Pereiti į pagrindinį turinį

Mokyklų valgyklose didelių pažeidimų nerado

2016-10-03 12:28

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus komisija rugsėjį tikrino beveik visas Kauno rajono mokyklų valgyklas. Nustatyta smulkių trūkumų.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Gali valgyti pietus

Šiais mokslo metais visi Kauno rajono mokiniai turi galimybę valgyti karštus pietus. 24 bendrojo ugdymo mokyklose šviežias maistas yra ruošiamas ir patiekiamas vietoje, į keturis mokyklų skyrius (Altoniškių, Pažėrų, Ramučių, Užliedžių) karštas maistas pristatomas termosais iš artimiausių mokyklų. Visos Kauno rajono mokyklų valgyklos priskiriamos vidutinei rizikos grupei. Mokyklų, kuriose maistas tvarkomas netinkamose patalpose ir būtų reikalingas skubus patalpų remontas, nėra. Smulkius trūkumus pašalinti pavesta Vandžiogalos, Garliavos J.Lukšos, Neveronių gimnazijoms, Zapyškio, Ežerėlio, Šlienavos pagrindinėms mokykloms, Kačerginės daugiafunkciam centrui.

Permainas pajuto Noreikiškių lopšelio-darželio "Ąžuolėlis" padalinį Akademijos miestelyje lankantys darželinukai: rugsėjo pradžioje čia atidaryta nauja moderni virtuvė. Anksčiau maistas į čia buvo pristatomas termosais. Kauno rajone net dvylika mokyklų turi ypač modernius maisto tvarkymo skyrius: Ringaudų pradinė mokykla, Garliavos A.Mitkaus, Batniavos ir Lapių pagrindinės mokyklos, Neveronių, Babtų, Garliavos Jonučių, Garliavos J.Lukšos, Raudondvario, Domeikavos gimnazijos, Mastaičių skyrius, Kačerginės daugiafunkcis centras.

Nauji kokybiški valgiaraščiai

Didžiausi teigiami pokyčiai šiais mokslo metais pastebėti Domeikavos gimnazijoje (atlikti kapitaliniai valgyklos salės remonto darbai), Karmėlavos gimnazijoje (sudarytos naujos higieniškos sąlygos plauti rankas, atliktas kapitalinis gamybinių patalpų remontas), Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijoje (atnaujinta technologinė įranga ir gamybinis inventorius, vietoje pradėtos kepti šviežios bandelės, įrengtas salotų baras, pradėtos spausti natūralios sultys, įdiegtas elektroninis meniu), Vandžiogalos gimnazijoje (nupirkti visi nauji salės baldai).

Mokyklose parengti nauji kokybiški valgiaraščiai: didžioji dalis mokyklų juos sudarė pagal naujus receptūrų pavyzdžius, skelbiamus interneto svetainėje www.smlpc.lt, arba pagal naujų leidinių, suderintų su LR sveikatos apsaugos ministerija, rekomendacijas. Kai kurios mokyklos sukūrė savo originalius valgiaraščius ir suderino juos nustatyta tvarka. Patiekalų kokybės, technologinių aprašymų, receptūrų pažeidimų mokyklose nenustatyta.

Gamina laikantis reikalavimų

Maisto produktų kokybė, cukraus ir druskos kiekis maiste beveik visose mokyklose atitiko keliamus reikalavimus. Vienoje mokykloje pastebėti vaikų mitybai nerekomenduojami maisto produktai, kitoje – tirtame nemokamo maitinimo pietų davinio mėginyje nustatyta energinė vertė buvo mažesnė, negu deklaruoja gamintojas. Maisto produktų su vaikų mitybai draudžiamais priedais (dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais) nepastebėta. Aštuonios mokyklos mokiniams maitinti naudoja tiesiai iš ūkininkų gautas daržoves.

Kauno rajono mokyklos, kuriose yra ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo grupės ar pradinės klasės, atnaujino ES finansuojamos programos "Pienas vaikams" vykdymą – nustatyta tvarka vaikams nemokamai pateikiamas ekologiškas pienas, jogurtas arba šviežias sūris. Nuo lapkričio 1 d. bus atnaujinta ir ES finansuojama programa "Vaisiai mokykloms" – nemokamai tiekiami ekologiški lietuviški vaisiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų