Kodėl pomidorų pasta sandėliuojama lauke? Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl pomidorų pasta sandėliuojama lauke?

2016-06-07 13:00

Įmonė "Suslavičius-Felix" gaminamų padažų žaliavas nesidrovi laikyti lauke net ir per didžiausią kaitrą ar šaltį. Verslininkai vartotojus ir atsakingas tarnybas ramina, kad tai pasaulinės tendencijos.

Laiko kieme

Kauniečiai neabejingi tam, kaip ir iš ko gaminami masiškai naudojami maisto gaminiai.

Į redakciją kreipęsis miestietis pasakojo, kad Aleksote esanti bendrovė "Suslavičius-Felix" savo maisto produktams gaminti naudojamas žaliavas sandėliuoja tiesiog po atviru dangum.

"Ir taip vyksta ištisus metus, nesvarbu, ar kepina saulė, ar spaudžia šaltukas. Pavyzdžiui, statinės su pomidorų pasta lauke buvo laikomos ir per didžiąją kaitrą, laikomos ir dabar", –  pasakojo "Kauno dienos" skaitytojas.

Šiluma, juo labiau karštis turi įtakos produkto kokybei. Be to, maisto produktuose esantys cheminiai junginiai net ir labai jų nekaitinant gali sudaryti naujus junginius, kurių poveikis žmogaus sveikatai ne visada yra teigiamas ar bent jau neutralus.

Išėjo šnipštas

Nuvykę iki gamyklos "Suslavičius-Felix" radome daugybę lauke laikomų statinių. Vienos – šalia pastato įeigos, kitos – kiek atokiau jo.

Gal toks žaliavų laikymo būdas vis dėlto yra priimtinas ir neprieštarauja Lietuvos galiojančioms normoms? Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dėl situacijos bendrovėje "Suslavičius-Felix" sunerimo dar pernai.

Tuomet tarnyba tyrimą inicijavo savo iniciatyva, nes pastebėta, kad statinės lauke laikytos ir per kaitrą. Maisto produktus, pusgaminius ir žaliavas būtina laikyti tinkamoje temperatūroje ir tinkamomis sąlygomis.

Tarnybos vadovas Ričardas Kliučinskas "Kauno dienai" pasakojo, kad paaiškėjo, jog tose statinėse – importuota pomidorų pasta, naudojama padažams gaminti. Pastos gamintojai, tarnybos duomenimis, dokumentuose buvo nurodę, kad ją galima laikyti ne aukštesnėje nei 40 laipsnių aplinkos temperatūroje.

Tarnyba tikrinimo metu užfiksavo, kad aplinkos temperatūra viršija leistiną ribą.

Kodėl bendrovės veikla nebuvo sustabdyta? "Bendrovė kreipėsi į Ūkio ministeriją, kad per dideli reikalavimai, kad jie yra pertekliniai, aiškino, kad žaliava įdėta į tris plėveles, kad per jas žaliava neįkaista", – kalbėjo R.Kliučinskas.

"Iš mūsų pastangų išėjo šnipštas", – pridūrė tarnybos vadovas.

Laiko visas pasaulis

Bendrovės "Suslavičius-Felix" generalinis direktorius Darius Taraila teigė, kad aplinkos karštis neturi jokios įtakos supakuotoms jų naudojamoms žaliavoms.

"Pomidorų pasta pakuojama į specialius aseptinius metalizuotus maišus, sudarant juose vakuumą, po to dedant į dar vieną apsauginį plastikinį maišą ir pakuojant į metalo statines, bei laikoma lauke. Taip pomidorų pastą laiko ir jos gamintojai visame pasaulyje, ir perdirbėjai", – teigė D.Taraila.

Anot jo, tokios pakuotės leidžia žaliavai išlikti nepakitusiai dvejus metus, net jei aplinkos temperatūra svyruotų nuo 30 laipsnių šalčio iki 40 laipsnių karščio pagal Celsijų. Tad, kaip tvirtino D.Taraila, net ir itin šiltose šalyse įsikūrę perdirbėjai, naudodami tokias pakuotes, "žaliavą gali laikyti lauke be apribojimų".

"Taip deklaruoja gamintojai", – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad taip įpakuotos žaliavos transportuojamos po visą pasaulį, plukdomos laivais ir temperatūros svyravimai yra "galimi visoje Žemėje įmanomoje temperatūros skalėje".

Bendrovės teigimu, konsultuotasi su tarptautinio lygio pasaulinio kokybės standarto BRC auditoriais, kurie taip pat nematė kliūčių sandėliuoti žaliavas lauke.

"Norime pabrėžti, kad per pastaruosius penkiolika metų nesame gavę nė vieno skundo dėl produkto nesaugumo, todėl esame 100 proc. įsitikinę, kad mūsų procesas ir produktai yra saugūs vartotojui", – neabejojo D.Taraila.

Kokia pastos sudėtis?

Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atstovai, paprašyti pakomentuoti tokią žaliavų laikymo praktiką ir metodą, to daryti nesiryžo.

"Tam reikia žinoti, kokia pomidorų pastos sudėtis ir fizikocheminiai rodikliai bei tai, kokius žaliavos ir produkto rodiklius įmonė tiria, norėdama įrodyti produkto saugą", – teigė instituto direktorė dr. Alvija Šalaševičienė.

Lietuvoje nebegamins

Įmonės "Suslavičius-Felix" valdyba yra priėmusi sprendimą perkelti gamybą iš Lietuvos į Švediją, Austriją ir Latviją, tačiau produktai ir toliau bus parduodami Lietuvoje.

Bendrovės pranešime spaudai buvo teigiama, kad gamybos optimizavimo procesai vyksta ir kitose "Orkla Foods" priklausančiose įmonėse.

"Suslavičius-Felix" kečupo gamybą numatyta perkelti į pažangiausią Švedijos fabriką, pomidorų padažo, garstyčių ir majonezo gamybą – į atnaujintą gamyklą Latvijoje, o įvairių kitų padažų gamybą patikėti Austrijai", – pranešime cituotas D.Taraila.

Visa bendrovės "Suslavičius-Felix" gamybinė veikla, vykdoma Kaune esančiame fabrike, bus nutraukta vėliausiai 2017 m. pradžioje.

Įmonė "Suslavičius-Felix" nurodo, kad jos gaminamų prekių krepšelį sudaro daugiau kaip 130 skirtingų produktų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra