Pereiti į pagrindinį turinį

Šalies, Kauno ir tautinių tradicijų ambasadorės (Metų kaunietės rinkimai)

2020-01-30 03:00 diena.lt inf.

Vienos pretendenčių į Metų kaunietės titulą, kurias plačiau pristatysime šiandien, pastangomis Kauną atranda patys kauniečiai ir kitur gyvenantys tautiečiai bei užsieniečiai, o antroji savo darbais puoselėja tautines tradicijas, jas pritaikydama ir tradiciškai, ir šiuolaikiškai.

Aurelija Gražina Rukšaitė (dešinėje) ir Inga Pažereckaitė-Kalėdienė (kairėje)
Aurelija Gražina Rukšaitė (dešinėje) ir Inga Pažereckaitė-Kalėdienė (kairėje) / Laimio Steponavičiaus, asmeninio archyvo nuotr.

2. AURELIJA GRAŽINA RUKŠAITĖ – audėja, už įspūdingus juostų kilimus pernai pelniusi "Aukso vainiko" apdovanojimą. Ji jau tris dešimtmečius puoselėja tautines tradicijas, kurios atsispindi jos kuriamuose taikomojo meno kūriniuose.

"Ar įsivardiju save kaip tautodailės ambasadorę? Nemėgstu švaistytis pareiškimais, pasakymais, klijuoti sau etikečių. Jau vien tai, kad aš darau, vadinasi tradicijas perduodu, saugau. Mano darbai, pavyzdžiui, drabužiai su juostom, autentiškais ženklais pasklidę po visą pasaulį. Ir visa tai be jokio didelio užsibrėžimo būti ambasadore", – kalbėjo tautodailininkė.

Ji teigė sunkiai suskaičiuosianti, kiek per gyvenimą juostų, kilimų yra priaudusi, drabužių prisiuvusi. "Man labai patinka tradicijas šiuolaikiniuose dalykuose pritaikyti: diržus, apyrankes su tradiciniais ženklais, kad tradiciniai raštai būtų naudojami, o ne gulėtų skryniose", – akcentavo A.G.Rukšaitė.

Puoselėti senąjį amatą, menantį net II–III a., ji pradėjo dėl atsitiktinumo, o į jį gilintis pastūmėjo ideologinės priežastys. Gimusiai Sibire, vėliau lituanistikos studijas baigusiai A.G.Rukšaitei buvo sunku įsidarbinti ir dirbti pagal specialybę dėl politinės situacijos, tad ėmė ieškoti saviraiškos, kuri atsvertų jai nepriimtinus dalykus.

Mano darbai, pavyzdžiui, drabužiai su juostom, autentiškais ženklais pasklidę po visą pasaulį. Ir visa tai be jokio didelio užsibrėžimo būti ambasadore.

Jai ir anksčiau labai patiko tradiciniai ženklai ir simboliai, o viena draugė pamokė austi. Patiko. Pradėjo po truputį austi savarankiškai. Vėliau ją paragino austi juostas žymi tautodailininkė. "Atrodė, kad man tai neįgyvendinama, per daug sakralu. Bet ji sakė: tu tik daryk, ir tiek. Taip ir nuėjau į audimą", – prisiminė A.G.Rukšaitė. Šis užsiėmimas, kuriame daug daugiau meno ir polėkio, šiuo metu yra kartu ir darbas, ir laisvalaikio užsiėmimas.

Dieną dirba pagal specialybę M.K.Čiurlionio muziejuje kalbos redaktore – redaguoja tekstus, o grįžusi namo – audžia, kartais iki vėlumos.

11. INGA PAŽERECKAITĖ-KALĖDIENĖ – "Kaunas IN" Turizmo skyriaus vadovė, tikra Kauno ambasadorė, daranti viską, kad į Kauną plūstų turistai.

Keliauti jai patinka tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje, tačiau, kaip pasakoja, visuomet traukė noras tiek į Lietuvą, o labiausiai, žinoma, – į Kauną kviesti turistus, keliautojus iš užsienio ir iš Lietuvos.

"Dar nuostabesnis jausmas ir pasitenkinimas tuo, ką darai, apima tuomet, kai savo pasakojimais, įgyvendinamomis iniciatyvomis, pavyksta nuoširdžiai sudominti turistą, kuris, galbūt, iki tol dar nieko nėra girdėjęs apie Kauną, čia atvykti arba mieste jau esančius turistus įtikinti pasilikti ilgiau nei planavo. Juk Kaunas, išties, turi ką pasiūlyti!" – kalbėjo I.Pažereckaitė-Kalėdienė.

Turizmo srityje ji dirba jau daugiau nei 10 metų. "Ir būtent Kaunas yra tas miestas, kuriame ir kuriam dirbu visus šiuos metus, tačiau naujų atradimų nuolatos nestinga ir man. Kaunas – įvairialypis ir daugiasluoksnis miestas; atrasti, pažinti ir, žinoma, pamilti Kauną, galima per išties skirtingas temas ir istorijas", – dėstė skyriaus vadovė.

Jai pačiai Kaune labiausiai patinka "Kiemo galerija", kurią apibūdina kaip vietą, kuri kas kartą sugeba nustebinti.

Juk Kaunas, išties, turi ką pasiūlyti!

I.Pažereckaitė-Kalėdienė pastebi, kad kauniečiai vis aktyviau keliauja ir po savo miestą, aktyviau lanko renginius, jungiasi prie ekskursijų ir domisi naujienomis. "Tačiau norėčiau, kad kiekvienas kaunietis labai sąžiningai sau atsakytų į vieną klausimą: kuriose Kauno vietose ar muziejuose dar iki šiol nesilankė, arba lankėsi labai seniai? Atsakius sau, metų tikslas, kiekvienam mūsų, galėtų būti kiekvieną savaitgalį ar bent kartą per mėnesį aplankyti naują miesto muziejų, galeriją ar, tiesiog, pasivaikščioti tomis miesto gatvėmis, kuriomis iki šiol dar nebuvo eita", – ragino I.Pažereckaitė-Kalėdienė, atkreipdama dėmesį, kad realių galimybių šiems tikslams įgyvendinti išties yra, pavyzdžiui, nemokami paskutiniai mėnesio sekmadieniai muziejuose, "Kaunas IN" parengti teminiai maršrutai, skirti savarankiškam keliavimui mieste. Tereikia užsukti į turizmo informacijos centrą ir išsirinkti iš beveik dviejų dešimčių skirtingų kelionės temų bei patiems atrasti ir pažinti Kauną.

Pašnekovė priminė, kad kiekvienas iš mūsų esame atsakingi už tai, kokią žinutę skleidžiame ir kokią nuomonę apie miestą, save formuojame. "Kai didžiuojamės savo miestu, visi kartu esame didžiulė galia: esame laimingi, esame aktyvūs, mums rūpi miestas ir visa tai, kas jame vyksta. Būtent tai ir yra geriausias būdas būti savo miesto ambasadoriais – tikėti, didžiuotis savo miestu ir tuo dalytis su kitais", – teigė I.Pažereckaitė-Kalėdienė.


Į kitą etapą pateks dešimt daugiausia skaitytojų palaikymo sulaukusios dalyvės.

Už 20-tuko dalyves balsuoti kviečiame iki vasario 10 d.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: kauno.diena.lt rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Vieną pretendentę į finalinį šešetuką deleguos speciali komisija. Likusios pretendentės bus išrinktos susumavus balsavimo taškus.

Iki vasario 10 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Vasario 12 d. paskelbsime dešimtuką.

Vasario 18 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo vasario 18 d. iki kovo 3 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite Metų kaunietę.

Kovo 4–5 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 6 d. Metų kaunietę paskelbsime šventiniame renginyje.

Rinkimų „Metų kaunietė“ mecenatas: „Vikonda“ (valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė).

Pagrindinis rėmėjas: „Kauno tiltai“.

Rėmėjai: „Volfas Engelman Nealkoholinis“, „Denticija“, SDG.

Partneriai: „Clinic / DPC“, „East Island“, „Jaukūs namai“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų