Kauno rajone įtariamas salmoneliozės protrūkis. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, balandžio 2 d. buvo nustatyti du galimai susiję ūmios žarnyno infekcijos atvejai.
Manoma, kad žmonės susirgo gedulingų pietų metu valgę vienoje Kauno rajono valgykloje. Šiuose gedulinguose pietuose dalyvavo 53 asmenys, atvykę iš įvairių Lietuvos vietovių. Specialistai atlieka židinio epidemiologinį tyrimą.
Salmoneliozė – infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių, tačiau 80°C temperatūroje žūva per 10 min. Liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais, simptomai dažniausiai pastebimi po 12 – 72 valandų nuo užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas, ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus, tokiu atveju negydant liga progresuoja.
Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Nors bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau, termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės žūsta.
Siekiant išvengti kryžminės maisto taršos, nerekomenduojama tuo pačiu metu tvarkyti žalios mėsos ar vištienos ir gaminti patiekalus be terminio apdorojimo (mišrainių ar salotų). Būtina laikytis higienos ir tinkamai apdoroti maistą.
Naujausi komentarai