Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno mokykloje – dar negirdėtas skandalas

2015-01-08 03:00

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis anuliavo Dainavos pagrindinės mokyklos direktoriaus konkurso rezultatus. Į komisiją įtraukti moksleivių tėvai šokiruoti, nes dar apkaltinti ir šališkumu.

Kaune iki šiol negirdėtas atvejis – švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis anuliavo Dainavos pagrindinės mokyklos direktoriaus konkurso rezultatus. Į komisiją įtraukti moksleivių tėvai šokiruoti, nes dar apkaltinti ir šališkumu.

Konkurse liejosi aistros

"Ponas Bagdonas išraudęs piktinosi ir rėkė, kad nepasirašys ant tokių balsavimo rezultatų ir iškart pareiškė rašysiąs apeliaciją. Ministerijos atstovės emocijos taip pat liejosi nevaldomai. Negalėjome net argumentuoti, kodėl vertinome vienaip ar kitaip – mano pasisakymas buvo nutrauktas", – konkurso detales atskleidė Dainavos pagrindinės mokyklos tarybos pirmininkė Auksė Urbonienė.

Anot jos, savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjui Antanui Bagdonui užkliuvo, kaip Dainavos pagrindinės mokyklos tarybos deleguoti konkurso komisijos nariai įvertino į šios mokyklos direktorės pareigas pretendavusią Gitą Levickienę. Ji šiuo metu dirba direktoriaus pavaduotoja ugdymui Milikonių vidurinėje mokykloje.

Kita kandidatė į direktoriaus pareigas – Dainavos pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolanta Vengalienė. Pastaroji ir būtų laimėjusi konkursą susumavus visų komisijos narių vertinimus.

"Ar mes suinteresuoti konkurso rezultatais? Žinoma, juk čia mokosi mūsų vaikai ir mums ne tas pats, kas vadovaus šiai įstaigai. Tik neaišku, kodėl tuo konkursu taip suinteresuotas A.Bagdonas? Mokyklos bendruomenės nuomonė, neįtikusi A.Bagdonui, buvo pavadinta šališka ir anuliuota. Kitaip tariant, bendruomenei buvo spjauta į veidą net neišklausius", – stebėjosi A.Urbonienė.

Mokė, kaip vertinti

"Man pasirodė nesąžiningas žaidimas – iškart po balsavimo mus apkaltino, kad bendruomenės atstovai yra susitarę. Bet jokio susitarimo nebuvo", – tikino kita komisijos narė, mokyklos tarybos atstovė Auksė Damašienė.

Moteris prisipažino, kad ją ypač nustebino Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo elgesys po abiejų kandidačių vertinimo. "Ponas Bagdonas sakė, kad tai tegul bus ant mūsų sąžinės, tik nesupratau, kur ta sąžinė. Buvo paaiškinta, kad tokį balą kaip vienas rašyti negražu, nevalia, neetiška, nors vertinimo balų sistemoje tas balas egzistuoja. Jeigu klausi ir žmogus negali atsakyti, kaip aš turėčiau įvertinti? Juk ne visi kriterijai buvo įvertinti vienetu. Mano sąžinė tikrai rami, kandidatės buvo įvertintos sąžiningai. Juolab kad ir kiti komisijos nariai kalbėjo, kad J.Vengalienė yra stipresnė ir geriau pasirodė", – svarstė A.Damašienė.

Mokyklos tarybos narė apgailestavo, kad į direktoriaus pareigas pretendavusi G.Levickienė nesusitiko su mokyklos bendruomene, o į komisijos narių klausimus atsakinėjo aptakiai, išryškindama tik šios ugdymo įstaigos problemas.

A.Damušienė apie tai, kad konkurso rezultatai anuliuoti, sužinojo iš mokyklos atstovų. Ji kaip konkurso komisijos narė nebuvo nei apklausta, nei informuota apie konkurso baigtį.

Jaučiasi nusivylusi

"Kažkoks nesusipratimas. Iš konkurso išėjau paskelbus, kad mano balai reiškia laimėjimą. Iki šios dienos asmeniškai negavau jokios informacijos, tik į mokyklą atėjo e. laiškas, kad konkurso rezultatai anuliuoti. Jeigu aš po konkurso pasirašiau, kad mano balai tokie, dabar tikriausiai turėčiau gauti kokią nors informaciją, kodėl jie anuliuoti ir konkursas laikomas neįvykusiu, bet to nėra. Jaučiu nusivylimą, kad taip įvyko", – neslėpė viena iš konkurso dalyvių J.Vengalienė.

Ji prisipažįsta jautųsi mokyklos bendruomenės palaikymą siekdama direktoriaus posto.

"Konkurse jaučiausi tvirtai. Nejaukiai pasijutau, kai skelbė rezultatus: iš karto pasigirdo pareiškimai, kad tai nesąmonė, kad bus rašoma apeliacija, kad bendruomenė negali taip balsuoti. Vienintelis žmogus, kuris priėjo ir pasveikino, – komisijai vadovavęs Virgilijus Mažeika (savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius – aut. pastaba)", – prisiminė pedagogė.

Ji prasitarė besikonsultuojanti su advokatu, kaip elgtis šioje situacijoje, tačiau jeigu bus skelbiamas naujas direktoriaus konkursas, žada vėl jame dalyvauti.

Išsigando viešumo?

Išgirdusi, kad domimės konkursu Dainavos pagrindinės mokyklos direktoriaus pareigoms užimti, G.Levickienė pareiškė nenorinti nieko komentuoti, bet neslėpė žinanti, kad konkurso rezultatai anuliuoti.

Paklausta, ar dalyvaus kitame konkurse į šias pareigas, G.Levickienė tikino negalinti atsakyti. "Tikrai negalvoju, nes nėra dar jokių konkursų, ir neplanuoju, kas galėtų būti ateityje", – sakė pedagogė.

Paprašyta įvertinti jau vykusį konkursą, jame dalyvavusi G.Levickienė pareiškė, kad "konkursą įvertino ministras".

"Ir aš manau, kad mano įvertinimas nepakankamai atitinka tai, ką aš parodžiau ir kiek esu verta", – sakė ji.

G.Levickienė atsisakė komentuoti, ar pati skundė konkurso rezultatus. Baigus pokalbį telefonu, Milikonių vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja pati paskambino į redakciją ir pareikalavo rašinyje neminėti jos pavardės. "Be konkursanto sutikimo jo pavardė negali būti skelbiama. Tai yra mano privatus dalykas ir privatus prašymas", – pareiškė pedagogė.

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis patvirtino, kad tokie konkursai yra vieši, juose gali dalyvauti ne tik komisijos nariai, ir jokie teisės aktai nereglamentuoja, kad konkurso dalyvių pavardės negali būti skelbiamos.

Ragina elgtis padoriai

"Ministras anuliavo konkurso rezultatus, nes komisija labai nesąžiningai elgėsi. Aš kaip komisijos narys apskundžiau konkursą kartu su V.Mažeika", – aiškino Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas A.Bagdonas.

Jis neslėpė ir tokio savo poelgio motyvų: "Bendruomenės nariai surašė vienetus už viską. Ką tai reiškia? Vienetas – tai yra nieko. Pavyzdžiui, bendravimą įvertino vienetu, kitaip šnekant, G.Levickienė visiškai nemoka kalbėti, o ji pasirodė labai sėkmingai. Tarp kitko, neblogai pasirodė ir J.Vengalienė. Aš, kaip komisijos narys, vertinau jas vienodai. V.Mažeika irgi panašiai elgėsi. Protokolus galite pasižiūrėti, o keturi bendruomenės nariai pasielgė įžūliai nepadoriai."

Pasak A.Bagdono, konkurso metu buvo daromas garso įrašas, ir ministerija, labai atidžiai šį dalyką išnagrinėjusi, anuliavo rezultatus. Dėl "Saulės" gimnazijos direktoriaus irgi buvo kilęs ažiotažas, bet ir tai vienetų niekas nerašė", – prisiminė A.Bagdonas.

"Kauno diena" rašė, kad A.Bagdono žmona Ilmantė Bagdonė siekė tapti šios gimnazijos direktore, o konkurse pasirodžius žurnalistams kai kurie komisijos nariai reiškė akivaizdų nepasitenkinimą. Tuomet konkursą laimėjo "Saulės" gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Sonata Drazdavičienė, turėjusi akivaizdų gimnazijos bendruomenės palaikymą.

Dainavos pagrindinės mokyklos direktorių buvo bandoma išrinkti "Saulės" gimnazijos direktoriaus konkurso išvakarėse.

"Per visą mano darbo laiką organizavome gal 60 ar 70 konkursų. Šis atvejis pirmas, kad toks nesąžiningumas būtų. Tikrai sakau tai sąžiningai. Bendruomenė gerai, bet turi būti kažkoks objektyvumas. Visur padorumas turi būti", – savo nuomonę dėstė A.Bagdonas.

Pasak jo, mokykla apie rezultatų anuliavimą informuota, o savivaldybė ruošiasi skelbti naują konkursą, jeigu nebus apskųstas ministro sprendimas.


Švietimo ir mokslo ministerijos komentaras

Konkurso rezultatai anuliuoti, nes buvo pažeisti Konkurso tvarkos reikalavimai dėl komisijos narių objektyvumo ir nešališkumo.

Švietimo ir mokslo ministerija gavo dalies konkurso komisijos narių apeliaciją dėl, kaip įtariama, nekorektiškų rezultatų ir atliko tyrimą, kaip kad numato Konkurso valstybinių ir savivaldybių švietimo įstaigų vadovų pareigoms eiti tvarkos aprašas.

Nustatyta, kad pusė komisijos narių vienai pretendentei rašė tik aukščiausius balus, kitai – žemiausius. Vienintelis pateiktas tokio vertinimo argumentas, kad viena pretendentė kalbėjo labai konkrečiai, kita – pernelyg aptakiai. Kiti komisijos nariai pretendentes vertino labai apylygiai.

Siekdama išsiaiškinti, ar Dainavos pagrindinės mokyklos bendruomenės atstovų vertinimai galėjo būti šališki, komisija išklausė pateiktus prie 2014 m. lapkričio 26 d. Kauno Dainavos pagrindinės mokyklos vadovo pareigoms eiti atrankos posėdžio protokolo pridėtus pokalbio su pretendentėmis skaitmeninius garso įrašus. Paaiškėjo, kad pokalbiai vyko nelygiavertėmis sąlygomis, skyrėsi klausimų skaičius, vieną pretendentę siekta sutrikdyti.

Savivaldybė turės skelbti naują konkursą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų