Pereiti į pagrindinį turinį

Restauratoriai Kaune ėmėsi itin reto juodai dažyto altoriaus

Restauratoriai Kaune ėmėsi itin reto juodai dažyto altoriaus
Restauratoriai Kaune ėmėsi itin reto juodai dažyto altoriaus / Artūro Morozovo nuotr.

Šventojo Jurgio Kankinio bažnyčioje Kaune restauratoriai atkuria vieną iš aštuonių čia įrengtų altorių. Pasak specialistų, juodai dažytas altorius itin retas Lietuvos bažnyčiose.

Kaip praneša LRT televizijos laida „Panorama“, prieš tris savaites bažnyčioje pradėję dirbti restauratoriai sako, jų laukia kelerių metų darbas – septyniolikto amžiaus pabaigoje įrengtą šventos Onos altorių dengia du dažų sluoksniai. Jis puošnus – juodai dažytas altorius auksuotas.

„Altorius yra visas vaškuotas ir mes atidengiame. Kokia altoriaus būklė? Iš pradžių mums reikėjo jį ir tvirtinti, nes yra gana aplūžęs, dar trūksta daug skulptūrų, jos išvežtos į muziejų, tai irgi bandysime atgauti, restauruoti“, – sako restauratorė Jolanta Skrinskaitė.

Architektai pastebi – juodas altorius itin retas. Iš viso maldos namuose yra aštuoni altoriai, du, įrengti aštuonioliktame amžiuje, dingę.

„Šoniniai altoriai buvo auksuoti, pagrindinis sidabruotas, su puošyba ir tai turėjo bent tiems laikams begalinį įspūdį ir tokios prabangos ir galų gale tokio susikaupimo, visai kita emocija negu dabar įprasta bažnyčiose šviesūs tokie, pasteliniai altoriai“, – sako architektė Asta Prikockienė.

Altoriaus restauraciją remia Lietuvos medikai, broliai pranciškonai sako, jį papuoš neseniai iš Kauno katedros bažnyčiai grąžintas stebuklingasis Švenčiausiosios Mergelės Marijos Maloningosios Motinos paveikslas.

Pasak Kauno Šventojo Jurgio konvento gvardijono, artimiausias darbas – atidengti sovietmečiu užmūrytus bažnyčios langus.

„Langų dar yra likę septyniolika, kuriuos reikia tvarkyti, restauruoti, atnaujinti ir tikimės, su Dievo pagalba ir gerų žmonių valia, jų pagalba juos visus atstatyti“, – sako Kauno Šv. Jurgio konvento gvardijonas Paulius Saulius Bytautas.

Šv. Jurgio kankinio bažnyčia ir vienuolynas pradėti tvarkyti prieš kelerius metus. Maldos namai itin stipriai suniokoti sovietmečiu – penkioliktame amžiuje pastatytame vienuolyne veikė medicinos mokykla, o bažnyčia paversta vaistų sandėliu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų