metų jubiliejų. Ne veltui ji yra įtraukta į Popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo piligrimų kelio programą.

„Šio įvykio paskatinti ir paremti Kultūros ministerijos sudarėme arkikatedros restauracijos darbų programą, kurią pamažu bandome vykdyti. Pradėjome nuo grindų rekonstrukcijos, kurios nebuvo keistos nuo XIX amžiaus pabaigos. Šių grindų priežiūra kėlė daug rūpesčių. Darbų finansavimui didžiąją dalį lėšų skyrė Vyriausybė, kita dalis skirta iš parapijos lėšų“, - sako arkikatedros klebonas Evaldas Vitulskis.

Rekonstrukcijos darbų metu buvo pakeistos bemaž visos bažnyčios grindys bei įrengtas jų šildymas. Altoriaus zonoje buvo demontuotos XIX amžiaus pabaigoje klotos plytelės. Jos buvo dalinai restauruotos bei nuvalytos ir naujai paklotos. Taip pat buvo restauruotos ir atstatytos XV a. molinės plytos, kurių liko tik fragmentai.

Likusi grindų dalis buvo išklota trijų atspalvių 20 mm storio granito plytelėmis. Įrengtos naujos granitinės 50 mm laiptų pakopos.

Šiuo metu grindų mikroklimato palaikymui yra nustatyta 10 laipsnių temperatūra, kad nesikauptų drėgmė, šį komfortą jaučia ir maldininkai. Jų kojos jau nebešąla. Maldininkai taip pat turėtų pastebėti įrengtas stiklines modernias slankiojančias įėjimo duris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų