Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno taksofonai - tikra atgyvena?

2009-07-23 17:15
Kauno taksofonai - tikra atgyvena?
Kauno taksofonai - tikra atgyvena? / Eglės Šepetytės nuotr.

Pasinaudoti taksofonu mintis nekyla net ir pačioje blogiausioje padėtyje atsidūrusiam kauniečiui. Didžiausią populiarumą prieš dešimtmetį išgyvenusio taksofono ragelį pastaruoju metu pakelia vis mažiau žmonių. Yra ir tokių taksofonų, kuriais per mėnesį nėra skambinama nė karto.

Statistika nežada nieko gera

„Visame pasaulyje taksofonų populiarumas yra smarkiai sumažėjęs ir toliau tebemažėjantis. Taksofonų tinklai yra mažinami ar net naikinami“, - tvirtina bendrovės „Teo“ atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Jis pabrėžia, kad taksofonų likimas daugeliu atvejų priklauso nuo šią rinką reguliuojančių institucijų. Pavyzdžiui, Europos Sąjungai nepriklausančioje Norvegijoje taksofonų nuspręsta visai atsisakyti. Tuo tarpu Lietuvą teikti taksofono paslaugas įpareigoja Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytos Universaliųjų elektroninių ryšių paslaugų teikimo taisyklės. „Teo“ duomenimis, prieš dešimtmetį taksofonų Lietuvoje buvo daugiau nei 7,5 tūkstančio. Praėjusiais metais jų sumažėjo iki beveik 3 tūkstančių, o naudojimasis smuko dešimtis kartų.

Tampa skelbimų stulpais

Šiuo metu Kaune yra daugiau nei 300 veikiančių taksofonų. Ant dažnos mieste stovinčios taksofono būdelės galima rasti įvairių nelegaliai užklijuotų skelbimų - juose verslininkai siūlo darbą, būstą, maisto produktus ir net merginų fotosesijų paslaugas.

Daugumoje uždarų būdelių taip pat tvyro nemalonus kvapas, išduodantis, jog taksofonai tapo mėgstama benamių vieta. Kai kurie taksofonai - išpaišyti, sulaužyti ar kitaip suniokoti. „Taksofonų nuniokojimų, apklijavimų skelbimais ar panašių atvejų nedažnai, tačiau pasitaiko. Taksofonų priežiūrai yra samdoma bendrovė, kuri yra atsakinga už jų būklę ir tvarką“, - problemą pripažįsta A.Bubnelis.

Daugeliui kelia juoką

Paklausti, ar dar naudojasi taksofono paslaugomis, Laisvės alėjoje sutikti praeiviai šypteli. „Juk turiu mobilųjį telefoną, kam man tas taksofonas? Net jeigu ir neturėčiau kaip paskambinti, paprašyčiau praeivio pagalbos - būtų daug paprasčiau“, - tikina kaunietė Rasa.

Prie taksofono lūkuriuojantis Vilmantas taip pat sako nepamenantis, kada paskutinį kartą naudojo šią paslaugą: „Na, gražu į jį pažiūrėti, bet naudingas jis turbūt tik pasimetusiems turistams“, - sako vaikinas. Taksofonai šiuo metu yra įrengti tose vietose, kur yra didžiausi žmonių srautai ir daugiausiai jais naudojamasi. Tyrimų duomenimis, miestų centruose esančiais taksofonais dažniausiai skambina turistai.

Šiuo metu vietiniai pokalbiai taksofonu kainuoja 0,18 lito už minutę, tarpmiestiniai - 0,49 lito už minutę, 50 televienetų kortelės kaina - 9 litų, 200 - 30 litų. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų