Pereiti į pagrindinį turinį

Profesinis mokymas vėl tampa populiarus

2013-12-20 16:10
R.Šeštokas (kairėje) ir A.Stankevičius įsitikinę, kad profesinis rengimas svarbus mažinant nedarbą ir tenkinant verslo poreikius

Kauno socialinių paslaugų ir statybų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro (PRC) vadovas Ričardas Šeštokas ir švietimo ir mokslo ministro patarėjas Andrius Stankevičius penktadienį surengtame Nacionaliniame profesinių mokyklų socialinio slaugytojo specialybės mokinių meistriškumo konkurse akcentavo, kad profesinis mokymas šiuo metu vėl atgauna prestižą, jį renkasi vis daugiau jaunimo.

Ateina ir iš aukštųjų mokyklų

Nacionaliniame profesinių mokyklų socialinio slaugytojo specialybės mokinių meistriškumo konkurso atidarymo metu savo sveikinimo kalboje A.Stankevičiaus pastebėjo, kad šiuo metu žmonės vis labiau supranta profesijos, amato svarbą. „Pastebime tendenciją, kad į profesinio rengimo mokyklas įgyti amato ateina netgi aukštąjį išsilavinimą įgiję žmones“, – teigė jis.

Pernai į Kauno PRC įstojo 1080, o šiemet jau beveik 1,5 tūkst. jaunuolių. „Tai rodo, kad žmonėms reikia amato, be jo netoli nueisi. Tam tikru laiku valdžia nekreipė pakankamo dėmesio į profesinį mokymą, todėl šiandien labai trūksta kai kurių sričių specialistų. Dėl to vyksta savaiminis procesas, kai atsigręžiama į profesinį mokymą“, – kalbėjo A.Stankevičius.

Kauno PRC direktorius R.Šeštokas irgi tvirtino, kad profesinis rengimas kasmet vis labiau populiarėja. Šioje mokykloje mokosi 1328 moksleiviai. Jie mokomi pagal 30 pirminio profesinio rengimo ir 38 tęstinio (suaugusių) mokymo programas.

„Parengėme dar keturias specialybių programas: pas mus bus galima įgyti šiuo metu labai reikalingas kultūros paveldo statinių sienų, grindų, medienos, stogų tvarkymo specialybes“, – sakė R.Šeštokas.

Populiarėja socialinė slauga

Tarp populiariausių Kauno PRC specialybių yra ir socialinė slauga. „2008 m. išleidome 14 socialinių slaugytojų, 2011 m. –  60, o 2015 m. planuojame išleisti net 204 specialistus“, – teigė jis.

Penktadienį į Kauno PRC susirinko būsimos socialinės slaugos specialistės iš visų mokyklų, kur rengiami šios srities specialistai: Alytaus profesinio rengimo centro, Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokyklos, Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro.

Pasak R.Šeštoko, būsimos socialinės slaugytojos turi visus Europos standartus atitinkančią parengimo bazę. Tam daug pagelbėjo parengti projektai gauti paramą iš ES fondų.

„Moksleivėms sudaromos sąlygos atlikti praktiką Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje. Ten jie įgyja patirties geriausiose šios šalies ligoninėse“, – sakė R.Šeštokas.

Kauno PRC įsigijo metodinės literatūros ir vokiečių bei anglų kalbomis, kad slaugytojos galėtų lengvai pritaikyti įgytus įgūdžius ir kitose šalyse. Šiuo metu Europoje šios srities darbuotojų reikia vis daugiau. Pavyzdžiui, Vokietijoje trūksta 21 tūkst. šios srities specialistų. 

Rungėsi būsimos slaugytojos

R.Šeštokas pasakojo, kad penktadienį surengtas Nacionaliniame profesinių mokyklų socialinio slaugytojo specialybės mokinių meistriškumo konkursas padėjo mokykloms pasikeisti patirtimi, informacija. „Jauni žmonės tokiuose renginiuose gauna naujų įgūdžių, bendros kompetencijos žinių, mokosi įveikti jaudulį, išreikšti save“,– teigė R.Šeštokas, kuris buvo šio konkurso iniciatorius.

Moksleivės rungėsi teorinėmis žiniomis ir praktiniais įgūdžiais. Konkurse geriausias profesines žinias pademonstravo ir pirmą vietą užėmė Toma Miliūnaitė iš Kauno PRC.

„Slaugos mokausi keturis mėnesius. Šia specialybe susidomėjau dar 10 klasėje, – pasakojo 19 metų amžiaus T.Miliūnaitė. – Noriu padėti kitiems žmonėms, todėl ir pabaigus mokslus toliau domėsiuosi šia sritimi.“

Antrą vietą užėmė Virginija Vervečkaitė iš Alytaus profesinio rengimo centro, trečią – Violeta Petkevič iš Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro.

Sėkminga plėtra

Siekiant tobulinti profesinį mokymą Lietuvoje 2006 m. buvo pradėtas renovuoti Kauno PRC Kauno Statybos sektorinio praktinio mokymo centras R.Kalantos g. 80. Šios mokymo bazės atnaujinimas bus labai naudingas ne tik jaunimui, bet ir suaugusiems asmenims iš visos Lietuvos, kurie galės naudoti pačias naujausias ir moderniausias mokslo technologijas.

Planuojama, kad pačios moderniausios centro mokslo bazės pristatymas bus surengtas 2014 m. birželio 30 d. Jis atidaromas kaip tik tuo metu, kai profesinių specialybių plėtrai bus skiriamas itin didelis dėmesys.

Kauno Statybinis sektorinis praktinio mokymo centras rekonstruojamas įsisavinant ES regiono plėtros fondo ir Lietuvos lėšas.

Kauno PRC jaunimui patraukli ir neformaliuoju ugdymu. „Pas mus treniruojasi imtynių, krepšinio, tinklinio, neįgaliųjų Kauno PRC sporto klubo komandos. Jos dalyvauja ne tik šalies, bet ir tarptautinėse varžybose“, – pasakojo R.Šeštokas.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų