Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno konservatoriai mes pirštinę saviškiams?

2016-01-18 12:08

Daug metų ištikimai partijos klausę Seimo nariai Vida Marija Čigriejienė ir Arimantas Dumčius ėmė šiauštis prieš konservatorių lyderius ir bendražygius. Sklando kalbos, kad negavę vienmandačių apygardų Kaune per partiją, jie ketina mesti pirštinę saviškiams – kandidatuoti savarankiškai.

Nori būti svarbūs?

"Buvo partijoje pokalbių ir su A.Dumčiumi, ir su V.M.Čigriejiene. Jie toliau brėžia savo liniją, ir tiek. Nesvarstome ir nefilosofuojame, ar jie kandidatuos, ar ne. Gal čia labiau jų noras atkreipti dėmesį į save – kokie jie svarbūs. Praktika rodo, kad tie, kurie atskyla, paprastai pergalių nepasiekia", – teigė Kauno konservatoriams ne vienus metus vadovavęs Andrius Kupčinskas.

Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams nusprendus, kad rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose Kalniečių vienmandatėje apygardoje kandidatuos buvęs Kauno meras A.Kupčinskas, o Panemunėje – Tadas Langaitis, šiose apygardose ilgokai šeimininkais jautęsi V.M.Čigriejienė ir A.Dumčius, atrodo, ginklų sudėti neketina, tačiau visas kortas atskleisti vengia.

Besiruošdami naujiems Seimo rinkimams, konservatoriai Kaune gerokai atnaujino ir atjaunino kandidatų vienmandatėse veidus, tačiau ne visi partijos senbuviai taip skausmingai reagavo į pokyčius. Aleksoto–Vilijampolės apygardoje daug metų kandidatavęs ir laimėdavęs Rytas Kupčinskas vietą užleido naujai Kauno sueigos pirmininkei Editai Gudišauskienei.

Centro rinkimų apygardoje į Seimą išrinkta Vincė Vaidevutė Margevičienė pati buvo paskelbusi, kad nebekandidatuos artėjančiuose rinkimuose, tad čia jau buvo patvirtinta nauja kandidatė Gintarė Skaistė. Vyriausiajai rinkimų komisijai Centro apygardą sujungus su Žaliakalnio, naujoje Centro–Žaliakalnio apygardoje G.Skaistė vietą užleido partijos lyderiui Gabrieliui Landsbergiui. Jaunoji politikė ketina dalyvauti rinkimuose partijos sąraše. G.Landsbergis dar iki apygardų sujungimo buvo patvirtintas kandidatu Žaliakalnyje, kur ne vienus metus dirbo Rasa Juknevičienė.

Užkliuvo balsavimas Seime

A.Kupčinskas neslepia, kad sklando įvairių kalbų apie dviejų partijos bendražygių galimą kandidatavimą Seimo rinkimuose savarankiškai ar su kita politine jėga. "Tų kalbų nevertinu, jie patys apsispręs, bet tokių ženklų galima įžvelgti", – prasitarė politikas.

Pasak A.Kupčinsko, Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų frakcijos Seime seniūnas Andrius Kubilius kreipėsi į partijos Priežiūros komitetą, kad šis įvertintų A.Dumčiaus ir V.M.Čigriejienės balsavimą Seime dėl valstybės biudžeto. "Jie vieninteliai iš opozicijos balsavo už socialdemokratų parengtą biudžetą", – paaiškino A.Kupčinskas. Atrodo, kad iki šiol neregėtas A.Dumčiaus ir V.M.Čigriejienės nepaklusimas bendrai partijos ir frakcijos nuomonei papiktino lyderius, todėl kreiptasi į partijos narių elgesį vertinantį komitetą.

Ar tai, kad šie du ilgamečiai konservatoriai pritarė socialdemokratų parengtam biudžetui, rodo, jog jie jau pasirinko kitą politinę jėgą? "Aš į jų kailį neįlįsiu. Gal tas balsavimas – tam tikras atsilyginimas? Mūsų frakcijos pozicija šiuo klausimu buvo aiški", – svarstė A.Kupčinskas.

Anot jo, partijos prezidiume apie šių dviejų partijos bendražygių elgesį kol kas nebuvo diskutuota, nes reikėjo spręsti klausimus dėl pasikeitimų vienmandačių apygardų žemėlapio ir kai kurių apygardų sujungimo. A.Kupčinskas atkreipė dėmesį į tai, kad vienmandatėse apygardose partija palaikys tik po vieną savo kandidatą.

Apie konfliktą nekalba

Pasiteiravus, ar partijos sprendimas Kalniečių apygardoje kandidatu Seimo rinkimuose tvirtinti būtent A.Kupčinską, neįplieskė konflikto tarp jo ir A.Dumčiaus, A.Kupčinskas šyptelėjo.

"Pats A.Dumčius ne kartą man yra sakęs ir prieš 2008 m., ir prieš 2012 m. Seimo rinkimus, kad jau dalyvauja rinkimuose paskutinį kartą. Eina metai, amžius, kitos aplinkybės, ir žmogus priima kitus sprendimus", – kalbą nukreipė A.Kupčinskas ir mestelėjo dar vieną užuominą, dėl ko A.Dumčiui gali būti nebepakeliui su partija.

"Ir Andrius Tapinas feisbuke jau atkreipė dėmesį, kad A.Dumčius Laisvės gynėjų dienos proga organizuoja koncertą su "Žentais", – nusijuokė A.Kupčinskas.

Kalbos trukdo dirbti

"Būdamas tremtinių ir politinių kalinių frakcijos valdybos narys, neprieštarauju partijos vadovybės siekiui – atnaujinti, atjauninti partijos kandidatus. Manau, kad tai reikia daryti visada, bet kiekvienu atveju individualiai, apgalvotai, išlaikant iškovotus rezultatus. TS-LKDP Kalniečių skyriui teks didžiulė atsakomybė – neprarasti per eilę metų įdirbtos ir mūsų išpuoselėtos apygardos, nepralošti politiniams oponentams, kurių čia, tikėtina, bus nukreipta nemažai. Mūsų kandidatas turi būti žmogus, turintis pasitikėjimą ir matomą įdirbį Kalniečių apygardoje ir mieste. Apsisprendžiau kandidatuoti 2016 m. Seimo rinkimuose ir tikiuosi Jūsų palaikymo. Noriu patikinti, kad dirbsiu negailėdamas jėgų, nenuvilsiu Jūsų pasitikėjimo", – savo interneto svetainėje skelbė A.Dumčius, kol dar nebuvo aišku, kas taps partijos kandidatu Kalniečių vienmandatėje apygardoje.

Dabar politikas apie dalyvavimą rinkimuose vengia kalbėti. "Aš dabar atkakliai dirbu kaip Seimo narys, nepaleidžiu linijos. Apie rinkimus kalbos nėra. Tos kalbos trukdo man atlikti Seimo nario darbą iki spalio mėnesio", – pareiškė politikas ir pakvietė ateiti į jo organizuojamą renginį Sausio 13-ajai Kauno M.Mažvydo mokykloje.

"Turiu komandą, joje yra įvairių žmonių, nebūtinai jie partiniai, bet dirba. Aš dirbu Kaunui. Dabar visus 2016 m. biudžeto reikalus mes kartus su Čigriejiene pasirašėme", – gyrėsi A.Dumčius.

Ne jo problemos

Priminus, kad būtent dėl pritarimo socialdemokratų parengtam biudžetui jau užkliuvo partijos lyderiams, A.Dumčius situacijos nesureikšmino. "Tai jų problema. Tai ne mano problema. Ar jūs nematote, kad jeigu aš padaromas Hitlerio rėmėju, matyt, kažkam to reikia. Aš visas tris kadencijas buvau atsakingas už holokaustą, už tremtinius, už visa kita. Jeigu kažkas kalba, kad aš esu Hitlerio rėmėjas, tai kalba tik apie save. O kodėl taip kalba? Čia jų reikalas", – savo poziciją išdėstė politikas.

Pernai rugpjūtį socialinio tinklo paskyroje Seimo narys A.Dumčius pasidalijo straipsniu apie tai, kaip Hitleris pažabojo nedarbą ir atgaivino Vokietijos ekonomiką, tai supykdė partijos pirmininką G.Landsbergį.

"Apgailėtina, kad partijos, mūsų frakcijos narys, internete dalijasi visokiu šlamštu. Apgailestauju ir atsiprašau žmonių, kuriuos tai galėjo įžeisti", – viešai paskelbė partijos lyderis ir užsiminė, kad šis epizodas dar kartą įrodo, jog atsinaujinimas partijose yra reikalingas.

"Ateityje jūs pamatysite, kiek projektų mes vykdysime kartu su miesto rinkta valdžia ir visais", – tikino Seimo narys, o darsyk paklaustas apie planus kandidatuoti į Seimą, jis tikino dirbantis visuomeninį darbą. "Apie jokį kandidatavimą šiuo metu net nemanau, o kaip toliau gyvenimas parodys, iš anksto nieko negaliu pasakyti. Politinį visuomeninį darbą dirbsiu nenutraukdamas", – kartojo A.Dumčius.

Nemato sau lygių

Išgirdusi klausimą apie kandidatavimą Seimo rinkimuose, V.M.Čigriejienė ėmė kvatotis. "Nesvarbu, ką aš darysiu. Dar anksti kalbėti apie tai. O kada tų kalbų nesklando, ką? – nuo atsakymo išsisukinėjo Seimo narė.

Paklausta, ar tikrai politikės elgesį svarstė partijos etikos sargai, V.M.Čigriejienė pratrūko. "Nežinau, svarstė ar ne, aš į svarstymą neisiu, nes ten man lygių nėra. Kai kada nors vienas bus habilituotas daktaras ar profesorius, tik tada nueisiu. Kuo aš nusikaltau? Kad šita valdžia daro viską tą patį, ką Kubilius darė? Ir kad jungtys jau sujungtos, ir kad laivas jau priplaukęs, kad Kaunui investicijų gauta, mokslo centras bus statomas. Ar čia blogai? Pagal konservatorius turėtų būti blogai. Aš balsavau, kaip man liepė sąžinė", – išsiliejo politikė ir užsiminė, kad ja labai domisi A.Kubilius ir Rasa Juknevičienė.

 

"Būkim biedni, bet teisingi – Seimo nariai, galbūt naudodami lobizmo priemones, tikrai pritraukė lėšų Kaunui, ir tai nebuvo blogai. Visi energetiniai projektai nestabdomi, o vykdomi toliau, matau tąsą, ir tai yra geras dalykas" – atvirą prielankumą dabartinei valdančiajai daugumai Seime demonstravo V.M.Čigriejienė.

Pasiteiravus, ar norėtų po rinkimų toliau dirbti Seime, politikė vėl prapliupo juoku ir paprašė palaukti pavasario.

Užkliuvo koncertas

Žurnalistas Andrius Tapinas savo feisbuko paskyroje sausio 11 d. paskelbė tokį įrašą:

Kam reikalingi priešai, kai yra tokie draugai.

Kauno konservatorių patriarchas ir stiprios rankos lyderių gerbėjas profesorius Arimantas Dumčius sausio 13-osios jubiliejaus proga Kauno Martyno Mažvydo mokykloje organizuoja vakaronę-koncertą.

Koncertinę programą ves grupė "Žentai". Be abejo, sausio 13 proga atliks ir savo hitus "Neliūdėk", "Baltas sombrero" ir žinoma, patį tinkamiausią – "Duokim vyrai gazo gazo, muzikytė veža veža, trūkt už vadžių, vėl iš pradžių, mums jau viskas dzin."

Dar jie galėtų įbėgti į sceną šaukdami "vrum vrum", o po to paaiškinti – "galvojote, čia tankai, ne, čia Arimantas Dumčius ir grupė "Žentai", kur jūsų rankos".

Gabrieliau Landsbergi, jūs ten Kauno partiečius kažkokiais papildais maitinate?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų