Pereiti į pagrindinį turinį

Milijonieriaus nužudymui galėjo užbėgti už akių

2015-12-07 03:00
A. Rapalio laidotuvės A. Rapalio laidotuvės A. Rapalio laidotuvės A. Rapalio laidotuvės

Įtariamasis milijonieriaus Aurimo Rapalio nužudymu, likus dviem mėnesiams iki šio šiurpaus nusikaltimo, buvo apžiūrėtas psichiatrų. Tuomet šie konstatavo, kad skirti septyniolikmečiui ekspertizę netikslinga. Dabar tai skamba kraupokai.

Teismų karuselė įsisuko

Belaukdamas teismo dėl 31-ų A.Rapalio nužudymo prabangiuose jo apartamentuose I.Kanto gatvėje, septyniolikmetis iš Ruklos Edgaras J. išgirdo du nuosprendžius.

Abu nusikaltimai, už kuriuos jis jau nuteistas, įvykdyti dar prieš didelį atgarsį sukėlusią milijonieriaus žmogžudystę. Tačiau tai, ką pavyko išsiaiškinti Jonavos teisėsaugininkams, gali būti tik ledkalnio viršūnė.

Vienu atveju Edgaras J. buvo sulaikytas netoli nusikaltimo vietos buvusio policijos pareigūno. Kitu, pirminiais duomenimis, atpažintas iš miegų pakirdusio buto, į kurį įsibrovė su bendrais, šeimininko.

Remiantis Jonavos rajono apylinkės teismą pasiekusiomis bylomis, šiemet sausio–kovo mėnesiais jis su bendraamžiais, norėdami apiplėšti, užpuolė du žmones ir įsibrovė į vieną butą, gviešdamiesi jo šeimininko automobilio raktelių.

Įžūlėjo akyse

Pirmiausia sausio pabaigoje vienoje iš Ruklos gatvių buvo užpultas ir sumuštas vaikinas, iš kurio pagrobtas mobiliojo ryšio telefonas. Auka apiplėšta apie pusę vienuolikos vakaro. Už šį nusikaltimą 25 parų areštu prieš mėnesį nubaustas Edgaras J. turėjo du bendrininkus – tokias pačias kukliai besiverčiančių Ruklos šeimų atžalas.

Po kelių dienų, teisėsaugininkams dar neįminus šio apiplėšimo mįslės, Edgaras J. jau su trimis bendrais apvogė vieną Ruklos butą. Į šį įsibrauta apie antrą valandą nakties. Prieš teismą stojęs įsibrovėlių ketvertas prisipažino, kad jų tikslas buvo pagrobti buto šeimininko automobilio "Audi 80" raktelius. Dėl jų brautasi į svetimą butą net šeimininkui esant namuose.

Edgaras J., išdaužęs balkono durų stiklą ir patekęs vidun su dar vienu bendru, netrukus pro duris įsileido kitus du. Buto šeimininkas, įsibrovėliams naršant po namus, neprabudo. Įtariama, kad jis galėjo būti vartojęs alkoholio.

Įsibrovėliai prigriebė ne tik ne pirmos jaunystės "Audi 80" raktelius, bet ir buto šeimininko mobiliuosius telefonus bei kai kuriuos maisto produktus. Pasivažinėję vogtais rakteliais atrakintu "Audi", jie turėjo įžūlumo vėl sugrįžti į nusikaltimo vietą, tikėdamiesi, kad gal bus dar ką nors nugvelbti. Šįkart buto šeimininkas prabudo ir neišvengta susistumdymo su juo.

Psichiatrai pavojaus neįžvelgė

Vagystės iš šio Ruklos buto byla dar nagrinėjama Jonavos rajono apylinkės teisme. Tačiau jis jau paskelbė Edgarui J. nuosprendį dėl kovo pabaigoje Jonavoje įvykdytos vagystės, skirdamas už ją baudžiamuoju įsakymu 20 parų areštą.

Taip jis nubaustas už tai, kad su vienu bendraamžiu nusižiūrėjo pavakarę prie vienos parduotuvės senyvo amžiaus moterį, pasekė ją iki daugiabučio, kuriame ši gyvena, ir, jai įėjus į laiptinę, nutraukė nuo peties rankinę.

Už 20 minučių Edgaras J. buvo sulaikytas. Jį nutvėrė ne per toliausiai buvęs policijos pareigūnas. Tada vaikinas, kaip ir ankstesniais atvejais, buvo sulaikytas tik dviem paroms. Šioms baigiantis, į teismą dėl Edgaro J. suėmimo nesikreipta – nepilnametis, neteistas, dėl vystymosi sutrikimų turintis neįgalumą nuo vaikystės.

Tiesa, atsižvelgus į pastarąją aplinkybę, nuspręsta vagiliaujantį septyniolikmetį parodyti psichiatrams. Įsibrovimą į butą dėl automobilio raktelių tyrę pareigūnai konsultavosi su psichiatrijos specialistais, ar netikslinga būtų Edgarui J. skirti ambulatorinę ekspertizę.

 

"Netikslinga", – toks buvo su šiuo septyniolikmečiu kovo pabaigoje bendravusių Teismo psichiatrijos tarnybos Vaikų ir paauglių teismo psichiatrijos skyriaus, įsikūrusio Vilniuje, specialistų atsakymas.

Pavėluota ekspertizė

Šis psichiatrų verdiktas paskelbtas likus vos porai mėnesių iki A.Rapalio nužudymo gegužės 29-osios paryčiais. Ir šį nusikaltimą tiriantys teisėsaugininkai vėl laukia tos pačios tarnybos specialistų atsakymo, ar Edgaras J. gali stoti prieš teismą dėl šios gandais apaugusios žmogžudystės.

Šį kartą ambulatorinė kompleksinė ekspertizė jam buvo paskirta. Jos išvadų tikimasi sulaukti gruodžio viduryje.

"Kauno diena" rašė, kad Edgaras J. prisipažįsta padaręs jam inkriminuojamą nusikaltimą – nužudęs A.Rapalį. Jis teigia taip pasielgęs gviešdamasis vieno automobilio iš prabangios A.Rapalio kolekcijos – norėjęs pagrobti nužudytojo sportinį "Ferrari 458 Italia" su valstybiniu numeriu "69". Šis, kaip ir kiti A.Rapalio automobiliai, stovėjo požeminiame daugiabučio, vadinamo "Bokštu", garaže.

Tik į prabangius A.Rapalio apartamentus septintajame "Bokšto" aukšte Edgarui J. jau nereikėjo brautis pro balkoną. Gegužės 28-osios vakare septyniolikmetis pateko į juos įprastiniu būdu – turėdamas lauko durų užrakto kortelę. Ją buvo davęs A.Rapalis.

Mįslingi svečiai

Pasak kaimynų ir daugiabučio apsaugininkų, pas septintojo aukšto apartamentų šeimininką nuolat lankydavosi du paaugliai. Ir tai truko ne vienus metus.

Jie ateidavo po vieną ir paprastai vakare – prieš grįžtant A.Rapaliui arba šiam jau grįžus. Prieš keletą metų šio jauno vyro kaimynystėje gyvenęs nuomininkas buvo iškvietęs į A.Rapalio apartamentus policiją. Tačiau šios tada niekas neįsileido. O minėti paaugliai, dėl kurių, kaip įtariama, galėjo būti kviesti pareigūnai, ir toliau buvo nuolatiniai A.Rapalio svečiai. Pats A.Rapalis nebendravo nei su kaimynais, nei su apsauga.

Kalbinti kaimynai ir apsaugos darbuotojai neslėpė netikintys A.Rapalio nužudymo įtariamo septyniolikmečio versija, kad šis taip pasielgė norėdamas pagrobti aukos "Ferrari".

"Jį išvairuoti iš požeminio garažo sugebėtų ne kiekvienas", –  teigė pašnekovai, daugiau komentuoti nenorėję.

Edgaras J. pareigūnams teigė pats to nebūtų daręs, nes nemoka vairuoti. Jau minėtos "Audi 80" vagystės iš vieno Ruklos kiemo atveju draugu vežiojo ne jis, bet kitas vagystės dalyvis – taip pat nepilnametis ir neturintis vairuotojo teisių. Ir "Ferrari", anot Edgaro J., iš požeminio garažo turėjo išvairuoti jo 26-erių metų brolis Edvinas. Buvę jo bendrininkai, vykstant  "Audi" vagystei, tuo metu buvo už grotų.

Brolis viską neigia

Šešis kartus teistas Edgaro J. brolis Edvinas buvo apklaustas A.Rapalio nužudymo byloje kaip specialusis liudytojas. Toks statusas suteikiamas asmeniui, duodančiam parodymus apie galbūt paties padarytą nusikaltimą.

Jis paneigė jaunesniojo brolio versiją, tačiau specialiojo liudytojo statusas jam kol kas nepanaikintas. O Edgaras J. jau pusmetį tvirtina tą patį. "Arba šis specialusis liudytojas ir liks tik liudytoju, arba taps kažkuo daugiau", – mįslėmis kalbėjo su ikiteisminiu tyrimu susiję teisėsaugininkai. Sulaukus psichiatrų verdikto, ši byla bet kokiu atveju keliaus į teismą – ar su įtariamuoju, ar be jo. Viliamasi, kad tai įvyks kitų metų pradžioje.

Šiuo metu vyresnysis Edgaro J. brolis atlieka bausmę Kybartų pataisos namuose, į kuriuos, jau būdamas specialiuoju liudytoju dėl jaunesniajam broliui inkriminuojamos žmogžudystės, atvyko pats. Po to, kai Kauno apygardos teismas birželio pabaigoje atmetė jo skundą dėl Jonavos rajono apylinkės teismo nuosprendžio už pasipriešinimą policijai ir šios pareigūnų įžeidimą. Už tai jam buvo skirta aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Lig tol vyresnysis Edgaro J. brolis dažniausiai buvo teisiamas už vagystes. O pirmą kartą prieš teismą jis stojo anksčiau už jaunėlį – būdamas šešiolikos.

Apsistota ties viena versija

Iš pradžių teigę, kad tiria visas įmanomas versijas, šiandien A.Rapalio nužudymą besiaiškinantys teisėsaugininkai kaip pagrindinę įvardija vieną – savanaudiškos paskatos. Nors iš nužudytojo buto niekas nedingo.

Pareigūnai prisipažino neturintys jokių objektyvių įrodymų dėl plačiai eskaluojamos versijos apie galimą pedofiliją. Nors jiems ir pavyko rasti antrąjį paauglį, kuris lankydavosi pas A.Rapalį, ir gauti medikų, kurių buvo prašyta specifinės pagalbos, atsakymą.

Nepavyko rasti įrodymų ir kad įtariamasis milijonieriaus nužudymu, mokęsis vienoje Kauno vidurinėje mokykloje, skirtoje elgesio problemų turintiems paaugliams, turėjo su A.Rapaliu verslo ar darbo santykių.

Septyniolikmetis teigia, kad, svečiuodamasis pas keturiolika metų vyresnį draugą, tiesiog smagiai leisdavęs laiką – žaidęs kompiuterinius žaidimus, valgęs skanius patiekalus, kuriuos apartamentų šeimininkas užsakydavo iš "Bokšto" pirmajame aukšte įsikūrusio restorano, naudojęsis įvairiais jo šeimai neįperkamais prabangos, kurioje maudėsi A.Rapalis, atributais.

Milijonieriaus nužudymu įtariamas nepilnametis kilęs iš kukliai besiverčiančios, tačiau ne asocialios šeimos. Septyniolikmetis teigia, kad su A.Rapaliu jį supažindino keleriais metais jaunesnis berniukas iš Ruklos, kurį patį milijonierius užkalbino, kai jis, pabėgęs iš globos namų, elgetavo Kaune.

Linkęs į isteriją

Anot Edgaro J. motinos, jos jaunėlis labai slėpė mįslingą savo draugą Kaune, pas kurį dažnai nakvodavo.

Ji linkusi atkreipti dėmesį ir į kitą daug ką galinčią paaiškinti aplinkybę – septyniolikmetis sūnus beveik visada puldavo į isteriją, jeigu kas nors išdrįsdavo pasipriešinti jo įnoriams. Galbūt taip atsitiko ir neišdegus jo planui – nužudyti apartamentų šeimininką, šiam užmigus. Nors sulaukė, kaip pasakojo pareigūnams, kol A.Rapalis atsiguls, ir pasiėmė iš virtuvės peilį.

 

Užpultasis pasipriešino ir sunkiai sužeistas sugebėjo pasiekti laiptais pirmąjį aukštą bei paprašyti, kad apsaugininkas iškviestų jam greitąją. Edgaras J. užsirakino aukos apartamentuose ir atidarė duris policijai, kai šios pagalbon pasikviesti ugniagesiai gelbėtojai, negalėdami savo kopėčiomis pasiekti septintojo aukšto, atsinešė pjūklą ir jau ketino pjauti duris. Neatmetama prielaida, kad ir Edgaro J. neva grumtynėse su A.Rapaliu patirti rankos ir kojos sužalojimai galėjo būti pasidaryti paties.

Prasideda palikimo dalybos

Pasak A.Rapalio motinai ir broliui atstovaujančio advokato, ar reikšti Edgarui J. kokį nors ieškinį, velionio artimieji spręs susipažinę su byla. Nužudytajam priklausiusius apartamentus, kurie šiuo metu stovi tušti, iri pelningą verslą jie paveldės kartu su užsienyje gyvenančiu A.Rapalio tėvu.

Prabangius nužudytojo automobilius, kurie buvo registruoti jo firmos vardu, vasaros viduryje iš požeminio "Bokšto" garažo, anot apsaugininkų, jau išsigabeno velionio brolienė.

Dar vieną plačiai eskaluojamą versiją – neva septyniolikmetis iš Ruklos pasikėsino į šešėlinio Kauno milijonieriaus gyvybę konkurentų, panorusių perimti A.Rapalio verslą, užsakymu, kai kurie su šia byla susiję teisininkai vertina skeptiškai.

Anot jų, ar rimtas verslininkas patikės tokią užduotį elgesio problemų turinčiam nepilnamečiui, nesant jokios garantijos, kad jis tai padarys? Nors už tokį nusikaltimą, už kurį suaugusiajam grėstų belangė iki gyvos galvos, Edgarui J., kaip nepilnamečiui, daugių daugiausia gresia laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų