Pereiti į pagrindinį turinį

Sustiprinta ilgametė miestų partnerystė: Kaunas susigiminiavo su Italijos miestu Breša

2024-07-11 20:13

Dešimtmečius skaičiuojanti Kauno draugystė su Brešos miestu Šiaurės Italijoje oficialiai sutvirtinta abiejų miestų merų parašais. Susigiminiavimo sutartimi įsipareigota toliau bendradarbiauti sporto, švietimo, kultūros, turizmo, ekonomikos ir kitose srityse. Tai jau ketvirta Kauno partnerystė su Italijos miestais.

„Miestų giminiavimasis – galingas diplomatijos įrankis, skatinantis tarpusavio supratimą, bendradarbiavimą ir kultūrinius mainus. Šie ryšiai tarp skirtingų tautų bendruomenių įkūnija europietišką dvasią, nutiesia draugystės ir bendradarbiavimo tiltus, įveikia kalbinius, kultūrinius ir geografinius barjerus.

Dalindamiesi patirtimi, iššūkiais ir sėkmėmis Breša ir Kaunas galės palaikyti vienas kitą sunkiais laikais, kurs ilgalaikius ir gilius santykius, pagrįstus pasitikėjimu ir pagarba“, – per iškilmingą ceremoniją Kauno pilyje kalbėjo su delegacija viešėjusi Brešos merė Laura Castelletti.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Liepos 5-ąją Kauno pilyje pasirašyta susigiminiavimo sutartis tarp Brešos ir Kauno savivaldybių. Ja miestai sieks toliau plėtoti kultūros, švietimo, socialinės integracijos, vaiko teisių apsaugos ir jaunimo reikalų, UNESCO titulo populiarinimo, sporto, mokslo, medicinos ir kitas veiklas.

Prioritetai skiriami keitimuisi gerąja praktika inovacijų, tvarios plėtros, kultūros paveldo puoselėjimo ir turizmo sektoriuose.

Ryšiai tarp miestų prasidėjo dar 1993 metais – Italijos įmonės „Il Sogno di Arūnas“ prezidentui Sergio Paterlini užmezgus neformalius ryšius su Kaunu. 2002-aisiais pasirašytas pirmasis miestų ketinimų protokolas, o 2022 m. bendradarbiauti pradėjo „Kauno Rotary Hansa“ ir „Brešos Veronica Gambera Rotary“ klubai.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Per daugiau kaip trisdešimt metų drauge įgyvendinti socialinės ir sveikatos apsaugos, sporto bei kultūros projektai. Vienas ryškiausių – pastatyti ir įrengti suaugusių našlaičių „Mauros namai“ Karmėlavoje. Čia pilnametystės sulaukusios merginos iš Kauno miesto ir rajono gauna laikiną pastogę, įgyja savarankiško gyvenimo įgūdžių.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Miestai kartu vykdė iniciatyvas „Projektas į mokyklą“ ir „Vasara Italijoje“: apie 300 socialiai jautresnėje aplinkoje augančių vaikų gaudavo finansavimą mokyklinėms priemonėms įsigyti, vaikai iš nepasiturinčių šeimų bei našlaičiai vasaros ir žiemos atostogas praleisdavo svečiuodamiesi italų šeimose. Per Brešos Raudonojo ir Baltojo kryžiaus draugijas Kauno ligonines pasiekė greitosios pagalbos automobiliai ir kita medicininė įranga.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

„Ši draugystė tvirta, skaičiuojanti dešimtmečius. Turime labai daug vienijančių dalykų: abu miestai įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, priklausome Kūrybinių miestų dizaino ir Besimokančių miestų tinklams, galime dalintis kultūros sostinės patirtimis.

Breša – augantis, veržlus ir ambicingas miestas. Italai, kaip ir Kaunas, daug investuoja į sportą, rūpinasi moksleivių edukacija ir socializacija. Tikiu, kad tvirtesnis susigiminiavimas atvers dar daugiau galimybių projektams“, – apie sustiprintą partnerystę kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

 

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Pasak jo, italų delegacijai didelį įspūdį paliko ekskursija po „Mokslo salos“ muziejų, „Sporto halę“ bei Dariaus ir Girėno stadioną. Svečiai taip pat sudalyvavo festivalio „Operetė Kauno pilyje“ renginyje –Giacomo Puccini operoje „Madam Baterflai“, skirtoje paminėti šio iškilaus italų kompozitoriaus 100-ąsias mirties metines.

Kauno miesto savivaldybės administracijos nuotr.

Jau suplanuotas ir artimiausias vizitas – Brešos delegacija planuoja atvykti į „Mokslo salos“ atidarymą šį rudenį, o kauniečiai pakviesti apsilankyti Brešoje, kur bus pasirašyta analogiška susigiminiavimo sutartis.

Kaunas šiuo metu palaiko draugiškus santykius su keturiais Italijos miestais – susigiminiavęs su Ferara (1998), Kava de’ Tireniu (2008) bei Breša (2024), ketinimų protokolas pasirašytas su Rende (2003).