- Vilma Kasperavičienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Originalumas: „Skanių akimirkų namai“ išties įkurti kluone.
-
Originalumas: „Skanių akimirkų namai“ išties įkurti kluone.
-
Nuomonė: pasak T.Romikaičio, Obelynėje viskas tikra, nėra butaforijos.
-
Erdvė: kai oras geras, ypač smagu pramogauti „Piliakalnio kiemelyje“.
-
Laikas: įgyvendinti idėją G. ir G.Ramanauskams užtruko beveik septynerius metus.
-
Vaidmuo: restorano savininkė A.Venskutonienė su malonumu pati aptarnauja klientus.
-
Raminta Popovienė
Kauno rajono savivaldybei teko sunešioti geležines kurpaites, kol Kačerginei, Kulautuvai ir daliai Zapyškio 2017 m. žiemą buvo suteiktas kurortinės teritorijos statusas. Tačiau lūkesčiai, kad tuomet pagausės turistų, pagerės vietovių įvaizdis, plėsis ir įvairesnis taps pramogų ir viešojo maitinimo sektorius, išsipildė su kaupu. Per penkerius metus suklestėjo esami verslai, atsirado nemažai naujų, o šiemet kurortinėje teritorijoje ir pakeliui į ją jau atsirado net gastroturizmo salelių.
Jas jungia trys dalykai: išskirtinė aplinka, aukšta maisto kokybė ir tai, kad naujosiose kavinėse triūsia patys savininkai.
Išprovokavo dviratininkai
Kačerginiečius Gintarę ir Gytį Ramanauskus įkurti „Piliakalnio kiemelį“ išprovokavo dviratininkai. „Kai šiltuoju metų laiku lauke kepdavome šašlykus, ne kartą stabtelėję dviratininkai klausdavo, gal galėtų jų nusipirkti“, – šypsojosi G.Ramanauskas.
„Piliakalnio kiemelio“ savininkai, miestelio senbuviai, priminė: kol nebuvo dviračių tako, Kačerginė merdėjo. Jį įrengus, pasipylė mėgstančių minti pedalus srautai, atgijo vietos verslas „Pasinaudoti proga nusprendėme ir mes“, – šypsojosi verslininkas.
Įgyvendinti idėją užtruko beveik septynerius metus, tačiau rezultatu džiaugiasi ne tik savininkai, bet ir lankytojai. Šeima kratosi užeigos ar baro vardo. „Nesame ir desertinė. Šiuo metu jų pas mus išties nemažai, nes norime atsirinkti, kas labiausiai patinka klientams. Jau žinome, kad tikrai gaminsime braunius, sūrio ir „Bounty“ pyragus, o „Piliakalnio kiemelį“ reprezentuos desertas „Širdelė“ ir itališki ledai“, – pasakojo Gintarė. Moteris neatmeta galimybės, kad ateityje meniu papildys ir veganiški desertai.
Vėliau, kai jau atsirinks desertus, Ramanauskai pereis prie patiekalų atrankos. Jų taip pat nebus daug ir spėjama – grilio. „Mes akcentuojame atsiveriantį vaizdą, o ne maistą“, – pabrėžė Gytis. Išties, žvelgiant į ramų Nemuno srovenimą, Raudondvario bažnyčios bokštus tolumoje ar artėliau besidriekiančią medžių žalumos juostą, užtenka puodelio geros kavos su šviežutėliu desertu ar ledais.
Vaidmuo: restorano savininkė A.Venskutonienė su malonumu pati aptarnauja klientus. / Vyčio Šulinsko nuotr.
Atrodo, kad Ramanauskų paroje gerokai daugiau nei 24 valandos. Gintarė ir Gytis, auginantys tris vaikučius, viską daro patys. Nors turi ir daugiau verslo objektų, jaunas vyras pats pastatė ir įrengė kavinės patalpas, o Gintarė gamina desertus ir aptarnauja užsukusius klientus.
Suviliojo paprastumu
„Kita mūsų turima įstaiga yra visiškai kitokio pobūdžio, labiau orientuota į maisto gamybą. Nors joje yra mini salė degustacijai, tačiau ten ir aplinka, ir galimybės – ribotos. Norėjosi dar vieno segmento, kaimiško varianto ir naujų galimybių“, – pasakojo Tomas Romikaitis, neseniai Tado Ivanausko Obelynės sodyboje-memorialiniame muziejuje atidaręs Obelynės kluono kavinę.
Pasak verslininko, Obelynė jį papirko natūralumu, paprastumu ir gera aura. „Čia viskas tikra, nėra butaforijos, – pasirinkimu džiaugėsi T.Romikaitis. – Kadangi tai šeimos verslas, dirbame ir patys tiek virtuvėje, tiek aptarnaudami klientus. Mūsų lūkesčiai pasiteisino su kaupu, tokio lankytojų srauto net nesitikėjome, todėl teko didinti personalo skaičių, be samdytų darbuotojų neapsieiname“, – tvirtino pašnekovas.
Troškinti jaučio žandai ir lėtai troškinta ėriuko koja – išskirtiniai patiekalai, reprezentuojantys „Skanių akimirkų namus“, parinkti atsižvelgiant į aplinką. Būtent dėl šių patiekalų klientai atvažiuoja ne tik iš Kauno, bet ir tolesnių vietovių.
Be minėtų, kertinių, kas savaitę Obelynėje bus pasiūloma vis naujų patiekalų. „Tai nebus labai platus asortimentas, vieni patiekalai iškeliaus į archyvą, atsiras kitų, patiekalai keisis pagal sezoną ir netgi nuotaiką“, – sakė T.Romikaitis.
Kaip žuvis vandenyje
Aistei Venskutonienei restoranas „Scena“ Zapyškyje – pirmas viešojo maitinimo srities projektas. Moteris prisipažino, kad šiek tiek patirties įgijo seniau dirbdama padavėja ir slapta kliente, kai teko vertinti aptarnavimą restoranuose. Nors maisto gamyba tokiu mastu buvo svetimas dalykas, verslininkė, pradėjusi naują veiklą, jaučiasi kaip žuvis vandenyje. „Gyvename netoliese, Ežerėlyje, ir visuomet leidžiantis nuo kalno ta vieta matyti kaip ant delno. Joje stovėjęs pastatas buvo toks liūdnas, apleistas, todėl su vyru vis pakalbėdavome, kad čia reikia ką nors daryti. 2018 m. įsigijome tą sklypą. Aš pati mėgėjiškai dainuoju, mėgstu vesti renginius, pagalvojau, kad ir restorano veikla man būtų prie širdies: muzika ir geras maistas – kas gali būti geriau“, – pasakojo „Scenos“ savininkė.
Laikas: įgyvendinti idėją G. ir G.Ramanauskams užtruko beveik septynerius metus. / Vyčio Šulinsko nuotr.
Ne vien Aistės pomėgiai nulėmė restorano pavadinimą. „Pirmiausia pati jo vieta yra kaip scena, matoma iš visų pusių. Mūsų šefas su griliumi irgi beveik visuomet yra kaip scenoje, o restorano lankytojai – tarsi žiūrovai. Šefo šou – pats maloniausias alkanam žiūrovui. Be to, kelios vietos – viduje ir kieme – tarnauja kaip tikra scena, nes jau organizuojame muzikinius renginius“, – pavadinimą pagrindė pašnekovė.
Šou elementų „Scenos“ savininkė stengiasi pridėti ir kitur: jų galima aptikti net meniu: patiekalai vadinasi „Įžanga“, „Veiksmas“, „Pertrauka“, „Kulminacija“, „Epilogas“. „Kartais net patiekdami sriubą pridedame šou elementų, ir ateityje vis ką nors naujo sugalvosime, kad mūsų lankytojams nebūtų nuobodu, – šypsojosi A.Venskutonienė. – Mes neturime atskiro meniu vaikams, bet vaikai pas mus mielai valgo tai, ko namuose nė neragauja. Gal juos suvilioja patiekalų vaizdas?“
Restorano vizitinę kortelę sudaro du tarpusavyje nekonkuruojantys patiekalai: paelija ir anties ir baravykų sriuba su miško kvapu. Kad šie patiekalai restorane geriausi, išsiaiškinta degustacijų metu.
Būdama restorano savininkė, moteris su malonumu pati aptarnauja klientus. Aistė taip pat džiaugėsi, kad jai padeda šeimos nariai. „Jie šioje veikloje dalyvauja mažiau nei aš, bet rūpesčiais dalijamės ir visuomet sulaukiu pagalbos, ypač iš vyro. Sesuo padėjo sukurti vidaus dizainą. Apskritai, prie mano svajonės įgyvendinimo patarimais ir konkrečiais darbais prisidėjo ne tik šeimos nariai, bet ir nemažai draugų, šiaip gerų žmonių. Visiems esu labai dėkinga“, – pasakojo A.Venskutonienė.
Komentaras
Raminta Popovienė. / KRS nuotr.
Raminta Popovienė, Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorė
Kauno rajono kurortinė teritorija kasmet tampa vis patrauklesnė keliautojams. Tvarkomos viešos erdvės, gerinama infrastruktūra, atsiranda naujų traukos objektų, kuriasi verslai. Mažasis pakaunės turizmo žiedas – judrus dviračių takas, vingiuojantis palei Nemuną, – įkvėpė „Velo baro“, sėkmingo šeimos verslo, atsiradimą. Šiais metais kairėje Nemuno pusėje – net trys puikios naujienos gastroturistams. Tai labai džiugina, nes, didėjant lankytojų srautams, auga kokybiško maisto paklausa. Gamtininko Tado Ivanausko sodyboje, nuostabaus dendrologinio parko apsuptyje, įsikūrė „Servantas Country“ kluono kavinė „Skanių akimirkų namai“. Tai gamtos, garsų ir skonio harmonija, kur apsilankyti vertėtų kiekvienam. Tam nereikia ieškoti ypatingos progos – po mus visus nuvarginusios pandemijos tiesiog gera pabūti su artimaisiais. Buvimas gamtoje ir skanaus maisto ragavimas puikiai suvienija. Ant Nemuno kranto įsikūręs „Piliakalnio kiemelis“ – dar vienas gražus šeimos verslo pavyzdys. Nors dar tik pradeda savo veiklą, bet žavi entuziazmu sukurti jaukią kavinę, kurioje būtų galima pasimėgauti kava, išskirtiniais desertais ir pasigrožėti vaizdinga panorama.
Pats naujausias restoranas „Scena“, atsidaręs gegužės pabaigoje Zapyškyje, ypatingą dėmesį skiria maisto kokybei ir lankytojų įspūdžiams. Tai grilio patiekalų restoranas, kur susijungia muzika, menas ir skanus maistas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naujovė Lietuvoje: sporto entuziastams Kaune – specialios nemokamo inventoriaus stotelės3
Atnaujintose Nemuno salos ir Santakos parko sporto erdvėse – dar daugiau patogumų. Nuo šiol kauniečiams, norintiems žaisti krepšinį, paplūdimio tenisą ar tinklinį, nereikės nuosavų kamuolių bei rakečių. Visa tai nemokamai par...
-
A. Brazausko paminklo idėja kelia aistras: reikėtų klausti visuomenės?6
Kaune ketinama statyti paminklą prezidentui Algirdui Brazauskui. Kauno meras paminklą siūlo statyti Istorinės Prezidentūros kiemelyje. ...
-
Valstybės vadovų apsaugą užtikrinusiam A. Džiugeliui – apdovanojimas2
Tarptautinės Ukrainos mokyklos vykdantysis direktorius Artūras Džiugelis apdovanotas garbės medaliu „Aukščiausiosios Tarybos Apsaugos skyrius“ už nuopelnus ir paramą Aukščiausios Tarybos Apsaugos skyriui, vėliau reorganizuota...
-
Patarimas renkantiems studijas: pasidomėkite, kiek atvira ir bendradarbiaujanti yra aukštoji mokykla3
Praeitą savaitę startavęs priėmimas į Lietuvos aukštąsias mokyklas skatina atidžiau pažvelgti į studijų variantus, kuriuos galima rasti registruojantis specialioje prašymų sistemoje. Išsamūs studijų programų aprašymai ...
-
Vairuotojai, dėmesio: uždaromas eismas Sargėnų viaduku11
„Via Lietuva“ informuoja, kad nuo birželio 10 iki 28 d. uždaromas šiuo metu rekonstruojamas Sargėnų viadukas. Eismas, siekiant užtikrinti maksimalų eismo dalyvių saugumą, bus kreipiamas apylanka per Sargėnų sankryžą. ...
-
Po teisėjo politikavimo – tyla: kodėl delsiama?4
Kauno apylinkės teismo pirmininko Arūno Purvainio politiniai pareiškimai, kaip įtariama, gerokai viršijantys jo kompetencijos ribas, vis dar nėra įvertinti Teisėjų tarybos. Kodėl delsiama? ...
-
V. Blinkevičiūtė remia siūlymus Kaune įamžinti A. M. Brazauską: kiti to pasiūlyti neišdrįstų77
Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė remia Kauno mero Visvaldo Matijošaičio siūlymą istorinės Prezidentūros kiemelyje paminklu įamžinti Algirdą Mykolą Brazauską ir sako – ne kiekvienas politikas i...
-
Kauno senamiestyje – parkavimo pokyčiai27
Kauno taryba priėmė sprendimą apmokestinti įvažiavimą į Senamiestį tiems, kurie šią zoną kerta tranzitu. Kad sistema veiktų tinkamai, reikia pakoreguoti ir parkavimo zonų įkainius. ...
-
Rotušėje įsikurs kavinė?32
Siūloma leisti išnuomoti dalį patalpų Kauno rotušės pastate, kur veiktų viešojo maitinimo įstaiga. Pasak savivaldybės atstovų, tai būtų dar vienas traukos objektas, bet yra ir papildomų sąlygų. ...
-
Premjerė – apie užmojį Kaune statyti paminklą A. M. Brazauskui: turėtų praeiti daugiau laiko183
Premjerė Ingrida Šimonytė kritiškai vertina Kauno mero Visvaldo Matijošaičio sumanymą istorinės Prezidentūros kiemelyje pastatyti paminklą buvusiam šalies vadovui Algirdui Mykolui Brazauskui. ...