Pereiti į pagrindinį turinį

Apie blaivyklą, kurios dar nėra, arba kaip girtuoklis už butelį pardavė batus

2014-01-09 03:00

Kauno miesto savivaldybė vėl bando išjudinti įstrigusį blaivyklos projektą. Jau numatytos patalpos, kur turėtų įsikurti tokia įstaiga, tačiau iki šiol dar nepaskelbti konkursai. 

Kontrolieriai besivoliojančių girtuoklių neužtiko
Kontrolieriai besivoliojančių girtuoklių neužtiko / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kauno miesto savivaldybė vėl bando išjudinti įstrigusį blaivyklos projektą. Jau numatytos patalpos, kur turėtų įsikurti tokia įstaiga, tačiau iki šiol dar nepaskelbti konkursai. Valdininkai tikisi, kad jiems pavyks susisukti iki šių metų pabaigos.

Priglaudžia tūkstančius

Kaune blaivykla uždaryta prieš penkiolika metų. Nuo alkoholio apsvaigę asmenys iki šiol vežami į miesto ligoninių priimamuosius. Dėl to nepatenkinti ir medikai, ir ligoninių pacientai.

Savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus duomenimis, daugiausiai neblaivių asmenų sulaukia Respublikinė Kauno ligoninė: per metus daugiau nei 2 tūkst. Apie tūkstantį šių nelaimėlių aptarnauja Kauno klinikinė ligoninė. Į Kauno klinikas per metus atvežama apie 300 neblaivių asmenų, iš kurių apie 25 – vaikai.

"Respublikinė Kauno ligoninė kenčia labiausiai, nes yra įsikūrusi Šančiuose, o šis Kauno rajonas nėra pats saugiausias ir geriausias", – aiškino skyriaus vedėjas Donatas Senikas.

Vidutiniškai per parą į Kauno ligonines patenka nuo 8 iki 18 neblaivių asmenų. Daugiausiai jų sulaukiama žiemą, ypač kai lauke spaudžia šaltukas.

"Atsižvelgėme į visus turimus skaičius, todėl naujai kuriamoje blaivykloje vienu metu galės pernakvoti ir išsiblaivyti iki 18 asmenų", – teigė D.Senikas.

Nevadins blaivykla

Išblaivinimo įstaiga turėtų įsikurti Giedraičių g. 8, maždaug 100 kv. m ploto patalpose. Šiame pastate veikia Priklausomybės ligų centras.

Savivaldybė nusprendė nesteigti naujos įstaigos, o blaivykla turėtų tapti Nakvynės namų filialu.

"Šiaip Nakvynės namuose neblaivūs asmenys yra nepageidaujami, todėl bus steigiamas atskiras filialas, – aiškino D. Senikas. – Be to, šio filialo net negalima vadinti blaivykla, nes nebegalime drastiškomis priemonėmis priverstinai blaivinti asmenų. Šiuose namuose jiems bus suteikta nakvynė, lova, kurioje tiesiog galės ramiai išsimiegoti, o kitą dieną galės išeiti."

Reikia techninio projekto

"Blaivykla – ne benamių lūšna. Visi įsivaizduoja, kad blaivykla yra kažkokių girtuoklių susirinkimo vieta. Tačiau šiose patalpose bus teikiamos gana delikačios paslaugos, todėl jos turi būti įrengtos pagal visus reikalavimus", – teigė savivaldybės Statybos skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Šią savaitę savivaldybė žada patvirtinti techninio projekto konkurso sąlygas. "Per tris keturis mėnesius norėtume, kad projektas jau būtų parengtas. Tada jau galėtume skelbti ir konkursą rangovui parinkti", – sakė V.Abramavičius.

Anot vedėjo, statybų darbų nebus labai jau daug, nes patalpos nėra didelės, bet neužteks jas tik padažyti ir pakloti naujas plyteles.

"Išgriausime kelias pertvaras. Įrengsime atsiras patalpas vyrams ir moterims. Reikės sumontuoti antivandalinę įrangą, duris, langus. Žinoma, bus vaizdo stebėjimo kameros",– darbus vardijo V.Abramavičius.

Valdininkas vylėsi, kad viešųjų pirkimo procedūros neužstrigs ir iki metų pabaigos blaivyklos patalpos bus įrengtos.

Padidėjo trečdaliu

Nuo neblaivių asmenų labiausiai kenčianti Respublikinė Kauno ligoninė atskleidė stulbinamą statistiką. Per paskutinius septynerius metus neblaivių ir asocialių asmenų srautas ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje kasmet didėjo nuo 4 iki 36,5 proc.

2012 m. ligoninės personalui teko pasirūpinti 2 333 neblaivių asmenų. Tik penktadaliui iš jų prireikė skubios pagalbos, kitai likusiai daliai reikėjo suteikti blaivinimo paslaugas. Skyriaus vedėjos Ingos Aleknienės teigimu, nors 2013 m. duomenys dar nėra išanalizuoti, tačiau asocialių ir neblaivių asmenų skaičius tikrai padidėjo.

"Turime ir nuolatinių lankytojų, kurie skyriuje per metus dėl paprasto girtumo apsilanko ir 40 kartų. Vien tik juos apžiūrėti, apšvarinti ir stebėti gydymo įstaigai kainuoja daugiau nei 20 tūkst. litų", – pasakojo gydytoja.

Trikdo gydytojų darbą

Daugiausia girtų asmenų ligoninės sulaukia žiemą, kai spaudžia šaltukas. I.Aleknienė, pastebėjo, kad mėnesio pradžioje tokių asocialių asmenų būna daugiau. "Greičiausiai šiomis dienomis išmokamos įvairios pašalpos", – svarstė ji.

Asmenys, kuriems išblaivinimo paslaugas galėtų suteikti specializuota įstaiga, neretai būna triukšmingi, konfliktiški. "Ligoninėje pasitaiko ir tokių situacijų, kai neblaivūs pacientai, negebėdami adekvačiai vertinti aplinkos, trukdo medikams teikti pagalbą kitiems į skyrių atvežtiems ligoniams, savo elgesiu trikdo pacientus į ligoninę atlydėjusius artimuosius. Kartais net kyla muštynės tarp pačių neblaivių asmenų, tad tenka prašyti ir policijos pagalbos", – pasakojo I.Aleknienė.

Šį pirmadienį į Priėmimo-skubios pagalbos skyrių buvo atgabenti 156 pacientai. Labai trūko lovų jų apžiūrai. Tačiau gydytojai neturėjo kito pasirinkimo – dalį turimų lovų turėjo paskirti alkoholio padauginusiems žmonėms, kuriems nebuvo reikalinga skubi pagalba.

"Mes privalome ir suteikiame pagalbą visiems pas mus atvežtiems pacientams. Asocialius, neblaivius asmenis tenka ne tik išblaivyti, bet ir apiprausti, aprengti. Deja, šiuos žmonės ryte išleidus iš ligoninės, vakare jie vėl pas mus atvežami", – apgailestavo medikė.

Buvo atvejis, kai, išblaivinę asmenį, medikai aprengė iš labdaros gautais drabužiais, davė batus ir išleido.

"Vėliau jis pas mus vėl pasirodė apsvaigęs ir be avalynės. Paklausus, kur padėjo batus, jis atsakė pardavęs juos už butelį. Tokios situacijos gniuždo mus", – teigė I.Aleknienė.

Uždarė prieš 15 metų

Kaune veikusi blaivykla buvo uždaryta 1998 m. Po dvejų metų visoje Lietuvoje neliko nė vienos specializuotos tokio pobūdžio įstaigos.

2011 m. rinkimus laimėję ir valdančiąją koaliciją "Už Kauną" subūrę politikai savo programoje buvo įrašę siekį įkurti specializuotą įstaigą, kurioje būtų blaivinami nuo alkoholio ir narkotikų apsvaigę asmenys.

Tokią įstaigą įkurti planavo ir praėjusią kadenciją miestą valdžiusi "Sėkmės koalicija", tačiau pažadai tikrove nevirto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų