Pereiti į pagrindinį turinį

Nutemptų automobilių kauniečiai net nepasigenda

2023-08-17 06:40

Kaune daugiabučių namų kiemai valomi nuo trūnijančių ir nebenaudojamų automobilių. Savivaldybės atstovai transporto priemones nutempia, tačiau retas pasigenda tokio turto.

Įvairovė: iš kiemų nutempiami įvairių markių seni automobiliai. Įvairovė: iš kiemų nutempiami įvairių markių seni automobiliai. Įvairovė: iš kiemų nutempiami įvairių markių seni automobiliai.

Tendencijos – panašios

Prieš keletą metų Kauno miesto savivaldybė pradėjo registruoti kiemuose, parduotuvių aikštelėse ar kitose viešose vietose paliktus senus ir neprižiūrimus automobilius, kurie ne tik užima stovėjimo vietas, bet ir teršia aplinką. Jei nepavyksta nustatyti tokių automobilių savininkų, transporto priemonės nutempiamos.

„Šiais metais iš bendrojo naudojimo teritorijų priverstinai nutempta vienuolika transporto priemonių. Pernai tokiu pačiu laikotarpiu priverstinai buvo nutempta trylika“, – pasakojo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis.

Per kelerius metus nutemptų automobilių visame mieste buvo daugiau nei 0,5 tūkst. Vis dėlto labai retai pasitaiko, kad tokio turto pasigestų šeimininkai.

„2022-aisiais į Viešosios tvarkos skyrių kreipėsi trys savininkai dėl priverstinai nuvežtų transporto priemonių grąžinimo. Šiemet dar niekas nesikreipė“, – pastebėjo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Jis aiškino, jei transporto priemonė buvo nutempta, jos šeimininkas turi kreiptis Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių dėl automobilio grąžinimo. Asmuo turi pateikti dokumentus, įrodančius, kad transporto priemonė yra jo nuosavybė. Be to, jam taikoma administracinė atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 414 straipsnį (neeksploatuojamų ir negalimų eksploatuoti transporto priemonių laikymas bendrojo naudojimo vietos).

„Taip pat savininkas turi atlyginti žalą savivaldybei, kurią sudaro nutempimo paslaugos ir antstolės darbo užmokestis“, – apie tai, kad nutempto turto susigrąžinimas šeimininkams kainuoja, kalbėjo specialistas.

Saugoma: į Islandijos plente esančią aikštelę nutemptą automobilį galima atgauti per metus. (Kauno miesto savivaldybės nuotr.)

Automobilių įvairovė

Savivaldybės specialistai neturi statistikos, kokių markių  automobiliai dažniausiai praranda šeimininkus ir tampa metalo laužu po gyventojų langais, tačiau aikštelėse, kuriose atsiduria nutempti automobiliai, matyti, kad čia patenka įvairių transporto priemonių. Dažnai jos jau gerokai aplamdytos, nusėtos rūdžių dėmėmis.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai iš nenaudojamų automobilių teka įvairūs tepalai, kiti skysčiai, kurie geriasi į gruntą. Taip pat būna automobilių ir su išdaužytais langais ar žibintais, nuleistomis padangomis ar nuo saulės išblukusiomis kėbulo spalvomis.

„Priverstinai nutemptų transporto priemonių markės mes neišsiskiriame. Tokios statistikos neturime. Vis dėlto pastebime, kad daugiausia priverstinai nutemptų transporto priemonių yra iš Gričiupio, Petrašiūnų ir Dainavos mikrorajonų“, – aiškino G. Gatulis.

Pasak Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo, jei transporto priemonės savininkas neatsiranda, automobilis nutempiamas ir saugomas aikštelėje metus. Jei ir tada niekas nepasigenda automobilio, jis  utilizuojamas. „Savivaldybė už šią veiklą pinigų negauna“, – pridūrė pašnekovas.

Kokia galioja tvarka?

Jei kieme ar aikštelėje ilgą laiką stovi nenaudojamas automobilis, neturintis valstybinių numerių, galiojančios techninės apžiūros ar draudimo, gyventojai dėl tokios transporto priemonės pašalinimo gali kreiptis į Viešosios tvarkos skyrių. Tačiau užtrunka, kol automobilis realiai išvežamas ir taip atlaisvinama vieta.

11 – tiek šiais metais iš bendrojo naudojimo teritorijų priverstinai nutempta transporto priemonių.

G. Gatulis aiškino, kad pagal Lietuvos Respublikos civilinį kodeksą bešeimininkiu laikomas daiktas, kuris neturi savininko arba kurio savininkas nežinomas.

„Pagal nustatytą tvarką informuojama seniūnija, kurios teritorijoje buvo laikoma ir priverstinai nuvežta neeksploatuojama transporto priemonė, siekiant užtikrinti ne mažiau kaip 6 mėnesių informacijos skelbimą informaciniuose stenduose, interneto svetainėje, kviečiant atsiliepti savininkus ir asmenis, turinčius turtinių teisių į šį turtą. Taip pat šešis mėnesius informacija skelbiama savivaldybės interneto svetainėje, kviečiant atsiliepti savininkus ir asmenis, turinčius turtinių teisių į šį turtą“, – apie privalomas identifikuoto bešeimininkio turto savininkų paieškas kalbėjo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Prieš nutempiant transporto priemonę ant jos paliekamas informacinis pranešimas, kad transporto priemonę per vieną mėnesį šeimininkas turi pašalinti. Jei šeimininkas neatsiliepia ir nepašalina, neeksploatuojamą transporto priemonę perima savivaldybė. Automobilis priverstinai nuvežamas ir saugomas, kol atsiras savininkas arba teismas priims sprendimą dėl jo pripažinimo bešeimininkiu turtu.

„Per dvylika mėnesių nuo priverstinio transporto priemonės nutempimo savininkas turi teisę kreiptis dėl transporto priemonės grąžinimo“, – terminą, per kurį galima atsiimti automobilį, sumokėti baudas ir nutempimo mokesčius, įvardijo G. Gatulis.

Transporto priemonės saugomos aikštelėje Islandijos pl. 203, Kaune.

Apie apleistus ir tik vietą užimančius automobilius gyventojai gali pranešti tel. (8 37) 222 530 arba e. paštu [email protected].

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų