Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviškos virtuvės atradimai – pačioje Kauno širdyje

2014-04-14 07:55

Kiek žinote didžkukulių rūšių? Dvi, tris, gal net keturias. Lietuviškų patiekalų restoranas „Forto dvaras", neseniai atvėręs duris pačiose Kauno Rotušės aikštėje , jums pasiūlys net 12-kos skonių cepelinus. Žemaitiški – su kastinio padažu, dzūkiški – su grybais, o kur dar tradiciniai – su spirgučiais ar varškės padažu. Restorano virėjų fantazija nė kiek nenusileidžia net išrankiausių klientų įgeidžiams.

Ne veltui būtent restoranų “Forto dvaras” gaminamus didžkukulius Kulinarijos paveldo fondo specialistai pripažino esant pačiais autentiškiausiais Lietuvoje. „Mūsų pripažinimas nėra atsitiktinis. Visiems savo patiekalams mes kruopščiai atrenkame maisto produktus: pavyzdžiui, bulves perkame iš patikrintų ūkininkų, kurie augina būtent cepelinams tinkamą produktą: jų bulvių rūšis – krakmolinga, bet ne vandeninga“, – pasakojo „Forto dvaro“ tinklo vyriausiasis virėjas Ramūnas Giraitis.

Nuostabaus skonio didžkukuliai – tik nedidelė dalis senolių tradicijų, kurias gaivinti pasiryžęs jau devintasis mūsų šalyje lietuviškų patiekalų restoranas „Forto dvaras“.

Neįkyriai šviesi aplinka, kurioje apstu lietuviškų akcentų. O svarbiausi jų – maistas ir gėrimai. „Forto dvaras“ jau seniai siūlo kiekvieno šiam tinklui priklausančio restorano lankytojams gurmaniškas kulinarines keliones po įvairius Lietuvos regionus. Ne vienas klientas nustemba pačiame Kauno centre galėdamas paskanauti ir tradicinių dzūkiškų grikainių, ir suvalkietiškos kopūstienės, aukštaitiškų varškėčių ar žemaitiškų kraujinių vėdarų.

Nemaža dalis šių patiekalų yra pažymėti Kulinarijos paveldo fondo ženklais, liudijančiais, kad šie valgiai gaminami ir kruopščiai parinktų tradicinių produktų bei akylai laikantis senosios virtuvės papročių.

„Forto dvare“ puoselėjama dar viena iš senovės paveldėta tradicija: čia nuolat gaminami patiekalai iš sezoninių gėrybių. Pavasariais tikrai bus pasiūlyta šviežių daržovių, vasarą – gaivių šaltibarščių, rudenį – bulvių ir grybų patiekalų, o žiemą – stiprumo suteikiančių valgių.

Restorane neužmiršti ir vegetarai bei veganai. Gyvulinės kilmės produktų nevartojantiems klientams siūlomas vadinamasis Žaliojo lapo valgiaraštis. „Į šį meniu įtraukti patiekalai be mėsos. Pavyzdžiui, tradiciniai lietuvių mėgiami balandėliai gaminami ne su mėsos, o su grikių įdaru“, – pasakojo vyriausiasis virėjas Ramūnas Giraitis.

R.Giraitis maisto gaminimo srityje dirba jau 20 metų. Patiekalų kūrėjas ne tik aistringai domisi senaisiais lietuviškais valgiais, nuolat konsultuojasi su Lietuvos etnografais ir istorikais, bet domisi ir vakarietiška kulinarine tradicija, o šiuo metu nuotoliniu būdu studijuoja Harvardo universitete. „Pastebiu, kad per pastaruosius keletą metų mūsų šalyje įsivyrauja nauja mitybos tendencija – lietuviai nori maitintis sveikiau, renkasi natūralesnį maistą. Jie tampa gurmanais, tam tikra prasme net išrankesniais nei vakariečiai, nes nori aukštos kokybės už prieinamą kainą. Šiuos lūkesčius ir stengiamės atspindėti savo valgiaraštyje“, – sakė pašnekovas.

Prie pagrindinių patiekalų restorane puikiai dera ir gaivieji gėrimai – autentiška gira, gilių kava ar spanguolių kisielius. Pastarajam gėrimui naudojamos uogos iš tikro raisto – kvapnios, sultingos – tiesiai iš gamtos delno. „Forto dvaras“ netrukus ketina pasiūlyti ir kituose tinklo restoranuose jau įprastą „Dvariškių" valgiaraštį: gurmanų lauks išskirtiniai Lietuvos dvaruose kadaise sukurti patiekalai iš žvėrienos, paukštienos bei kitų produktų. Putpelių krūtinėlės kepsneliai, gardžiai pagaminta antiena, kruopščiai atrinkta aviena. Tai tik keletas valgių iš plataus aristokratiško meniu.

Tad vaikštinėdami po Kauno senamiestį nepasididžiuokite užsukti į Rotušės aikštės ketvirtuoju numeriu pažymėtame pastate įsikūrusį restoraną, kuriame įsitikinsite, kad autentiška lietuviška virtuvė gali būti ir paprasta, ir itin įmantri, tik nieku gyvu ne prasta. Restorane telpa per šimtas žmonių, tad šiltą pavasario ar vasaros dieną galėsite pietauti dviejuose aukštuose įrengtose salėse arba patogiai įsitaisyti prie lauko stalelių.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų