Pereiti į pagrindinį turinį

Saulės šeimos medicinos centre – įkurtuvės

2015-02-13 04:34
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

„Pagrindinė mūsų darbo kryptis – tikroji šeimos medicina. Mums rūpi ne tik sergantis, bet ir sveikas žmogus nuo gimimo iki gilios senatvės“, – tokią vizitinę kortelę pristato Saulės šeimos medicinos centro direktorė Audronė Urbonienė.

Persikėlė į naujas patalpas

Pristatyti šios klinikos nereikia, ji kauniečiams žinoma jau seniai, tik dabar vienas jos filialas persikėlė į naują modernios architektūros pastatą Taikos pr. 51a.

Prieš penkiolika metų penki jauni šeimos gydytojai Birželio 23-iosios g., prie Saulės vaistinės, įkūrę vieną pirmųjų privačių klinikų Kaune rizikavo, bet profesionalumas ir meilė ligoniams davė puikių rezultatų. Šiandien klinika išaugusi į tris padalinius, kiti du yra K.Baršausko ir Partizanų g. Iš viso klinikoje dirba daugiau nei 60 darbuotojų, iš jų 16 – šeimos gydytojai, prie jų prisirašę 17 tūkst. pacientų.

Pirmaisiais klinikos darbo metais gydytojai turėjo 2 tūkst. pacientų ir pirmąjį atlyginimą gavo po aštuonių mėnesių. Nepaisant to, medikai degė pasiryžimu įgyvendinti tai, kas yra ir tikroji šeimos medicina. Ir šiandien jie nenori būti ir nėra vien siuntimų ir receptų rašytojais. Net slaugytojoms Saulės šeimos medicinos centre patikėta labai daug funkcijų ir jas šios specialistės profesionaliai atlieka. Gydytojams lieka daugiau laiko išanalizuoti kiekvieno paciento negalavimus ir jam padėti.

Problemos verčia tobulėti

„Mes atliekame maksimaliai viską, kas mums pavesta pagal mūsų kompetenciją. Pacientų sveikatos labui galime padaryti labai daug“, – sako direktorė A.Urbonienė, dirbanti ir šeimos gydytoja.

Šioje klinikoje nėra antrojo lygio specialistų. Darbuotojų tikslas – ne daugiau uždirbti, o kuo geriau atlikti šeimos gydytojo darbą. Saulės šeimos medicinos centras turi visą pirminei sveikatos priežiūros grandžiai reikalingą diagnostinę aparatūrą, neseniai įsigijo dar vieną naują modernų echoskopą. Čia dirba šeimos gydytojo komandai priskirtini gydytojai akušeriai-ginekologai ir odontologai. Greitai pacientai galės lankytis ir pas psichikos sveikatos centro gydytojus ir psichologus.

„Siekimas įveikti visas problemas ir būti atsakingam yra paskata tobulėti profesine prasme. Kiekvieno mėnesio pirmą savaitę organizuojame tobulinimosi valandas. Kviečiame lektorius konkrečiai temai pagilinti arba patys analizuojame, iš anksto pasidomėję naujovėmis. Medicina labai greitai keičiasi ir jei sustosi, bus blogai“, – įsitikinusi šeimos gydytoja A.Urbonienė.

Labai svarbi sritis yra naujagimių priežiūra, natūralaus gimdymo, maitinimo būdai, kuriuos renkasi tėveliai.

Labai artimi ryšiai

Prieš penkiolika metų buvę dar vaikai, šiandien klinikos gydytojų pacientai jau kuria šeimas ir susilaukia savo vaikų. Šiltus santykius ir pasitikėjimą liudija faktas, kad gimus kūdikiui tėveliai skambina savo šeimos gydytojui, pasakoja apie gimdymą, tariasi dėl pirmojo gydytojo ir slaugytojos vizito, kartais net prašo padėti išrinkti vardą.

„Mus pacientai vadina vardais, vaikai neretai mus mėgdžioja ir žaidžia gydytojus, pasivadinę mūsų vardais ir pavardėmis. Turime labai glaudų ryšį su paaugliais ir su jais atvirai kalbamės apie žalingus įpročius, kontracepciją“, – pasakoja šeimos gydytoja J.Randakevičienė.

Gydytojai sako, kad jų specialybė nėra lengva, bet teikia labai didelį pasitenkinimą. Jie nepyksta, kai pacientai skambina nedarbo metu.

„Kaip čia pyksi, jei, pavyzdžiui, vaiką išbėrė. Tėveliai nufotografuoja bėrimo vietas ir atsiunčia nuotrauką elektroniniu paštu. Vieno spuogelio atsiradimas gali būti ir visai nereikšmingas, ir labai pavojingas“, – perspėja gydytoja A.Bakutienė.

Kuo ilgiau išsaugoti sveikatą

Saulės šeimos medicinos centro gydytojai labai laukia, kada bus įdiegtas elektroninis receptas, elektroninė sistema, susiesianti su antriniu ir tretiniu lygiu. Tai sumažins vadinamąjį popierinį darbą ir bus galimybė dar labiau įsigilinti į paciento problemas.

„Labai sunku, kai pacientui gali padėti pasveikti, bet jis nesigydo“, – apgailestauja gydytoja A.Urbonienė.

Saulės šeimos medicinos centro gydytojai niekada nenuleidžia rankų – net tuomet, kai tenka diskutuoti su oponentais internete, kurio tariamų gydymo metodų prisiskaitę pacientai prašo gydyti, kaip ten parašyta. Klinikos medikai vadovaujasi įrodymais pagrįsta medicina. Lėtines ligas (arterinę hipertenziją, cukrinį diabetą) bando gydyti ne tik vaistais, bet ir ragindami pacientus keisti gyvenseną – mitybą, kūno svorį, skatindami fizinį aktyvumą. Tam Saulės šeimos medicinos centre įkurta cukrinio diabeto mokykla. Greitai pradės veikti ir hipertenzijos kabinetas, kuriame šeimos gydytojai parinks reikiamą arterinės hipertenzijos gydymą, naudodami visos paros arterinio kraujospūdžio matavimų, išanalizuotų specialia kompiuterine programa, duomenis.

„Mūsų tikslas – ne tik gydyti susirgusius pacientus, bet ir padėti jiems kuo ilgiau išlikti sveikiems“, – pabrėžia gydytoja A.Urbonienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų