Pereiti į pagrindinį turinį

Dešimtis kauniečių susargdino plikyti pyragėliai?

2016-08-02 07:45
DMN inf.

Liepos paskutiniąją savaitę Kauno apskrityje nustatytas ūmios žarnyno infekcijos protrūkis. Iš sveikatos priežiūros įstaigų buvo gauta informacija apie daugiau kaip 25 susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant salmoneliozę.

Dešimtis kauniečių susargdino plikyti pyragėliai?
Dešimtis kauniečių susargdino plikyti pyragėliai? / A. Ufarto / BNS nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas įtaria, kad tarpusavyje susijusių susirgimų atsiradimą ir išplitimą galėjo lemti vienos Kauno konditerijos įmonės gaminami plikyti pyragėliai su vaniliniu kremu. Atliekamas ligos židinio epidemiologinis tyrimas.

Salmoneliozė – infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos. Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis.

Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių, tačiau 80°C temperatūroje žūva per 10 min.

Liga pasireiškia tokiais simptomais kaip viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai, kurie dažniausiai pastebimi po 12 – 72 valandų nuo užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus ir tokiu atveju negydant liga progresuoja.

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Nors bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau, termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės žūsta. Į sveiko žmogaus organizmą sukėlėjas patenka per burną su maistu, tačiau taip pat gali patekti ir per nešvarias rankas.


Dažniausi veiksniai, lemiantys salmoneliozės protrūkius dėl maisto tvarkymo įmonių kaltės:

● Nepakankamas maisto apdorojimas šiluma ir jo kontrolė.

● Maisto produktų laikymo temperatūrinių režimų pažeidimai.

● Panaudoti užteršti komponentai maiste, kuris termiškai neapdorojamas.

● Kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų:

tomis pačiomis svarstyklėmis sveriamos žaliavos ir pagaminti patiekalai;

nepakankamas maisto tvarkymo inventoriaus ir indų plovimas;

nepakankamas aplinkos paviršių valymas ir dezinfekcija.

● Maistas paruoštas iš anksto ir netinkamai laikomas.

● Prasti maistą tvarkančių asmenų higienos įgūdžiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų