Pereiti į pagrindinį turinį

Svarstantieji, kaip pažadinti Senamiestį ir Laisvės alėją, ko gero, šį savaitgalį suprato - žmonėms reikia nemokamų renginių. Naktį iš šeštadienį į sekmadienį vykusiose „Kauno naktyse“ linksminosi tūkstančiai kauniečių.

Kauniečiams - gausybė renginių

Šeštadienį apie 20 val. prasidėjęs nekomercinis renginys „Kauno naktys: ekologija ir kultūra nuo sutemų iki aušros“ miestiečius stebino iki paryčių - Laisvės alėjoje ir jos prieigose, Vilniaus gatvėje, Rotušės, Vienybės ir Nepriklausomybės aikštėse visą naktį vyko įvairūs renginiai.

„Tiek pramogų vienoje vietoje jau seniai nebuvo. Štai jums ir atsakymas, ko reikia, kad miestas žydėtų ir alsuotų gyvybe - renginių, - sakė kaunietės Lina ir Auksuolė. - Pažiūrėkite, kiek jaunimo susirinko, nors čia ir vyresniam labai smagu“. Moterys atkreipė dėmesį, kad eilinę darbo dieną vakarop vaikščioti mieste nėra saugu, o dabar daugelio veidai švyti, žmonės šypsosi.

Rasos gimnazijos moksleiviai Justė ir Matas, kaip ir, ko gero, daugelis kitų kauniečių, tikisi, kad tokių renginių Kaune bus daugiau: „Galėtų kažkas panašaus vykti bent kartą per mėnesį, žmonės tikrai ateitų, nes kokybiškų ir nemokamų pramogų šiais laikais beveik nėra“.

Stebino repuojantys kunigai

Tikriausiai daugelis kauniečių, svarstę, į kuriuos renginius eiti, o kuriuos praleisti, nedvejodami programoje apibraukė renginį Kauno arkivyskupijos jaunimo centre. Čia organizatoriai žadėjo ne tik sakraliosios krikščioniškosios jaunimo bei kunigų muzikos, dainuojamosios poezijos, bet ir repuojančių kunigų pasirodymų.

„Didžiojoje salėje šiaip telpa maždaug šimtas žmonių, o dabar ten susigrūdę trys keturi šimtai žiūrovų, - šypsojosi kunijas Kastytis Šulčius.

Trims parapijoms Jonavos rajone vadovaujančio kunigo hobis - krikščioniškasis repas. Žodžius dainoms jis kuria pats, beveik visos dainos - apie Dievą.

„Ei, žmogau, įsiklausyk, ką Jėzus tau šiandien sako. Ar tai, kad žmogus aklas ir nieko nemato, kad jis tokiu tapo. Rinkis juoda arba balta“, - rimuotai į žiūrovus kreipėsi kunigas K.Šulčius. Scenoje jam talkino jonavietis Edgaras Šimkus ir diskžokėjas DJ Alco.

K.Šulčius tikino dainose atskleidžiantis savąją tikėjimo patirtį, esą per muziką jis parodo tai, ką suvokia eidamas Dievo keliu.

Galimybės jauniesiems talentams

Kauno amfiteatre įrengtoje scenoje bei keliose vietose prie Senamiesčio kavinių koncertavo jauni, kol kas nežinomi muzikantai. Dažniausiai jų pasirodymus lydėjo aplodismentai.

„Pirmą kartą koncertuojame mieste, visiškai nesijaudinu ir džiaugiuosi, kad turiu galimybę prisistatyti, parodyti, ką moku“, - Vilniaus g. praeiviams sugrojęs pirmąjį kūrinį sakė Andrius Mackevičius. J.Jablonskio vidurinės mokyklos dešimtokas su kitais grupės „Attitude“ (angl. požiūris) nariais tikisi kada nors išgarsėti.

Jazz rock, jazz blues stiliaus muziką plėšiantis jaunimas per „Kauno naktis“ gerbėjų gretas gerokai padidino - jiems plojo ir senas, ir jaunas.

„Attitude“ scena dalijosi su kita progresyviosios muzikos grupe „Saldainių traukinys“, kuriai miestiečiai taip pat negailėjo pagyrimų.

Tiesa, Kauno amfiteatre žinomų atlikėjų dainas perdainavusiems jauniesiems muzikantams kai kurie žiūrovai negailėjo kritikos. Galbūt dėl to, kad 22.30 val. susirinkusieji tikėjosi ne dainų, bet ugnies šou, kuris buvo numatytas programoje.

Neįvyko ir daugiau suplanuotų renginių. Pavyzdžiui, kai kurie kauniečiai pasigedo „Naktinio žiedimo su keramikais“ programos. Prie Laisvės alėjos 75 namo, kur esą puodžiai turėjo demonstruoti savo amatą, naktį jokių renginių nebuvo.

Dalijosi idėjomis ir maistu

Rotušės aikštėje įrengtame ekrane nuo 21 val. vieną kūrybingą idėją keitė kita - dizaineriai, architektai, fotografai dalyvavo „Pecha Kucha“ projekte. Pavadinimas „Pecha Kucha“ kilęs iš japonų šnekamosios kalbos ir reiškia „trumpas kalbėjimas“. „Pecha Kucha“ esmė - glausti, įdomūs pristatymai ir daug pranešėjų per vieną vakarą.

Kiekvienam atlikėjui skirta 20 per projektorių rodomų skaidrių  ir 20 sekundžių kiekvienai skaidrei apibūdinti. Kiekvienas pranešėjas savo temą pristatė per 6 minutes ir 40 sekundžių.

„Netuščiažodžiauk ir spėsi, - pataria renginio organizatorius Andrius Petkevičius. - Menininkai apie savo hobį gali kalbėti 24 valandas ir vis tiek turės, ką pasakyti. Tačiau net ir per trumpesnį laiką idėją galima pristatyti ne ką prasčiau“.

A.Petkevičiui labiausiai patiko idėja, kaip pristatyti užsieniečiams lietuviškus žodžius. Jos esmė - raides sudėlioti iš simbolių. Pavyzdžiui, žodį uoga rašyti raides sulipdžius iš mažų braškių.

Kol menininkai dalijosi idėjomis, Vedų kultūros centras Laisvės alėjos praeivius vaišino maistu.

„Žirniai, bulvės, morkos, prieskoniai, aliejus ir meilė“, - košę primenančio tradicinio indų patiekalo kičirio receptą pristatė Vedų kultūros centro atstovas Mindaugas. Per „Kauno naktis“ miestiečiams išdalinta 300 l košės.

 Naktį vyko 19 veiklų beveik vienu metu. Renginių sąrašas:

„Naktinis gatvės krepšinio varžybos 3×3“:

Lietuvos Kūno kultūros akademijos studentų atstovybė organizavo gatvės krepšinio varžybas 3×3 „Kauno naktys“ renginiui paminėti. Visi varžybų dalyviai buvo suskirstyti į 4 grupes pagal amžių.

„Pecha Kucha”.

Pavadinimas „Pecha Kucha” kilęs iš japonų šnekamosios kalbos ir reiškia „trumpas kalbėjimas”. „Pecha Kucha” esmė - glausti, įdomūs pristatymai ir gana didelis pranešėjų skaičius per vieną vakarą, siekiant užtikrinti šios sistemos veiksmingumą, sukurtas aiškus ir gana griežtas 20×20 „Pecha Kucha” formatas.

"Aitvarų dirbtuvės":

Skambant varpų muzikai Vienybės aikštėje veikė aitvarų dirbtuvės. Akciją organizavo klubas „Lietuvos aitvarų judėjimas” (www.aitvarai.lt). Vienybės aikštė 19 val.

„32 855-oji naktis Prezidentūroje“:

Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra Kaune kvietė į 32 855-ąją naktį Prezidentūroje. Nuo 20 val. - 20, 21, 22 ir 23 val. - vyko organizuotos ekskursijos po naktinę Prezidentūrą. Lankytojų prašyta atsinešti ekologiškus žibintuvėlius.

„Cosplay“:

Su lietuvių kalba visai nesusijęs žodelis „cosplay” gimė iš dviejų angliškų žodžių junginio - „costume” ir „play”. Jeigu paprastai, „cosplay“ ir vadinamas kostiumo dėvėjimas. Tačiau tai ne visai tikslu.

„Cosplay“ yra daugiau nei paprasčiausias vaidinimas, o ir kostiumas tinka ne bet koks. Tikriausiai kiekvienas tikras otaku galėtų pasakoti ir pasakoti apie šią japonų kultūrą, deja klausytis tektų labai daug. Laisvės al., Vilniaus g., Rotušės, Nepriklausomybės bei Vienybės aikštės 20 val.

„Anime“:

Japonijoje kilęs animacijos stilius su savita veikėjų ir aplinkos estetika. „Anime“ gali būti piešiami ranka ir/arba kompiuterinės grafikos priemonėmis. Šio tipo animacija rodoma per televiziją, platinama DVD diskuose, vaizdajuostėse, kartais panaudojama ir kompiuteriniuose žaidimuose. „Anime“ menui įtaką daro japoniški komiksai manga.

Amfiteatre, šalia T.Daugirdo g. nuo 22.15 iki  6 val.

„Nakties burtai“:

Dvi profesionalios Laisvės al. būrėjos visą naktį laukė smalsuolių magijos ir mistikos palapinėje. Laisvės al. 20 val.

„Naktiniai pasilabinimai Lėlių teatre“: Kauno valstybinio lėlių teatro kiemelyje, Laisvės al. 87a, nuo 22.30 iki 24 val.

„Romantizmas auštant naujai dienai“:

Su garsiausiais Romantizmo epochos žmonėmis, tokiais kaip L.van Beethoven, W.A.Mozart, F.Chopin, S.Rachmaninov, A.Khachaturian, F.Poulenc, M.Moszkovsky ir kt. padėjo susitikti Muzikos ir teatro akademijos gabiausi studentai Gintarė Ramanauskaitė, Domantas Milius, Paulė Vaitkevičiūtė, Vaidrius Smilinskas ir Mindaugas Špečkauskas. Rotušės aikštėje nuo 24 iki 2 val.

„Satyros“:

Aatidaryta kauniečių karikatūristų darbų paroda. Kavinėje „Miesto sodas” Laisvės al. 93 nuo 19 iki 22 val.

„Šilkinis laiškas Kaunui“:

Šilko tapyba prasideda nuo idėjos. Tai menas, labai artimas jausmams. Todėl galima pabandyti išreikšti lapų šlamėjimą, jūros ošimą, lietų, juoką. Tapyba ant šilko yra atpalaiduojantis, ankstesnių įgūdžių nereikalaujantis, kūrybingas užsiėmimas, atveriantis labai plačias galimybes mėgstantiems eksperimentuoti.

Tekstilininkių grupė ART'ima - Gintarė Pociūtė, Kristina Rancaitė, Eglė Sakalaitė, Sigita Žemaitytė - kvietė visus prisidėti prie šilkinio laiško rašymo Kaunui kūrimo.

„Sugalvok norą miestui“:

Kauniečiai buvo kviečiami sugalvoti norą miestui ir drauge nušviesti naktinį Kauno dangų „norų žibintais”. Programą organizavo www.laimikis.lt . Rotušės a., Vienybės a. 23.30 ir 2 val.

„Šviečianti Siena“:

,,Galerijoje 101″ buvo galima pabendrauti bei išbandyti piešimą šviesa. Paaiškėjo, kad piešimui tinka įvairūs šviestuvėliai, mobilieji telefonai, fotoaparatai ir kt.

„Vienos minutės naktis“:

Trumpametražiai filmai (po 60 sekundžių) prie Lauko kino ekrano Nepriklausomybės aikštėje. Filmus rodė „pravda.lt”. Nepriklausomybės aikštėje nuo 22 iki 6 val.

„Žaisa“:

„Žaisa” ansamblio repertuarą sudaro XIX-XXa. įvairių Lietuvos regionų liaudies dainos, sutartinės, romansai, šokiai, instrumentinė muzika, o ansambliečių kostiumai reprezentuoja skirtinguose Lietuvos regionuose senųjų kaimo žmonių dėvėtą išeiginį rūbą. Laisvės al., prie Kauno miesto savivaldybės nuo 20 iki 21 val.