Pereiti į pagrindinį turinį

Sąvartyno „vartų“ mokestis - beveik 59 litai už toną

2009-07-23 17:22
Sąvartyno „vartų“ mokestis - beveik 59 litai už toną
Sąvartyno „vartų“ mokestis - beveik 59 litai už toną / Tomo Raginos nuotr.

Nuo liepos 16 dienos už kiekvieną atliekų toną, įvežamą į Lapių ir Zabieliškio sąvartynus, bus imamas beveik 59 litų (49,10 Lt be PVM) „vartų“ mokestis.

Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) dalininkai šiam sprendimui pritarė birželio pabaigoje, ketvirtadienį šiam mokesčiui pritarė ir Kauno rajono savivaldybės taryba.

„Šį mokestį mums mokės tas, kas atveža atliekas, tai yra, iš Kauno miesto - „Kauno švara“, iš rajono - „Dzūtra“. Šie pinigai bus skiriami iš gyventojų mokesčių už atliekas“, - aiškino KRATC direktorius Kęstutis Balčiūnas.

Pasak jo, nuo liepos 16 dienos Lietuvoje veiks 11 sąvartynų, Kauno regione - du. Visi kiti, neatitinkantys ES reikalavimų, bus uždaryti.

Nuo minėtos dienos į Lapių sąvartyną papildomai atkeliaus buitinės atliekos ir iš Kaišiadorių rajono. Per metus į Lapių sąvartyną iš Kauno miesto ir rajono atvežama apie 230 tūkst. tonų atliekų, prie šio kiekio kasmet prisidės dar 8 tūkst. tonų atliekų iš Kaišiadorių rajono.

Taip vadinamas „vartų“ mokestis buvo svarstytas visose Kauno regiono atliekų tvarkymo sistemai priklausančiose savivaldybėse ir jam buvo pritarta.

„Iš šio mokesčio bus finansuojamas sąvartyno, stambiagabaričių atliekų aikštelių eksploatavimas, atliekų pervežimas iš Kaišadorių, Jonavos ir Raseinių savivaldybių į regioninius sąvartynus, perkrovimo stočių eksploatavimas, banko paskola, taip pat bus finansuojama KRATC veikla“, - pasakojo centro vadovas.