Pereiti į pagrindinį turinį

Mieste daugėja sparnuotųjų skruzdėlių

2009-07-24 15:33
Mieste daugėja sparnuotųjų skruzdėlių
Mieste daugėja sparnuotųjų skruzdėlių / Indrės Leonavičiūtės nuotr.

Lietuvių liaudės patarlė „Knibžda kaip skruzdėlyne“ kartais gali ir sumeluoti. Pastaruoju metu mieste galima išvysti vis daugiau sparnais apsiginklavusių didelių skruzdėlių, kurios, pajutusios vidurvasario kaitrą, palieka savo skruzdėlynus ir išskrenda ieškoti naujų.

„Skruzdėlių pagausėjimas - natūralus reiškinys. Dėl jo kaltos patelės, kurios išskrenda iš lizdo ir įkuria atskiras kolonijas“, - didėjantį skruzdėlių skaičių aiškina Tado Ivanausko zoologijos muziejaus darbuotojas Romas Ferenca.

Entomologas sako, kad šį reiškinį lemia geras oras: „Skruzdėlės pasirodo tada, kai nelyja, kai būna labai šilta, nes jų temperatūra priklauso nuo aplinkos temperatūros. Jei karšta, vabzdžiai yra aktyvūs“, - pasakoja jis.

Vis dėlto vabzdžių protrūkio besibaiminantys gyventojai gali būti ramūs. R.Ferenca pabrėžia, kad dauguma skruzdėlynus paliekančių patelių žūva ir išlieka tik vienetai. Baimintis jų agresijos taip pat nederėtų. „Kaip ir bitės ar širšės, kai ginasi, skruzdėlės yra agresyvios, tačiau piktybiškai žmonių jos niekada nepuola“, - guodžia entomologas. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų