Pereiti į pagrindinį turinį

Kaltinamasis A. Rapalio nužudymu nerodė veido net teisėjai

2016-04-13 07:21

Trečiadienį prieš Kauno apygardos teismą stojęs milijonieriaus Aurimo Rapalio nužudymu kaltinamas Edgaras Januškevičius, kaip ir tikėtasi, aklinai dangstėsi gobtuvu, kurį trumpam nusiėmė, tik primigtinai prašomas teisėjos.

Tragikomiškas dialogas

„Kas atsitiko? Kodėl nerodote veido?“ – klausė teisiamųjų salės narve tūnančio 18-mečio E.Januškevičiaus teisėjų kolegijos pirmininkė Danutė Giačaitė.

„Nenoriu“, – aklinai dangstydamasis gobtuvu pareiškė teisiamasis.

„Reikės, – neatlyžo teisėja. – Mes irgi nesame užsidengę veidų.“

Tik po šio tragikomiško dialogo A.Rapalio nužudymu dėl savanaudiškų paskatų kaltinamas E.Januškevičius pagaliau parodė savo nekaltą veidelį. Tačiau vis tiek persikreipęs jį suko nuo teismo salėje gausiai susirinkusios žiniasklaidos atstovų. Visas jos dėmesys buvo skirtas tik teisiamajam.

Nukentėjusiaisiais pripažinti velionio motina ir brolis teisme nepasirodė, sužinoję, kad negalės dalyvauti pirmajame šios didelį atgarsį sukėlusios bylos posėdyje valstybės skirta E.Januškevičiaus advokatė iš nemokamos teisinės pagalbos tarnybos. Trečiadienio ryte ji turėjo dalyvauti vadinamosios Sausio 13-osios bylos posėdyje Vilniaus apygardos teisme, kuriame taip pat nemokamai – paskirta valstybės gina vieną iš kaltinamųjų.

Ieškos naujo advokato

D.Giačaitės vadovaujama teisėjų kolegija nusprendė apsieiti be minėtos ikiteisminio tyrimo metu E.Januškevičių gynusios advokatės, geriausiu atveju galėjusios dalyvauti šios bylos nagrinėjime tik gegužės viduryje, paslaugų. Juolab, kad ir jis pats buvo nieko prieš, kad kitame posėdyje jį jau gintų kitas valstybės paskirtas advokatas.

Kitas šios bylos posėdis numatytas po dviejų savaičių. Jame žadėjo pasirodyti ir nukentėjusieji, trečiadienį nenorėję be reikalo atsiprašyti iš darbų. Portalo kauno.diena.lt žiniomis, jie ketina prašyti uždaro teismo proceso. Tačiau, ar reikalaus iš kaltinamojo sūnaus bei brolio nužudymo moralinio atlygio, dar neapsiprendė.

Į pirmąjį šios bylos posėdį liudytojai, tarp kurių – ir vyresnysis E.Januškevičiaus brolis, nebuvo kviesti. Nepasirodė ir kiti teisiamojo, vos prieš porą mėnesių tapusio pilnamečiu, artimieji.  

Brolio šešėlis

Kaip jau rašyta, teisėsaugininkams nepavyko rasti įrodymų, paneigiančių E.Januškevičiaus, sulaikyto aukos bute, atkakliai kartojamo nusikaltimo motyvo – kad jis nužudė 14 metų vyresnį A.Rapalį, gviešdamasis jo sportinio „Ferrari 458 Italia“ su daugeliui pavydą kėlusiu valstybiniu numeriu „69“ bei pinigų.

E.Januškevičius teigė, kad, nužudęs milijonierių, jis būtų ieškojęs pinigų aukos namuose. O išvairuoti „Ferrari“ iš požeminio „Bokšto“, kuriame 31-erių A.Rapalis turėjo prabangius apartamentus, garažo, jam turėjo padėti devyneriais metais vyresnis, jau tris kartus teistas brolis Edvinas. Pastarasis tai neigė.

Remiantis laiptinėje įrengtų vaizdo kamerų įrašais, daugiau niekas be teisiamojo, atvykusio apie dešimtą valandą vakaro, tąnakt į A.Rapalio butą nebuvo užėjęs.

Iškalbinga įžanga

Teismo procesas dėl A.Rapalio nužudymo – jau ketvirta 18-mečio E.Januškevičiaus akistata su Temide.

Kaip jau rašyta, likus keliems mėnesiams iki šio nusikaltimo jis su bendraamžiais iš gimtosios Ruklos apiplėšė gatvėje du žmones bei naktį įsibrovė į vieną butą. Pastarojo nusikaltimo motyvas buvo toks pats, kokį Edgaras Januškevičius įvardija ir A.Rapalio nužudymo byloje, - nusižiūrėtojo į aukas automobilis.

Tačiau tada taikytasi į ne pirmos jaunystės „Audi 80“, dėl kurio jis brovėsi į šio automobilio savininko namus apie antrą valandą nakties ir pastarajam esant namuose. Kitą savaitę šioje byloje ketinama skelbti nuosprendį.

Važinėjantis tada pavogtu „Audi“, šį vairavo ne E.Januškevičius, bet vienas iš jo bendrininkų. Tačiau A.Rapalio žmogžudystės naktį ir šis, ir kiti E.Januškevičiaus bendrininkai, vagiant „Audi“, jau buvo už grotų.

Psichiatrinė ekspertizė E.Januškevičiui buvo atlikta tik po didelį atgarsį sukėlusios milijonieriaus žmogžudystės. Konstatuota, kad, nepaisant nuo vaikystės turimų tam tikrų vystymosi sutrikimų, jis – pakaltinamas.

Paryčių mįslė

Ikiteisminio tyrimo metu E.Januškevičius teigė, kad pateko tą lemtingą pernykštės gegužės 28-osios vakarą, apie 22 val., į milijonieriaus apartamentus septintajame „Bokšto“, esančio I.Kanto gatvėje, aukšte, kaip įprasta, pasinaudojęs šių šeimininko duota lauko durų užrakto kortele. Po gerų penkių valandų sulaukė, kol A.Rapalis atsiguls, ir pasiėmė iš virtuvės peilį. Nusikaltimas buvo įvykdytas apie pusę keturių ryto.

Tačiau užpultasis pasipriešino ir, būdamas sunkiai sužeistas, sugebėjo laiptais nusileisti į pirmąjį aukštą bei paprašyti, kad apsauga iškviestų greitąją.

A.Rapalis, kuriam buvo pažeisti plaučiai bei širdies aorta, mirė Kauno klinikose. Nustatyta, kad išpuolio metu jis buvo blaivus.

Ar buvo blaivus E.Januškevičius, išsiaiškinti nepavyko, nes iš jo, atvežto paskui auką į Klinikas – dėl grumtynių metu patirtų kur kas lengvesnių sužalojimų, nebuvo paimtas kraujas. E.Januškevičius kaltinamas smogęs A.Rapaliui peiliu ne mažiau kaip 11 kartų.

Valstybinė ligonių kasa bandymus išgelbėti A.Rapalio gyvybę įkainavo 1529 eurais.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų