Pereiti į pagrindinį turinį

Santuokos ceremonijos grįžta į Kauno rotušę: kol kas – tik pagal specialią tvarką

2024-08-20 08:41 diena.lt inf.

Prieš daugiau nei mėnesį po rekonstrukcijos duris lankytojams atvėrė Kauno rotušė. Čia atnaujintos erdvės bei Kauno miesto muziejaus ekspozicija. Kol kas santuokos ceremonijos Kauno rotušėje sudaromos tik iš anksto suderinus laiką, tačiau nuo kitų metų vėl vyks įprasta tvarka.

Svarbi informacija

Kauno miesto savivaldybė skelbia, kad po rekonstrukcijos atverta baltąja gulbe tituluojama Rotušė pasiruošusi priimti jaunavedžius, tačiau dar keletą mėnesių iškilmingos santuokos ceremonijos bus sudaromos tik pagal tam tikrą tvarką.

„Norintieji amžiną meilę prisiekti būtent čia, kviečiami kreiptis į savivaldybės Klientų aptarnavimo skyrių el. paštu [email protected]. Specialistai prašymus vertins atsižvelgdami į muziejaus užimtumą bei tuo metu suplanuotus renginius“, – pažymėjo miesto atstovai.

Tačiau tokia tvarka – laikina: „Nuo kitų metų nusistovės senoji tvarka – visos penktadieniams ir šeštadieniams registruotos ceremonijos vyks Rotušėje. Porai pageidaujant, išliks galimybė susituokti K. ir P. Petrauskų namuose, Kauno pilyje ar kitose viešosiose miesto vietose“, – teigė savivaldybė.

Nuo kitų metų nusistovės senoji tvarka – visos penktadieniams ir šeštadieniams registruotos ceremonijos vyks Rotušėje.

Ženklūs pokyčiai

Portalas kauno.diena.lt primena, kad Rotušės rekonstrukcija truko daugiau nei dvejus metus. Tvarkymo darbų metu erdvės pasikeitė neatpažįstamai, atnaujinta ir Kauno miesto muziejaus ekspozicija, pasakojanti senojo ir šiuolaikinio Kauno istoriją.

„Sutarėme sukurti ekspoziciją, kuri būtų verta Kauno, kuri atspindėtų tiek praeitį, tiek dabartį ir ateitį. Rotušė pati taip pat tapo eksponatu, galinčiu pasakoti miesto istoriją. Tačiau Rotušė buvo kone 50 metų neatnaujinta. Susidūrėme su iššūkiais. Reikėjo suderinti Rotušės paveldines savybes su muziejaus veikla. Šiandien pertvarkyta inžinerinė sistema, įrengtas liftas, sutvarkytas apšvietimas, įrengta palėpė, veiks kavinė. Lankytojai tikrai galės džiaugtis ir atnaujinta ekspozicija“, – yra kalbėjęs Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Kauno miesto muziejus pasakos kiekvieno mikrorajono istorijas. Skirtinguose aukštuose įrengti stendai, kuriuose atsispindi tam rajonui būdingi simboliai. Tačiau muziejuje kalba ir daiktai, Kaunui būdingi ritualai ar simboliai.

Muziejaus eksponatai – ne tik istorinės vertybės, kažkada atrasti Kaune, bet taip pat ir įvairios dovanos, mieste kabojusios švieslentės ir pan. Skaičiuojama, kad su skaitmeniniais sprendimais muziejuje yra apie 800 eksponatų. Taip pat veiks skaitmeninis vedlys, kuris leis programėlės pagalba iššaukti audiogidą ar suteikti daugiau informacijos apie tam tikrus eksponatus. Skaitmeninės technologijos leis ir pasivaikščioti po miestą, jame atrasti unikalių Kauno vietų ir apie jas sužinoti įdomių istorijų.

Keitėsi ir erdvės

Pirmame aukšte kiek pakeistos erdvės, grąžinant istorines erdves, taip sumažintos administracijos patalpos, tačiau daugiau erdvės bus lankytojams. Antrame aukšte esanti XIX a. viduryje įrengta salė taip pat užsivilko naują rūbą. Šiek tiek pakoreguotos sienų spalvos, tačiau išliko pagrindinis jos įvaizdis ir reprezentacinė erdvė.

Kilo iššūkių, kaip pritaikyti pastatą taip, kad būtų lengva evakuotis gaisro atveju. Kūrybinių sprendimų pareikalavo ir laiptai, vedantys į palėpę. Pati palėpė iki rekonstrukcijos buvo nenaudojama, tačiau dabar ji apšiltinta, sumontuoti stiklai, tad bus galima išnaudoti erdves miesto poreikiams.

Rotušės atnaujinimo darbai skirstyti į tris etapus. Pirmasis apėmė fasado tvarkymą. Šie darbai kainavo apie 850 tūkst. eurų. Rotušės vidus, rūsiai, palėpė, inžinerinė dalis – apie 4,5 mln. eurų. Ekspozicinė dalis – apie 1,5 mln. eurų. Visi šie darbai finansuoti iš miesto biudžeto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų