Kiek paklotumėte už vakarienę, kurią sudaro barščiai, silkės užkandis, cepelinai ar paukštienos patiekalas, o desertui – spurgos arba ledai? JAV gyventojai už tai sumoka 150 dolerių – tiek kainuoja rinkinys prabangiame Filadelfijos restorane vienam žmogui.
Meniu sudarytojas – žinomas JAV lietuvių kilmės virtuvės meistras, Niujorko kulinarijos instituto kūrybos direktorius, garsių restoranų, viešbučių ir maitinimo įmonių – „Starbucks“, „Mars“, „Ritz-Carlton“ – konsultantas Michael Laiskonis vasario 20 dieną viešės ir Kaune.
M. Laiskonis amerikiečiams siūlo lietuvišką, tačiau mums neįprastą patiekalų interpretaciją: silkė pagardinta rūkytomis bulvėmis, marinuotais pastarnokais ir morkomis, pietums siūlomi pikantiško skonio avienos cepelinai arba kepta antiena, derinama su voveraitėmis, kopūstais ir juodos keptos duonos spragėsiais. Desertui – aguoninės spurgos su mėlynių įdaru, gaivus kreminis šerbetas arba obuolių cukatos, paskanintos rugių dribsniais ir alaus skonio ledais.
Aštuonerius metus Niujorko restorano „Le Bernardin“, apdovanoto trimis „Michelin“ žvaigždutėmis, konditerijos skyriui vadovavęs M. Laiskonis Kauno kolegijoje (Pramonės pr. 20) skaitys atvirą paskaitą būsimiesiems maisto technologijų, viešbučių vadybos, viešojo maitinimo specialistams. Paskaitoje kviečiami apsilankyti ir kauniečiai, neabejingi gardaus maisto gaminimo menui.
Įvairiuose specialistų rengiamuose apdovanojimuose geriausio metų konditerio titulą pelnęs M. Laiskonis, kurio nevengia cituoti įtakingiausi JAV leidiniai („New York Times“, „Forbes“, „Life“, „Art Culinaire“), studentams paskaitoje kalbės apie kūrybiškumą.
Prašmatnios klasikinės europietiškos virtuvės ir senosios lietuvių kulinarijos sintezę išgavęs virtuvės meistras į Lietuvą atvyksta JAV ambasados iniciatyva.
Naujausi komentarai