Pereiti į pagrindinį turinį

Oficialu: Lengvosios atletikos maniežui suteiktas V. Adamkaus vardas

2024-07-19 00:35

Liepos 9-ąją Kauno miesto taryba pritarė naujai statomam Lengvosios atletikos maniežui suteikti prezidento Valdo Adamkaus vardą. Pasak miesto atstovų, tai leis pažymėti prezidento indėlį į šalies sportą.

Valdas Adamkus

Projekto rengėjai kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupę, kad Perkūno al. 5 esantis naujasis maniežas būtų pavadintas prezidento V. Adamkaus vardu.

Pasak rengėjų, prezidentas yra Kauno garbės pilietis, o jo veikla bei nuopelnai Kaunui ir Lietuvai yra verti aukščiausio įvertinimo, todėl maniežui suteikti jo vardą yra tinkamas pavyzdys, kaip atiduoti pagarbą už jo darbus.

„V. Adamkus aktyviai dalyvavo lietuvių išeivijos visuomeninėje ir politinėje veikloje, buvo aktyvus sporto renginių dalyvis ir organizatorius. 1948 metais Vokietijoje vykusioje Pavergtųjų tautų olimpiadoje lengvosios atletikos rungtyse laimėjo du aukso ir du sidabro medalius. Buvo Vyriausiojo fizinio auklėjimo ir sporto komiteto generaliniu sekretoriumi ir pirmininku“, – rašoma sprendimo projekte.

V. Adamkus aktyviai dalyvavo lietuvių išeivijos visuomeninėje ir politinėje veikloje, buvo aktyvus sporto renginių dalyvis ir organizatorius.

Taip pat aiškinamajame rašte įvardyti ir kiti prezidento nuopelnai sportui. Štai 1951 m. V. Adamkus įsteigė JAV lietuvių akademinį sporto klubą „Lituanica“. 1983 m. ėjo Pasaulio lietuvių žaidynių organizacinio komiteto pirmininko pareigas. 1988 m. jam suteiktas Tarptautinis gamtosauginis apdovanojimas už išskirtinius nuopelnus tarptautinėje arenoje. Apdovanotas JAV aplinkos apsaugos agentūros Aukso medaliu bei JAV Prezidento apdovanojimu už pasižymėjimą tarnyboje.

Be to, V. Adamkus yra Vilniaus universiteto (1989 m.), Indianos valstijos Šv. Juozapo koledžo (JAV, 1991 m.), Nortvesterno universiteto (JAV, 1994 m.), Kauno technologijos universiteto (1998 m.), Amerikos katalikiškojo universiteto (JAV, 1998 m.), Lietuvos žemės ūkio universiteto (1999 m.), Ilinojaus Technologijos instituto (1999 m.), Čikagos De Paul universiteto (JAV, 2001 m.), Lietuvos Teisės universiteto (2001 m.) ir Vytauto Didžiojo universiteto (2002 m.) garbės daktaras bei Astanos universiteto (Kazachstanas, 2000 m.) garbės profesorius.

Kauno taryba šiam klausimui pritarė bendru sutarimu.