Pereiti į pagrindinį turinį

Narkotikų prekeivių vadeivai – 19 metų

2014-06-09 07:35

Kauno apygardos teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį stambioje narkotikų prekybos byloje. Laisvės atėmimo bausmės skirtos 10 asmenų.

Kauno apygardos teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį stambioje narkotikų prekybos byloje. Laisvės atėmimo bausmės skirtos 10 asmenų. 

Kauno apygardos teismas daugiausia atseikėjo narkotines medžiagas iš Ispanijos per Lietuvą į Rusiją gabenusios grupuotės vadeivai pripažintam Svajūnui Bukauskui. Prieš posėdį jis vaidino esantis ramus, net atsipalaidavęs, tačiau teisėjui ėmus vardinti kaltinamojo padarytus nusikaltimus ir už tai jam skiriamas bausmes, teisiamasis ėmėm trypti vietoje, keisti veido spalvą. Subendrinus visas bausmes, S.Bukauskui skirta 19 metų nelaisvės.

Dar 9 grupuotės nariams skirta nuo 9 iki 14 metų nelaisvės. Likę keturi teisiamieji arba išteisinti, arba jiems skirtos 65 bei 67 tūkst. litų siekiančios piniginės baudos. Tiesa, nė vienam iš jų nereikės mokėti nė lito, nes visi teisiamieji nelaisvėje praleido ne po vieną mėnesį, o viena diena už grotų prilyginama 260 litų.

Teismas aiškino, kad kaltinamiesiems numatytos realios laisvės atėmimo bausmės gali būti keičiamos piniginėmis baudomis, jei kaltinamieji prisipažįsta, gailisi ir padeda tiriant nusikaltimą. Kai kurie grupuotės nariai su teisėsauga ėmė atvirai bendrauti iškart po jos pričiupimo 2010 m. rudenį. Todėl iš 21 grupės nario teismo dienos teisiamųjų suole sulaukė 14.

Už grotų nuosprendžio laukiančių asmenų skaičius nuolat mažėjo. Iki nuosprendžio paskelbimo sulaikyti liko tik keturi svarbiausi. Pirmadienį teismo salė priminė oro uosto terminalą – dalis iš dešimties laisvėje nuosprendžio laukusių asmenų atvyko su dideliais lagaminais. Tačiau teismas nusprendė, kad iki nuosprendžio įsigaliojimo nuteistieji gali likti namuose. Nuosprendis įsigalios po 20 dienų, jei jo niekas neapskųs Lietuvos apeliaciniam teismui. 

Gauja atitiko nusikalstamo susivienijimo apibūdinimą. Narkotikų gabenimas šiai gaujai nebuvo atsitiktinis ar spontaniškas užsiėmimas. Narkotikų kelio tiesimui kruopščiai ruoštasi. Kiekvienas nusikalstamos grupės narys žinojo, kokia jo rolė, su Svaika vadinamu S.Bukausku tiesiogiai galėjo bendrauti tik keli įtakingiausi grupuotės nariai. Vieno įrašyto telefoninio pokalbio metu girdisi, kad į vadą buvo kreipiamasi Tata. Artimiausia vado bendražyge vadinama viena iš dviejų prieš teismą stojusių moterų – Daiva Prekevičienė. Kalbama, kad juos siejo ne tik nusikalstama veika, bet ir intymūs santykiai. Jai teismas skyrė 10 metų nelaisvės.

Gauja turėjo ir savo fondą, kurio pinigai buvo naudojami advokatams samdyti ir kitaip padėti įkliuvusiems nariams.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad gaujos nariai automobiliais vykdavo į Ispaniją, kur mašinose įrengtose slėptuvėse būdavo prikraunama apie 80 kg narkotikų, kurie per Lietuvą pasiekdavo Rusiją. Gauja daug dėmesio skyrė konspiracijai. Pervežti narkotikų kurjeriai vykdavo su žmonomis ar draugėmis, taip stengdamiesi sudaryti turistų poros įspūdį. Pats S.Bukauskas narkotikų negabendavo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų