Pereiti į pagrindinį turinį

Rikio gyvenimo viražai

2017-04-21 18:00

Ankstesniame "Augintinio dienos" numeryje rašėme apie Marvelėje netinkamai laikytą šunį vardu Rikis. Pažeidimus nustatę Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai įspėjo šeimininkę ir nustatė terminą jiems pašalinti. Deja.

Prirakintas trumpa grandine

Kauno VMVT specialistams lankantis Marvelėje pirmą kartą, buvo nustatyta, kad šuns savininkė Jadvyga Radišauskienė laiko Rikį pririšusi prie per trumpos grandinės, šuo neturi dubenėlio su vandeniu, gyvūnas neskiepytas. Tai, kaip konstatavo Kauno VMVT viršininko pavaduotojas, – valstybinis veterinarijos inspektorius Linijus Valiuška, aiškūs Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pažeidimai. Į specialisto klausimą, kodėl J. Radišauskienė taip sutrumpinusi grandinę (šuniui buvo smarkiai apribota judėjimo laisvė), gyvūno šeimininkė paaiškino: todėl, kad šuo kasa duobes šalia esančiame darželyje.

J. Radišauskienei buvo nurodyta pailginti šuns grandinę, padėti jam indą su vandeniu, per dešimt dienų pateikti gyvūnų skiepų dokumentus į Kauno VMVT. Deja. Moteriškė nieko, ko buvo ne kartą mandagiai telefonu prašyta, nepadarė.

Šuo – keršto įrankis

"Ji mums tik žadėdavo ir žadėdavo. Sakė, atvažiuos sūnus ir pagerins šuns gyvenimo sąlygas, perkėlęs gyvūną į sodą, bet pažadai taip ir liko pažadais, nes J. Radišauskienė neleido sūnui to padaryti. Tuomet nutarėme dar kartą nuvykti pas moteriškę ir mėginti vietoje išspręsti šuns laikymo problemą", – pasakojo L. Valiuška.

Ji mums tik žadėdavo ir žadėdavo. Sakė, atvažiuos sūnus ir pagerins šuns gyvenimo sąlygas, perkėlęs gyvūną į sodą, bet pažadai taip ir liko pažadais.

Kartu su Kauno VMVT vyriausiuoju specialistu Giedriumi Babrausku ir L. Valiuška į Marvelę važiavo ir "Kauno dienos" atstovai. Nuvykę į vietą, šunį radome ne paslėptame nuo žmonių akių užkaboryje, kur jį laikydavo J. Radišauskienė, o pririštą ilga grandine kieme, prie pietinės ūkinio pastato pusės. Keturkojis smagiai sukiojosi po pavasarinę pievą. Pasirodo, J. Radišauskienės kaimynė Nijolė Burienė, labai mylinti gyvūnus ir nerimaujanti dėl itin prastų jo laikymo sąlygų, perkėlė Rikį į savo teritoriją, kad jis galėtų laisvai palakstyti, lakti iki soties vandens. Tai labai nepatiko J. Radišauskienei, konfliktuojančiai ne tik su N. Buriene. Rikio šeimininkė komisijai pareiškė, kad geriau Rikį užmigdytų, nei atiduotų jį N. Burienei. Mat pastaroji pasisiūlė auginti šį užguitą, bet ją labai mylintį šunelį.

Rikis laimėjo

Klausantis J. Radišauskienės kalbų, visiems atvažiavusiems susidarė įspūdis, kad jai visiškai nerūpi Rikio likimas. Svarbu tik, kad jis nebūtų atiduotas N. Burienei, kurios ji labai nekenčia. Tad šunelis tapo tarpusavyje nesutariančių kaimynių įkaitu, kurį Kauno VMVT specialistai vis vien nusprendė vaduoti.

Siekdami užtikrinti šuns gerovę ir saugumą, Kauno VMVT kreipėsi į "Lesę", kad ši paimtų laikinai globai nelaimingą keturkojį įkaitą, kol jam bus surasti nauji šeimininkai. Netrukus atvyko pati "Lesės" vadovė Eglė Baležentienė ir išsivežė Rikį į saugius namus, kur šunelis bus paskiepytas ir paženklintas poodine mikroschema. Po poros savaičių į redakciją paskambinusi Nijolė Burienė džiugiu balsu pranešė, kad ji lankė Rikį "Lesėje" ir, oficialiai tapusi paskiepyto ir paženklinto šunelio šeimininkė, pasiėmė jį iš prieglaudos.

"Dėkoju Kauno VMVT, "Lesei" ir "Kauno dienai", išvadavusiems Rikį. Tikiu, kad mes su juo būsime laimingi", – sakė N.Burienė. Palinkėkime sėkmės šiai atkakliai moteriai ir Rikiui, pradėjusiam naują gyvenimo etapą.