Pereiti į pagrindinį turinį

Praeities žvalgo išgyvenimo patarimai: transportas evakuacijai

2020-05-06 08:06 diena.lt inf.

Ekstremalių kelionių organizatorius Šarūnas Jasiukevičius, Praeities žvalgas, šįkart apžvelgs transportą, kuris yra tinkamiausias krizinės situacijos metu prireikus evakuotis.

Redakcijos montažas

Pagrindinis patarimas – kas bebūtų, protingiausia yra evakuotis iš vietos, kurioje vyksta neramumai. Pasilikti verta tik tuo atveju, jeigu tikrai nėra galimybės, kur dėtis arba neramumai yra visame pasaulyje ir bėgti tiesiog nėra galimybės.

Visada geriau rinktis vietą, kuri yra kuo toliau nuo žmonių ir nuošaliau – kaimas, miškas yra geriausios vietos. Tačiau reikia turėti omenyje, kad vis tiek anksčiau ar vėliau jus suras. Jeigu iki jūsų vietos yra takelis – kažkas vis tiek jus ras. Bunkerio įsirenginėti neverta, nes turint laiko ar daug žmonių, bet kokį bunkerį galima atverti – uždūminti, užpilti vandeniu, susprogdinti. Vis tiek į jį anksčiau ar vėliau galima patekti.

Suiručių metu miestuose paprastai būna daug banditizmo, marodieriavimo, prievartavimų ir žudymų, nes tuo metu žmonių yra daug, resursų mažai, visiems visko neužtenka, todėl tenka vieniems iš kitų atiminėti. Kaimuose – paprasčiau. Ten daugiau resursų ir mažiau žmonių.

Tik nedidelės bendruomenės turi galimybę išgyventi ir ne tik aprūpinti save resursais, bet ir juos apsaugoti.

Aktyvios ir pasyvios saugos priemonės

Taikos metu lengviau praeiti pro aktyvias saugos priemones, t. y. pro žmones, saugančius teritoriją. Pro pasyvias saugos priemones praeiti sunkiau, nes jas pergudrauti – sudėtingiau. Krizinės situacijos metu aktyvi apsauga yra efektyvesnė. Kad ir kiek turėtumėte spygliuotos vielos, griovių, bunkerių, betono virš savęs ir aplink save – vis tiek anksčiau ar vėliau įveikti galima viską. Todėl geriausias būdas apsisaugoti – organizuoti saugos bendruomenes, patruliavimą. Tik nedidelės bendruomenės turi galimybę išgyventi ir ne tik aprūpinti save resursais, bet ir juos apsaugoti. 

Pamirškite fantazijas, kad jūs išeisite į mišką ir gyvensite iš gamtos. Manau, kad Bieras Gryllsas neišgyventų gamtoje ilgiau nei dvi savaites vien tik rengdamasis ruonių kailiais ir gerdamas savo šlapimą. Tai yra nerealu, nes anksčiau ar vėliau kažkas baigsis, atsiras traumų, sveikatos problemų, baigsis maistas, negalėsite jo susimedžioti. Todėl visada lengviau ir geriau yra išgyventi nedidelėje bendruomenėje. Jeigu turite galimybę – nedidelis kaimas, aptverta vieta, gyvuliai, daržas – tai yra patogu ir saugu. Vandens visada yra, turėkite saulės baterijas ir t. t.

Transportas evakuacijai

Esu matęs kelis vaizdo įrašus, nuotraukų galerijas apie žiauriai kietai parengtas mašinas pabėgimui X dienai, kai bus tikrai labai blogai. Paskaitinėju karo istoriją, žmonių prisiminimus, atsiliepimus. Turiu pažįstamų Ukrainos rytuose, kur dar ir dabar vyksta karinis konfliktas, taip pat važinėja transportas. Žinokit, visos tos kietos mašinos tik pritraukia dėmesį. Retas atvejis, kad jums teks važiuoti bekele, gyventi ten, kur nėra civilizacijos. Tokia mašina jūs tik atkreipsite dėmesį į save ir tikrai atsiras žmonių, kurie bus pasiruošę geriau, jų bus daugiau, bus ginkluoti geriau ir jiems patiks jūsų mašina. Ir visi prabangūs, dideli ir brangūs visureigiai keliauja į tų žmonių rankas, kurie organizuojasi grupuotes, grupinę gynybą, grupinį puolimą ir bendruomenes.

Visi žmonės, kurie gyvena Rytų Ukrainoje, ir kurie turėjo prisipirkę prabangių visureigių „Toyota Land Cruiser“, G klasės „Mercedes-Benz“, visas tas mašinas jie atidavė ginkluotiems žmonėms ir dabar vaikšto pėsčiomis arba važinėja su senomis „Ladomis“. 

Mano patarimas – nedarykite iš mašinų monstrų, nekelkite važiuoklių, nedarykite lempų, šviestuvų, didelių ratų ir pan. Jokiais būdais nedažykite mašinų maskuojančiomis spalvomis, nedarykite nieko, kas atkreipia dėmesį ar yra nors kiek panašu į kariuomenę. Kriziniu atveju, norint saugiai keliauti ir važiuoti, jums reikia jokiais būdais neatkreipti į save dėmesio.

Koks transportas atkreipia į save mažiausiai dėmesio?

Dujomis varomas automobilis, jeigu jis neturi alternatyvaus kuro, ilgai nevažiuos.

Geriausia mašina – sidabrinė, universalas, dyzelis. Galbūt šiek tiek senesnis, nei mūsų visas Lietuvos transporto parkas. Vadinasi, mašina turi būti truputį prastesnė nei dauguma kitų automobilių. Į tokias mašinas niekas nekreipia dėmesio, niekas į jas nežiūri. O jeigu ta mašina dar yra ir aprūdijusi ir / ar apdaužyta, su išmušta lempa – tokia mašina tikrai niekam nebus įdomi.

Bet tokia mašina gali turėti galingesnį variklį nei vidutinišką ir keturių varomųjų ratų pavarą. Rinkdamiesi kurą atsižvelkite į tai, kokias atsargas turite – jeigu generatorius dyzelinis, tuomet ir automobilis dyzelinis arba jeigu jūsų automobilis benzininis, tuomet ir generatorius turėtų būtų benzininis. Pamirškite dujomis varomus automobilius. Krizinėse situacijose lengviausia gauti benzino arba dyzelino. Didžioji dauguma karinės technikos yra varoma benzinu, todėl jo galima išsimainyti, gauti iš kareivių, pavogti ar kažkaip kitaip prasimanyti.

Dujomis varomas automobilis, jeigu jis neturi alternatyvaus kuro, ilgai nevažiuos. Konfliktinėse situacijose greičiausiai baigiasi dujos, nes jų paprasčiausiai niekas nepristato. Dujų ir degalinėse būna mažiau – dujų talpyklos yra mažesnės nei kuro talpyklos. Taip pat būna bent dviejų, trijų rūšių benzino, dyzelinas – vasarinis, žieminis, todėl tokio kuro daugiau šansų gauti.

Taigi, automobilis turėtų būtų varomas benzinu arba dyzeliu, universalas, baltas arba sidabrinis, aprūdijęs, kuo negražesnis, jeigu suskilęs stiklas – gerai, išdužusi lempa (ypač galinė) – gerai, kai stabdote, visiškai nereikia, kad matytųsi, kada stabdote, svarbu, kad kelias būtų apšviestas. Tokių šlykščių mašinų niekas nestabdys ir nenorės iš jūsų atimti. Jeigu norėsite apvažiuoti užkardas ar barikadas – keturi varomi ratai jums puikiai tiks. Dauguma miško takelių Lietuvoje yra tokie, kad jums neprireiks didelio visureigio. Jeigu specialiai nelįsite – viskas bus gerai.

Neturėkite jokių šarvuotų mašinų – jas irgi atims. Vienintelė galimybė, kurią galite padaryti, į savo automobilio (sidabrinio, universalo, dyzelio) dureles, nuėmę apdailą pripūsti „Makroflex“ putų. Jos apsaugo nuo pistoleto šovinių, „sumuštinis“ skarda-putos-skarda / plastiko apdaila sulaiko negalingo pistoleto kulkas. Žinoma, jeigu turite automobilį su dvigubais stiklais, jis irgi tiks, bet jie dažniausiai būna sunkūs.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų