Pereiti į pagrindinį turinį

Statybininkai pluša Kauno arkikatedroje

2016-06-01 09:41

Nuo praėjusios savaitės kauniečiai ir į Senamiestį užsukę turistai neabejotinai pakelia galvą į Kauno arkikatedros bazilikos bokštą, prie kurio kranu iškeltas kabo statybininkų konteineris – pagrindinėje miesto šventovėje prasidėjo remonto darbai.

"Numatytas stogo dangos keitimas, palėpės, priešgaisrinės, žaibosaugos, elektros instaliacijos, signalizacijos sistemų sutvarkymas – tai, kas dabar mums aktualu ir jautru, ypač kai matome degančias šventoves", – sakė Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos administratorius kunigas Evaldas Vitulskis.

Anot jo, darbams skirta 2,3 mln. eurų. Tai pirmasis darbų etapas, kurį finansuoja ES. "ES pirmą kartą sakraliniams objektams skiria finansavimą ne per Ūkio, o per Kultūros ministeriją. Tarp visų Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo programos prioritetinių objektų esame mes Kaune ir Šiluva, Kauno arkivyskupijoje", – paaiškino arkikatedros administratorius.

Jo teigimu, antrame etape, jeigu bus skirtas finansavimas, būtų tvarkomas visas Kauno arkikatedros bazilikos vidus – meno kūriniai, langai ir visa kita. "Jeigu žmogus kažkuo tiki, pasitiki ir tikiesi, tai anksčiau ar vėliau ir įvyksta", – taip apie planus gauti finansavimą antram darbų etapui kalbėjo dvasininkas.

2014 m. pabaigoje skelbtą konkursą darbams šventovėje atlikti laimėjo trys bendrovės: "Mitnija", "Senamiesčio restauratoriai" ir projektavimo įmonė "Enero". "Šiais metais rangovų lėšomis pradėti darbai, nes dar finansavimo nėra. Sutartyje numatyta per aštuonis mėnesius baigti darbus. Iki Kalėdų Kaunas džiaugsis nauju katedros stogu", – planavo E.Vitulskis.

Kaip pasakojo šventovės administratorius, dabar darbininkai traukia iš palėpės ir krauna į palei katedros bokštą pakeltą statybinį konteinerį sovietmečiu naudotą šiltinimo medžiagą perlitą, kuris jau atitarnavo. Kadangi stogas bus dengiamas čerpėmis, reikės sutvirtinti ir stogo konstrukcijas, sutvarkyti visą bažnyčios palėpę.

Pasiteiravus, ar katedros palėpėje nėra kokių nors vertybių, E.Vitulskis šyptelėjo: "Sakiau statybininkams, jeigu ką nors vertingo rastų, skambinti varpais – ateisime žiūrėti."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų